Založ si blog

Keď mäsiarom viaznu dodávky, vegánsky Beyond Meat profituje

Beyond Meat, výrobca vegánskej náhrady mäsa, je na burze od mája minulého roka. Za ten čas prešiel pomerne búrlivým vývojom. V polovici marca ho postihol – podobne ako väčšinu titulov na kapitálových trhoch – výrazný prepad.  Od tohto momentu však prudko rastie. Jeho akcie si pripísali cez sto percent. Prečo? V Amerike koronavírus spôsobil výpadky dodávok mäsa, keďže mnohé mäsokombináty ostali zatvorené. Fastfoody tak museli mäso v ponuke nahradiť práve vegánskou verziou.

Podľa agentúry DPA sa americkí zákazníci sťažovali na nedostatok mäsových burgrov v ponuke reťazca Wendy´s. Podľa spoločnosti Nielsen negatívna situácia v amerických obchodoch zdvihla od 25. apríla ceny mäsa o 8 percent.

Beyond Meat z toho všetkého profituje. To sa prejavilo aj v kvartálnych hospodárskych výsledkoch – za prvé tri mesiace roka firmy vykázala zisk 1,8 milióna USD.  A tržby jej medziročne stúpli o 141 percent na 97,1 milióna USD.

Očakávania trhu od ďalšieho vývoja firmy sú pozitívne. Akcie spoločnosti od marcového prepadu tesne po prepuknutí pandémie COVID-19 razantne stúpajú. Konkrétne z úrovne 54 USD narástli o 114 percent a ich hodnota sa v úvode stredajšieho obchodného dňa pohybovala na hodnote okolo 116 USD za akciu. Ak to porovnáme s úvodom roka 2020, celkový nárast je 53 percent.

Tým však dobré správy pre akcionárov Beyond Meat nekončia. Kvôli súčasným obmedzeniam v ekonomikách jednotlivých štátov a v dôsledku narušeniu dodávok rástli v uplynulých mesiacoch nielen ceny mäsa,  ale aj globálne ceny potravín. Napríklad v Číne potraviny v marci zdraželi medziročne o 18,3 percenta a dokonca ceny bravčového stúpli o dramatických 116 percent. V USA sú nárasty miernejšie (medzimesačne o +0,4 % podľa amerického ministerstva práce), ale potraviny sa takisto rastu cien nevyhli. Tieto správy znamenajú momentálnu vodu na mlyn výrobcom potravín, ktorí dokážu pokryť dopyt či dokonca expandovať.

Technologické firmy zaradené v Metaverse indexe majú našliapnuté k ďalšiemu rastu

10.04.2024

Metaverse index, ktorý spolu so svojimi kolegami-analytikmi Wonderinterest Trading zostavujeme pravidelne od roku 2019, pokračuje aj v tomto roku vo výraznom raste. Od začiatku roka sa hodnota spoločností v ňom zahrnutých zvýšila o viac ako 30 %. Index bol najviac ťahaný predovšetkým akciami technologickej spoločnosti Nvidia. Od januára 2024 Nvidia zvýšila svoju hodnotu [...]

Akcie z Metaverse majú za sebou výborný rok. Najviac rástli akcie Coinbase

19.02.2024

Akcie v Metaverse indexe majú za sebou výborný rok. Po postupnom odznení inflácie a ďalších problémov, ktoré trápili ekonomiku prišiel priestor na rast akciového trhu, z ktorého ťažili predovšetkým technologické akcie. Viaceré akcie v indexe Metaverse dosiahli historické maximá, pričom výrazne rástal hodnota celého indexu. Napriek negatívnemu roku 2022, v ktorom [...]

Stojíme na prahu lietania bez uhlíkovej stopy? Virgin Atlantic vypustili prvú lastovičku

08.01.2024

Virgin Atlantic, ktorú založil britský podnikateľ Richard Branson s cieľom ponúknuť alternatívu k vtedajším leteckým spoločnostiam, uskutočnila prvý let lietadla Boeing 787, s motorom poháňaným palivom, tvoreným zo 70 percent biomasou. Spoločnosť tvrdí, že sa jej podarilo uskutočniť krok k nulovej uhlíkovej stope do roku 2050, keďže podľa nich je palivo 100 [...]

France Macron

Uvidia Parížania Macrona plávať v rieke? Minister spravodlivosti sa nepridá, lebo mu prekáža teplota vody

30.04.2024 15:00

Od leta 2025 umožnia ľuďom zaplávať si v Seine, v ktorej platí zákaz kúpania už od roku 1923. Pozdĺž troch úsekov rieky budú mať k dispozícii šatne i sprchy.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Takmer storočná Ukrajinka prešla podľa polície desať kilometrov z okupovaného územia

30.04.2024 14:45

"Prežila som tamtú vojnu a prežijem aj túto vojnu," povedala.

blaha ľuboš

Blaha poskytol propagandistický rozhovor ruskej televízii, podľa Šimečku konal v rozpore so zahraničnou politikou Slovenska

30.04.2024 14:35

Líder PS konštatoval, že za svoje výroky by sa mal Blaha okamžite ospravedlniť.

Netanjahu

Netanjahu: Izrael podnikne inváziu do Rafahu bez ohľadu na výsledok rokovaní

30.04.2024 14:25

Rafah leží v Pásme Gazy pri hranici s Egyptom a po vypuknutí vojny tam našlo útočisko viac ako 1,5 milióna Palestínčanov.