Založ si blog

Koronavírus nahráva streamovacím službám. Akcie Netflixu výrazne rastú

Hoci akcie streamovacej spoločnosti Netflix  v polovici marca strácali rovnako ako väčšina titulov na kapitálových trhoch v dôsledku obáv zo začiatku koronakrízy, nakoniec Netflix dokázal z reštrikcií výrazne vyťažiť. Za posledný mesiac a pol si pripísal k hodnote 38 percent.

V prvom kvartáli 2020 narástli v dôsledku vypuknutia pandémie COVID-19 predplatitelia Netflixu o 16 miliónov. V praxi to bolo 2-krát ako plán. Počas 13 rokov existencie firmy ide o najvyšší rast za kvartál počas.

Hodnota spoločnosti na burze vďaka výraznému nárastu užívateľov od marcového prepadu vzrástla z hodnoty 299 USD za akciu na úroveň 412 USD za akciu. Pre porovnanie – pred prepadom sa akcie obchodovali na hodnote okolo 388 USD za akciu.

Samozrejme, ďalší kvartál už pre spoločnosť nemusí byť taký silný, nakoľko jednotlivé ekonomiky postupne uvoľňujú prísne opatrenia a ľudia by sa postupne mohli opäť začať viac zdržiavať aj mimo svojich domovov.

Zo súčasnej situácie vyťažila aj spoločnosť Walt Disney, ktorá prevádzkuje vlastnú streamovaciu službu pod názvom Disney+. A to aj napriek tomu, že pred marcovým prepadom sa akcie Disney obchodovali na úrovni 141 USD a následne sa prepadli hlboko pod stodolárovú hranicu. Aktuálne sa Disney obchoduje okolo 112 USD za akciu. Od marcového prepadu si  tak akcie pripísali výrazný zisk na úrovni 33 percent.

Netflix sa v súčasnosti môže pochváliť 182 miliónmi predplatiteľov a Disney+ len päť mesiacov od spustenia služby až 50 miliónmi predplatiteľov, čo je skoro dvojnásobok oproti číslam zo začiatku februára 2020. Opäť sa tak potvrdilo, že tam, kde niektoré spoločnosti kvôli dôsledkom pandémie masívne strácajú, sú iní schopní masívne zarábať.

Francúzska firma Sanofi vsádza na umelú inteligenciu pri vývoji liekov BIO

30.05.2024

Francúzska farmaceutická spoločnosť Sanofi uzavrela pred pár dňami významné partnerstvo so spoločnosťami OpenAI a Formation Bio, aby dokázala lepšie napredovať vo svojich projektoch vývoja liekov pomocou umelej inteligenice (AI). Využitím rozsiahlych skúseností, predchádzajúcich spoluprác a vysokých ambícií v oblasti AI, by sa tak Sanofi mohla stať prvou spoločnosťou, [...]

Európska zelená energetika čelí nekalej konkurencii Číny. Okrem toho firmy láka odchod do USA

30.04.2024

V oblasti obnoviteľných zdrojov energie dochádza k zmenám, pretože spoločnosti, ktoré kedysi mali svoje korene v Európe si „balia kufre“ a smerujú do Spojených štátov amerických. Príčinou je súhra viacerých faktorov, a to silná konkurencia zo strany Číny, vlažná podpora zo strany EÚ a lákadlo USA v podobe Zákona o znižovaní inflácie (IRA), ktorý ponúka [...]

Technologické firmy zaradené v Metaverse indexe majú našliapnuté k ďalšiemu rastu

10.04.2024

Metaverse index, ktorý spolu so svojimi kolegami-analytikmi Wonderinterest Trading zostavujeme pravidelne od roku 2019, pokračuje aj v tomto roku vo výraznom raste. Od začiatku roka sa hodnota spoločností v ňom zahrnutých zvýšila o viac ako 30 %. Index bol najviac ťahaný predovšetkým akciami technologickej spoločnosti Nvidia. Od januára 2024 Nvidia zvýšila svoju hodnotu [...]

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha strela atentátnika

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

krizovatka-d1-d4

Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá

27.07.2024 07:04

Diaľnica D1 v úseku od 27. do 12,5. kilometra v smere z Trnavy do Bratislavy je do 12.00 h úplne uzavretá.