Založ si blog

Delenie bitcoinu je za nami bez veľkého ošiaľu, no cena rastie

Keď v roku 2016 nastalo tzv. delenie bitcoinu (spomalenie „ťažby“ pri rovnakom výkone na polovicu), následkom boli historické maximá meny cez 20 000 dolárov. Reakcia na ďalšie delenie bola tento týždeň oveľa slabšia.

Situácia na trhu je neistá. Globálne ceny akcií a ropy počas stredajšieho obchodného dňa oslabovali kvôli obavám investorov z druhej vlny koronavírusovej pandémie a s ňou súvisiacemu obnoveniu napätia medzi USA a Čínou. Zdá sa však, že negatívny sentiment sa nedotkol trhu s kryptomenami. Bitcoin a ethereum sa počas štvrtkového obchodného dňa nachádzali v zelených číslach.

Prispela k tomu pozitívna správa, že americký bankový gigant JP Morgan, ktorý sa dlho staval proti kryptomenám, sa podľa Wall Street Journal rozhodol prijať medzi svojich klientov spoločnosti Gemni a Coinbase, ktoré patria medzi popredných a významných hráčov v sektore kryptomenových búrz.

Kým ešte pred týždňom bitcoin strácal 20 percent, počas štvrtkového obchodného dňa si pripisoval 6 percent a jeho cena sa pohybovala na úrovni 9 588 USD. A to napriek tomu, že  začiatkom týždňa sa konal halving alebo tzv. delenie, po ktorom sa očakáva výraznejší rast v dôsledku poklesu ťažby kryptomeny na polovicu.

Pre porovnanie – po tom poslednom v roku 2016 bitcoin rástol až na svoje historické maximá. Aktuálne sa zdá, že pravdepodobne aj následkom neistoty na trhu stúpa cena digitálnej meny len veľmi opatrne.  Od uplynulého pondelka si pripísala približne 9 percent.

Cena etherea počas štvrtkového obchodného dňa posilňovala okolo 2,5 percenta a pohybovala sa na  úrovni 201 USD. Od začiatku týždňa si pripísal k svojej hodnote okolo desať percent.

V posledných mesiacoch museli vklady investorov čeliť otrasom ceny aktív kvôli vypuknutiu pandémie, ktoré zasiahli aj kryptomeny. Podobne ako celý kapitálový trh zaznamenali digitálne meny v polovici marca po vypuknutí koronavírusovej krízy výrazné výpredaje.

Najnovšie sa investori obávajú uvoľnenia reštrikcií jednotlivých ekonomík, otvorenia obchodov a výrobných hál, čo by mohlo viesť k opätovnému rozšíreniu vírusu v populácií.

Akcie z Metaverse majú za sebou výborný rok. Najviac rástli akcie Coinbase

19.02.2024

Akcie v Metaverse indexe majú za sebou výborný rok. Po postupnom odznení inflácie a ďalších problémov, ktoré trápili ekonomiku prišiel priestor na rast akciového trhu, z ktorého ťažili predovšetkým technologické akcie. Viaceré akcie v indexe Metaverse dosiahli historické maximá, pričom výrazne rástal hodnota celého indexu. Napriek negatívnemu roku 2022, v ktorom [...]

Stojíme na prahu lietania bez uhlíkovej stopy? Virgin Atlantic vypustili prvú lastovičku

08.01.2024

Virgin Atlantic, ktorú založil britský podnikateľ Richard Branson s cieľom ponúknuť alternatívu k vtedajším leteckým spoločnostiam, uskutočnila prvý let lietadla Boeing 787, s motorom poháňaným palivom, tvoreným zo 70 percent biomasou. Spoločnosť tvrdí, že sa jej podarilo uskutočniť krok k nulovej uhlíkovej stope do roku 2050, keďže podľa nich je palivo 100 [...]

Temná stránka elektromobility: emisie pri výrobe sú ešte stále vysoké

04.01.2024

V posledných rokoch zažívame revolúciu v podobe rozmachu elektrických áut. Cieľom je postupne sa zbavovať závislosti na rope a redukovať spaľovanie fosílnych palív, ktoré tvoria emisie a prispievajú ku klimatickým zmenám. Navyše, znečisťujú ovzdušie a ohrozujú zdravie ľudí, najmä vo veľkých mestách, kde je premávka prehustená. Aj nástup elektromobilov však [...]

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.