Založ si blog

Temná stránka elektromobility: emisie pri výrobe sú ešte stále vysoké

V posledných rokoch zažívame revolúciu v podobe rozmachu elektrických áut. Cieľom je postupne sa zbavovať závislosti na rope a redukovať spaľovanie fosílnych palív, ktoré tvoria emisie a prispievajú ku klimatickým zmenám. Navyše, znečisťujú ovzdušie a ohrozujú zdravie ľudí, najmä vo veľkých mestách, kde je premávka prehustená. Aj nástup elektromobilov však neznamená len pozitíva. Táto zmena so sebou prináša aj nové problémy, ktoré môžu mať ďalekosiahle následky.

Ako je to s emisiami naozaj?

Analýza životného cyklu cestných vozidiel Spojeného kráľovstva z roku 2021 od spoločnosti Richardo Energy & Environment odhadovala, že typický elektro mobil na tamojšom trhu dosiahne redukciu emisií skleníkových plynov približne o 76 percent do roku 2030 a možno až o 81 percent do roku 2050, v porovnaní s ekvivalentným benzínovým autom, a to vďaka pokrokom v technológii batérií a čistejšej britskej sieti elektrickej energie. Na druhej strane však treba zdôrazniť, že výroba lítiových batérií do elektromobilov nie je až taká ekologická, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Emisie pri výrobe elektromobilov boli najmä kvôli batériám v roku 2020 približne o 50 percent vyššie než u benzínových automobilov. Priblížiť sa k porovnateľnej úrovni by mohli do roku 2050.

 Problémom je aj ťažba minerálov

Lítium je neodmysliteľnou súčasťou výroby batérií pre elektromobily aj pre ďalšie technológie, ktoré sa spoliehajú na lítiové batérie. Vedeli ste, že globálny trh s lítium-iónovými batériami bol v roku 2022 ocenený na 52 miliárd USD a očakáva sa, že bude rásť na 194 miliárd USD do roku 2030? Najväčším producentom lítia je Austrália s podielom svetovej produkcie 49 percent. Druhé miesto zastáva Čile s 30 -percentným podielom produkcie. Práve tam sa nachádzajú najväčšie ložiská tohto minerálu. Lenže ťažba lítia vedie ku kontaminácii ekosystémov a znečisteniu vodných plôch, čo môže viesť k tomu, že sa stávajú nebezpečné pre život.

Sucho ako vedľajší efekt

Na vyťaženie jednej metrickej tony lítia je potrebných 1,9 milióna litra vody. V Čile ťažba lítia pohltila 65 percent vodných zásob, čo má drastický dopad na farmárov v okolí, ktorí musia teraz vodu dovážať.V takzvanom Juhoamerickom lítiovom trojuholníku, ktorý pokrýva časti Čile, Argentíny a Bolívie sa nachádza viac ako polovica svetových zásob lítia a zároveň je to aj jedno z najsuchších miest na Zemi.

Zlé podmienky pre robotníkov

Negatívny dopad ťažby na krajinu je jedna vec. Lenže podmienky pre pracovníkov tiež nebývajú práve „ideálne“, čo možno vidieť na príklade kobaltových baní v Kongu., kde sa nachádza takmer polovica svetových ložísk kobaltu, ktorý sa tiež požíva pri výrobe lítium-iónových batérií. Ako uvádza správa Amnesty International, ktorá bola publikovaná tento rok, ľudia, ktorých ťažba ovplyvnila neboli nijakým spôsobom kompenzovaní. Ťažobné teritóriá majú byť pritom kontrolované vojakmi, ktorí údajne robotníkov šikanujú a napádajú. Podľa viacerých ľudsko-právnych organizácii tam dochádza k vysťahovaniam z domovov a fariem, neľudským zaobchádzaním s robotníkmi a dokonca sú tam nútené pracovať aj deti.

Dopyt po lítium-iónových batériách stúpol v rokoch 2016 až 2022 takmer 12-násobne. Lídrom v oblasti elektromobilov je spoločnosť Tesla, ktorá za rok 2022 dodala 1,31 milióna elektromobilov. Pre porovnanie, v roku 2019 pred pandémiou Covidu, to bolo cez 367 tisíc dodávok. Trhová kapitalizácia firmy Tesla predstavovala k 7. decembru 2023, 750 miliárd USD.  Po nej nasleduje Vinfast Auto sídliaca vo Vietname s hodnotou 40 miliárd USD, čínska Li Auto s hodnotou 39 miliárd USD a americká spoločnosť Rivian so sídlom v Kalifornii s hodnotou 22 miliárd USD. Päťku uzatvára ďalší čínsky výrobca NIO s 18 miliardami USD. Iní svetoví výrobcovia automobilov, ako sú Mercedes, Nissan, Toyota, Ford a mnohí ďalší, predtým dominantní pri fosílnych palivách, sa taktiež snažia prispôsobiť trhu a napredujú s vlastnými modelmi elektromobilov, či vozidiel na hybridný pohon.

Európska únia sľubuje viacero zmien

Európska únia schválila  nové nariadenie o batériách, ktoré  zavádza nové požiadavky v oblasti udržateľnosti a bezpečnosti batérií a batériovo prevádzaných produktov. Nariadenie obsahuje viacero článkov s rôznymi termínmi účinnosti, ovplyvňujúcimi dodávateľský reťazec. Kľúčové oblasti udržateľnosti zahŕňajú napríklad požiadavky na dizajn, obmedzenie látok, uhlíkovú stopu, obsah recyklovaných materiálov, a okrem iného aj zvýšenú zodpovednosť výrobcov. Taktiež prináša zmeny v kategóriách batérií, ale aj, látkach nebezpečných pre životné prostredie, obsahu recyklovaných materiálov, výkone a ďalších oblastiach.

Pred nami je ešte dlhá cesta

Zbavenie sa závislosti na fosílnych palivách je dôležitý cieľ v agende viacerých svetových lídrov alebo korporácii, aby sa znížili emisie skleníkových plynov. Zároveň je však ich úlohou aj to, aby sa environmentálny dopad len nepresunul do rozvojových krajín. Táto cesta je ešte dlhá a riešenie nebude jednoduché. Je aj na zodpovednosti daných spoločností, aby sa snažili čo najlepšie vyberať dodávateľov tak, aby boli dodržiavané zásady ľudských práv a dopadov na životné prostredie.

Technologické firmy zaradené v Metaverse indexe majú našliapnuté k ďalšiemu rastu

10.04.2024

Metaverse index, ktorý spolu so svojimi kolegami-analytikmi Wonderinterest Trading zostavujeme pravidelne od roku 2019, pokračuje aj v tomto roku vo výraznom raste. Od začiatku roka sa hodnota spoločností v ňom zahrnutých zvýšila o viac ako 30 %. Index bol najviac ťahaný predovšetkým akciami technologickej spoločnosti Nvidia. Od januára 2024 Nvidia zvýšila svoju hodnotu [...]

Akcie z Metaverse majú za sebou výborný rok. Najviac rástli akcie Coinbase

19.02.2024

Akcie v Metaverse indexe majú za sebou výborný rok. Po postupnom odznení inflácie a ďalších problémov, ktoré trápili ekonomiku prišiel priestor na rast akciového trhu, z ktorého ťažili predovšetkým technologické akcie. Viaceré akcie v indexe Metaverse dosiahli historické maximá, pričom výrazne rástal hodnota celého indexu. Napriek negatívnemu roku 2022, v ktorom [...]

Stojíme na prahu lietania bez uhlíkovej stopy? Virgin Atlantic vypustili prvú lastovičku

08.01.2024

Virgin Atlantic, ktorú založil britský podnikateľ Richard Branson s cieľom ponúknuť alternatívu k vtedajším leteckým spoločnostiam, uskutočnila prvý let lietadla Boeing 787, s motorom poháňaným palivom, tvoreným zo 70 percent biomasou. Spoločnosť tvrdí, že sa jej podarilo uskutočniť krok k nulovej uhlíkovej stope do roku 2050, keďže podľa nich je palivo 100 [...]

Dvoch neplnoletých zasiahol prúd, vyliezli na odstavený vlak

27.04.2024 11:29

Dve neplnoleté osoby zasiahol na železničnej stanici v Malackách elektrický prúd. Stalo sa tak po tom, čo vyliezli na odstavený vlak.

škola, školák, žiak, hodina, vyučovanie, trieda

KVÍZ: Predveďte sa, akí ste slovenčinári. Nie je to tak zlé alebo také zlé?

27.04.2024 10:22

Kvíz rýchle preverí vaše znalosti slovenčiny. Ktorá z dvoch možností je správna?

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Nemecký poslanec AfD Bystroň se ohradil proti článku Der Spiegelu o ‘ruských’ balíčkoch

27.04.2024 10:10

Poslanec Alternatívy pre Nemecko (AfD) Peter Bystroň sa ohradil proti článku magazínu Der Spiegel, že v kauze možných úplatkov od proruskej siete prijímal balíčky.

parlament

Na Slovensku chce vzniknúť ďalších päť politických strán

27.04.2024 09:58

Na Slovensku chce aktuálne vzniknúť päť nových politických strán. Oznámenia o zbere podpisov zverejnili na webstránke Ministerstva vnútra SR.