Založ si blog

Klesajúce emisie CO2 z USA a EÚ nahradia rastúce emisie zo „zvyšku“ sveta

Otázka dekarbonizácie je veľmi pálčivou témou, ktorá sa rozhodne netýka iba investovania. Môžeme vidieť, výraznú zmenu postoja vlád a spoločnosti, aj to, že firmy naprieč celým svetom sa snažia robiť kroky k znižovaniu svojej uhlíkovej stopy. Stále rastie aj počet investorov, ktorí začínajú preferovať zelené investície.  Ale ako je to so znižovaním CO2 v praxi a čo ukazujú dáta?

 

Na zelenej vlne sa drží EU, USA aj Čína

Práve tieto tri spomínané patria podľa dát zo správy Európskeho parlamentu z roku 2015 k najväčším svetovým producentom skleníkových plynov. Americký prezident Joe Biden preukázal podporu zelenej ekonomike návratom k Parížskej dohode, ktorú vypovedal jeho predchodca Donald Trump a prísľubom 100-percentnej výroby elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov do roku 2035. Celkovo hodlá USA do segmentu obnoviteľných zdrojov investovať miliardy USD. Produkcia skleníkových plynov v EU sa už takmer vrátila na úroveň spred pandémie a prostredníctvom Európskej zelenej dohody si EÚ stanovila cieľ byť prvým 100-percentne klimaticky neutrálnym kontinentom do roku 2050. Navyše, v marci tohto roka Europarlament odhlasoval zníženie emisií členských štátov z pôvodných 30 na 40 percent do roku 2030. A nezaostáva ani Čína, ktorej emisie sa v roku 2019 odhadovali na 29 percent všetkých svetových emisií, pričom plánuje zrýchliť znižovanie CO2 ešte v tomto desaťročí.

 

Dáta neklamú

Zatiaľ čo v roku 2007 uviedol úrad americkej vlády pre správu energetických informácií EIA vo svojej ročnej výhľadovej správe, že globálne emisie CO2 sa v období rokov 2004 až 2030 zvýšia o 59 percent,  dnes už vieme, že situácia nevyzerá príliš „ružovo“ ani po rokoch, a to napriek všetkým krokom na zníženie produkcie CO2. Je však potrebné si uvedomiť, že ide o dlhodobý proces.

Z najnovšieho energetického výhľadu úradu (IEO2023) vyplýva, že globálne emisie CO2 súvisiace s energiou sa do roku 2050 zvýšia, keďže celosvetový populačný rast a vyššia životná úroveň zvyšujú rast spotreby energie rýchlejšie ako napredujú pokroky v obnoviteľných zdrojoch. Rovnaký scenár predpokladajú aj ďalšie zdroje. Z dát Statista.com z februára 2023 vyplýva, že pri  zachovaní bežného vývoja by mohli globálne emisie oxidu uhličitého vzrásť z 35,3 miliardy metrických ton oxidu uhličitého, ktoré dosahovali v roku 2018 na približne 43,08 miliardy metrických ton v roku 2050. Treba uznať, že tento scenár znie naozaj dosť negatívne, keď si uvedomíme aký dopad má CO2 na globálne otepľovanie, výkyvy počasia a celkový dopad na ekonomiku a ľudské zdravie.

Wonderinterest Trading-Lacenova-Europa a USA znizuju emisie CO2-Cely svet vsak produkuje viac znecistenia-Ekonomika utrpi

Predpokladaný vývoj rastu oxidu uhličitého medzi rokmi 2018 a 2050.(Zdroj: Statista.com)

 

Budú emisie v Afrike vyššie ako v Európe a USA?

Očakáva sa, že najväčším producentom emisií oxidu uhličitého napriek snahe Číny o zníženie zostane v nadchádzajúcich desaťročiach ázijsko-tichomorský región. Emisie CO2 sa tam od 60. rokov minulého storočia masívne zvýšili, najmä v dôsledku hospodárskeho rastu tejto krajiny. Podľa prognóz by emisie v ázijsko-tichomorskom regióne mohli do roku 2030 vzrásť na 21,3 miliardy metrických ton oxidu uhličitého. Hoci sa očakáva, že v nasledujúcich rokoch by mohli klesať, do roku 2050 zostanú výrazne nad úrovňou z roku 2020. Naopak, Severná Amerika a Európa, by mohli do roku 2050 vďaka svojim záväzkom dosiahnuť nižšie emisie ako Afrika.

 

Emisie v USA majú tendenciu klesať

Najnovšie dáta EIA zároveň očakávajú pokles CO2 súvisiacich s energetikou v USA do roku 2030 o 25 až 38 percent pod úroveň v roku 2005. Predpokladané zníženie emisií CO2 na tamojšom území je poháňané zvyšovaním elektrifikácie, vyššou účinnosťou zariadení a nasadením obnoviteľných zdrojov energie v sektore elektrickej energie. Zníženie emisií je však obmedzené dlhodobým rastom americkej dopravy a priemyselnej činnosti. Na druhej strane, dopyt po elektrickej energii v USA neustále rastie a investície do obnoviteľných zdrojov v podobe veternej a solárnej energie, ktoré predstavujú značnú výhodu prevádzkových nákladov, zvyšuje podiel výroby elektriny s nulovými emisiami uhlíka. Významná zmena v spotrebe domácej ropy, či zemného plynu sa neočakáva, pričom produkcia plynu v dôsledku medzinárodného dopytu po skvapalnenom plyne dokonca rastie.

 

Dáta na Slovensku

Zo správy SHMÚ vyplýva, že emisie skleníkových plynov poklesli v  časovom horizonte medzi rokmi 1990– 2021 o takmer 44,1 percent. Dôvodom poklesu sú obavy z globálneho otepľovania v dôsledku ktorých vlády pristúpili k sprísňovaniu národnej legislatívy, zmene štruktúry priemyslu, a zmena nastala aj v správaní spotrebiteľov.  Z krátkodobého hľadiska síce medzi rokmi 2020 až 2021 zaznamenali nárast na úrovni 10,8 percenta, ale potrebné je zohľadniť, že na náraste sa podieľal energetický sektor, vrátane dopravy, s podielom 66 percent.

 

Dopad na globálne HDP

Podľa správy spoločnosti Deloitte z roku 2022, by mohla neschopnosť konať v otázke klimatických zmien stáť globálnu ekonomiku v nasledujúcich 50 rokoch viac ako 178 biliónov USD. Čo predstavuje pokles globálneho HDP na úrovni takmer 8 percent v dôsledku faktorov ako je stúpanie hladiny mora, tepelné výkyvy, poškodenie infraštruktúry v dôsledku extrémnych výkyvov počasia a pod.  Naopak dekarbonizácia do polovice storočia by podľa súčasných odhadov zvýšila globálne HDP o 43 biliónov USD vďaka zavedeniu nových obchodných modelov a technológií, ktoré vytvoria nové pracovné miesta aj príležitosti.

Európska zelená energetika čelí nekalej konkurencii Číny. Okrem toho firmy láka odchod do USA

30.04.2024

V oblasti obnoviteľných zdrojov energie dochádza k zmenám, pretože spoločnosti, ktoré kedysi mali svoje korene v Európe si „balia kufre“ a smerujú do Spojených štátov amerických. Príčinou je súhra viacerých faktorov, a to silná konkurencia zo strany Číny, vlažná podpora zo strany EÚ a lákadlo USA v podobe Zákona o znižovaní inflácie (IRA), ktorý ponúka [...]

Technologické firmy zaradené v Metaverse indexe majú našliapnuté k ďalšiemu rastu

10.04.2024

Metaverse index, ktorý spolu so svojimi kolegami-analytikmi Wonderinterest Trading zostavujeme pravidelne od roku 2019, pokračuje aj v tomto roku vo výraznom raste. Od začiatku roka sa hodnota spoločností v ňom zahrnutých zvýšila o viac ako 30 %. Index bol najviac ťahaný predovšetkým akciami technologickej spoločnosti Nvidia. Od januára 2024 Nvidia zvýšila svoju hodnotu [...]

Akcie z Metaverse majú za sebou výborný rok. Najviac rástli akcie Coinbase

19.02.2024

Akcie v Metaverse indexe majú za sebou výborný rok. Po postupnom odznení inflácie a ďalších problémov, ktoré trápili ekonomiku prišiel priestor na rast akciového trhu, z ktorého ťažili predovšetkým technologické akcie. Viaceré akcie v indexe Metaverse dosiahli historické maximá, pričom výrazne rástal hodnota celého indexu. Napriek negatívnemu roku 2022, v ktorom [...]

Sheffield

Britská polícia zadržala tínedžera, ktorý útočil v škole v Sheffielde

01.05.2024 21:49

Polícia uviedla, že chlapec útočil ostrým predmetom - predpokladá sa, že šlo o sklenený črep.

Tank / Gaza /

V Gaze je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN

01.05.2024 21:31

Pre porovnanie, frontová línia na Ukrajine má dĺžku takmer tisíc kilometrov, Pásmo Gazy 40 kilometrov.

Gruzínsko / Tbilisi /

Gruzínska polícia počas protestov v Tbilisi zadržala desiatky osôb. V putách skončil aj líder opozície

01.05.2024 21:19

Na rozohnanie davu ľudí, ktorí sa zišli na zhromaždení proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, použila gruzínska polícia slzotvorný plyn, vodné delá a obušky.

Zuzana Čaputová

Prezidentka Čaputová: Hlas Slovenska po vstupe do EÚ zosilnel

01.05.2024 20:46

Hlava štátu to uviedla pri príležitosti stredajšieho 20. výročia vstupu SR do EÚ.