Založ si blog

Stojíme na prahu lietania bez uhlíkovej stopy? Virgin Atlantic vypustili prvú lastovičku

Virgin Atlantic, ktorú založil britský podnikateľ Richard Branson s cieľom ponúknuť alternatívu k vtedajším leteckým spoločnostiam, uskutočnila prvý let lietadla Boeing 787, s motorom poháňaným palivom, tvoreným zo 70 percent biomasou. Spoločnosť tvrdí, že sa jej podarilo uskutočniť krok k nulovej uhlíkovej stope do roku 2050, keďže podľa nich je palivo 100 percentne udržateľné. Aj keď ešte neplánuje zaradiť tento typ letov do komerčnej prevádzky, zozbierané dáta poslúžia na ďalší výskum.

 

Vôbec prvý let na biopalivo

Komerčné lietadlo Boeing 787 vzlietlo v utorok ráno 30. novembra z letiska Heathrow v Londýne a pristálo v New Yorku na medzinárodnom letisku J.F. Kennedyho. V lietadle sedel šéf spoločnosti sir Richard Branson, niekoľko ďalších zástupcov Virgin Atlantic a britský minister dopravy Mark Harper. Podľa ministra ide o kľúčový milník k lietaniu s palivom z udržateľných zdrojov (SAF). Harper a ministerka dopravy USA Polly Trottenbergová sa mali stretnúť s investormi v New Yorku, aby prediskutovali potenciál investícii do udržateľného lietania. Podľa britského ministra dopravy by vo Veľkej Británii malo povinne byť aspoň 10 percent všetkého paliva udržateľného do roku 2030. Trottenbergová reagovala, že to môže byť nová výzva medzi Spojenými štátmi a Veľkou Britániou o to, kto tento cieľ dosiahne skôr.

 

Je olej na varenie budúcnosťou letectva?

Virgin Atlantic uviedla, že palivo Letu 100 bolo vyrobené prevažne z použitého oleja na varenie, odpadového živočísneho tuku zmiešaného s malým množstvom syntetického aromatického kerosénu z kukuričného odpadu. Letecký priemysel dúfa, že tento let ukáže vládam potenciál podpory SAF, ktoré by sa tak stalo všeobecne dostupnejším. Pre zaujímavosť, vo Veľkej Británii sa počas minulého roka vyprodukovalo 6,9 miliónov galónov, čo je iba frakcia toho, čo vyžaduje dopyt.

 

Bez Boeingu a Rolls Royce by to nešlo

Let 100 sa uskutočnil v spolupráci s niekoľkými partnermi vrátane konštruktéra lietadiel Boeing a výrobcu leteckého motora Rolls Royce, ktorého akcie po uskutočnení letu vzrástli o 7 percent a dosiahli tak 4-ročné maximum. Dáta z letu budú skúmať a posudzovať Imperial College London, University of Sheffield a aj nezisková organizácia Rocky Mountain Institute (RMI), ktorá sa snaží o podporu zelenej energie.

Wonderinterest Trading-Lacenova-Rolls Royce sa podielal na prvom bezuhlikovom lete lietadla Boeing a Virgin Atlantic

 

Vývoj ceny akcií spoločnosti Rolls Royce za posledných 5 rokov. (Zdroj: Google Finance)

 

Na biopalivá v lietadlách zatiaľ skepticiký pohľad

Na túto udalosť reagovala aj enviromentálna organizácia Stay Grounded (prekl. Zostaň pri zemi), ktorá let nazvala „greenwashing“ a jej reprezentantka Magdalena Heuwieserová zdôraznila, že aby sa spálilo menej leteckého fosílneho paliva, treba obmedziť lety ako také. Enviromentálna skupina Possible dokonca podala formálnu sťažnosť voči spoločnosti Virgin Atlantic a British Airways, podľa ktorej spoločnosti zavádzajú a neposkytujú skutočné údaje o emisiách. Napríklad emisie British Airways sa v období od 2016 až 2019 každým rokom zvýšili, napriek ich programu „BA Better World“, ktorý chce dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2050. Sťažnosti taktiež poukazujú na fakt, že olej na varenie označený ako ekologická zložka vyvoláva skepsu medzi vedcami, ktorí pochybujú o jeho efektivite. Argumentujú napríklad tým, že biopalivá na vypestovanie vyžadujú nadmerne veľa pôdy a v konečnom dôsledku sú menej ekologické ako kerozín.

 

Letecká doprava netvorí veľa emisií, ale…

Emisie leteckej dopravy v roku 2018 predstavovali asi 2,4 % globálnych emisií CO2. Môže sa to zdať málo, ale keby letecký priemysel bola krajina, nachádzal by sa na 6. mieste v množstve skleníkových plynov vypustených do ovzdušia. V posledných rokoch rástli emisie v tomto priemysle v dôsledku väčšej dotupnosti lietania a rapídneho zvýšenia leteckej dopravy. Bez emisné lietanie bol vždy takpovediac „svätý grál“, ktorý bol nedosiahnuteľný. Od roku 1970 až po 2019 sa v USA podarilo pomocou technologických pokrokov motora, dizajnových zmien alebo úprav v dopravnom dispečingu znížiť energetickú intenzitu lietania, vyjadrenú v britských termálnych jednotkách (British thermal units, skrátene BTU) o 77 percent, ale cesta k nulovým emisiám bude predstavovať veľké množstvo úsilia.

 

Výzvy pre leteckú dopravu

Virgin Atlantic nie je jedná letecká spoločnosť, ktorá sa vyjadrila, že chce používať 10 percent SAF do roku 2030. Okrem nej sa chcú pridať ďalšie európske aerolinky ako napríklad International Airlines Group, (pod ktorú patria spoločnosti British Airways, Vueling Iberia a ďalšie). Cieľ tohto priemyslu, ktorý predstavuje dosiahnutie uhlíkovej neutrality do roku 2050 počíta podľa informácií uverejnených agentúrou Reuters s tým, že tento podiel sa zvýši na 65 percent. Budúci výskum zo zozbieraných dát z letov ako bol tento a vôľa investorov podporiť takého projekty ukáže, či sú tieto ciele realistické.

Technologické firmy zaradené v Metaverse indexe majú našliapnuté k ďalšiemu rastu

10.04.2024

Metaverse index, ktorý spolu so svojimi kolegami-analytikmi Wonderinterest Trading zostavujeme pravidelne od roku 2019, pokračuje aj v tomto roku vo výraznom raste. Od začiatku roka sa hodnota spoločností v ňom zahrnutých zvýšila o viac ako 30 %. Index bol najviac ťahaný predovšetkým akciami technologickej spoločnosti Nvidia. Od januára 2024 Nvidia zvýšila svoju hodnotu [...]

Akcie z Metaverse majú za sebou výborný rok. Najviac rástli akcie Coinbase

19.02.2024

Akcie v Metaverse indexe majú za sebou výborný rok. Po postupnom odznení inflácie a ďalších problémov, ktoré trápili ekonomiku prišiel priestor na rast akciového trhu, z ktorého ťažili predovšetkým technologické akcie. Viaceré akcie v indexe Metaverse dosiahli historické maximá, pričom výrazne rástal hodnota celého indexu. Napriek negatívnemu roku 2022, v ktorom [...]

Temná stránka elektromobility: emisie pri výrobe sú ešte stále vysoké

04.01.2024

V posledných rokoch zažívame revolúciu v podobe rozmachu elektrických áut. Cieľom je postupne sa zbavovať závislosti na rope a redukovať spaľovanie fosílnych palív, ktoré tvoria emisie a prispievajú ku klimatickým zmenám. Navyše, znečisťujú ovzdušie a ohrozujú zdravie ľudí, najmä vo veľkých mestách, kde je premávka prehustená. Aj nástup elektromobilov však [...]

polícia páska

Tragédia v Rohožníku: Muž mŕtvy, pobodaná žena a deti v nemocnici

27.04.2024 08:10

Záchranári vyslali ambulancie do bytového domu v okrese Malacky, kde bolo pobodaných viacero osôb.

Kolumbijská univerzita, Palestína, Izrael

Propalestínski študenti na Kolumbijskej univerzite budú pokračovať v proteste

27.04.2024 07:51

Študenti Kolumbijskej univerzity v New Yorku, ktorí začali celoamerickú vlnu propalestínskych univerzitných protestov, sa nedohodli s vedením školy.

vojna na Ukrajine, Charkov, záchranári, ruský útok, bombardovanie

New York Times: Charkov je nezlomný. Bombardované mesto napriek strachu žije

27.04.2024 07:30

Každodenné ruské útoky u obyvateľov Charkova stupňujú obavy, ale život v meste sa nezastavil, napísal denník The New York Times.

vojna na Ukrajine, Olaf Scholz, dron

ONLINE: ISW: Zmraziť front? To je predčasné, víťazstvo Ukrajiny netreba odpisovať

27.04.2024 06:30, aktualizované: 08:50

Debaty o nutnosti zmraziť frontovú líniu sú predčasné, tvrdí americký Inštitút pre štúdium vojny.