Založ si blog

ESG ako nový štandard pri skladbe investičného portfólia

ESG alebo Enviromentálne, sociálne a riadiace faktory sa v posledných rokoch stali veľmi dôležitými pri hodnotení celkovej výkonnosti spoločností a významnú úlohu majú aj pri skladbe portfólia investorov. Odrážajú totiž záväzok firiem k udržateľnosti, etickým postupom a spoločenskej zodpovednosti. Významný míľnik v tomto smere nedávno dosiahla aj spoločnosť Mastercard, keď získala najvyššie skóre ESG vo svojom odvetví.

Mastercard, ktorý je globálnym lídrom vo finančnom sektore, nedávno oznámil, že od prvého januára 2028 budú všetky jeho platobné karty vyrobené z udržateľnejších materiálov, ako sú recyklované plasty alebo plasty z biologických zdrojov a prejdú certifikáciou, čo predstavuje prelomový krok v oblasti platobných sietí. Okrem toho plánuje pomáhať aj svojim globálnym partnerom pri odklone od primárneho PVC. Spoločnosť zahájila „Program udržateľných kariet“ už v roku 2018, ale nedávno ho aktualizovala s tým, že svoju iniciatívu urýchľuje.

 

Chce byť CO2 neutrálna

V rámci svojho cielenia na oblasť udržateľnosti chce spoločnosť dosiahnuť nulové emisie pri svojom podnikaní. Najskôr oznámila, že tento cieľa plánuje dosiahnuť do roku 2050, no neskôr ho zrevidovala na rok 2040. Posledných päť rokov funguje jej prevádzka výhradne na elektrinu z obnoviteľných zdrojov.

 

Mastercard v číslach

Mastercard je druhým najväčším spracovateľom platieb na svete, ktorý v roku 2022 spracoval transakcie v hodnote takmer 8 biliónov USD. Pôsobí vo viac ako 200 krajinách, spracúva transakcie vo viac ako 150 menách a zamestnáva takmer 30 tisíc zamestnancov. Čo sa týka hospodárskych výsledkov, tržby spoločnosti dosiahli za 2. kvartál 2023 6,3 miliardy USD a zisk 2,8 miliardy USD. Dáta za 3. kvartál ešte neboli v čase písania tohto článku k dispozícií.

 

Akcie stabilne rastú

Za posledný rok vzrástla hodnota akcií na burze NYSE o 12 percent na 369 USD za akciu, a z päťročného hľadiska dosiahla výkonnosť akcií Mastercard dokonca 85-percentné zhodnotenie.

Wonderinterest Trading-Lacenova-Mastercard ziskal najvyssi ESG rating

Vývoj hodnoty akcií spoločnosti Mastercard za posledných 5 rokov  (Zdroj: Investing.com)

 

Najlepší z najlepších

Podľa posledných dostupných dát patria k spoločnostiam s najlepším ESG ratingom na úrovni AAA výrobca procesorov do grafických kariet a čipových sád do základných dosiek NVIDIA, technologický gigant Microsoft, ale aj jeho konkurent – softwérová spoločnosť Adobe.

 

Najmä počas pandémie sa ukázalo, že ESG investície preukázali lepšiu odolnosť voči výkyvom na trhu ako tradičné aktíva, a aj to je jedným z dôvodov, prečo si vybudovali dôležité miesto v skladbe portfólia investorov. Dopyt po udržateľných výrobkoch navyše neustále rastie, čo sa odzrkadľuje aj vo vyšších tržbách spoločností a prospieva vývoju ich akcií.

Európska zelená energetika čelí nekalej konkurencii Číny. Okrem toho firmy láka odchod do USA

30.04.2024

V oblasti obnoviteľných zdrojov energie dochádza k zmenám, pretože spoločnosti, ktoré kedysi mali svoje korene v Európe si „balia kufre“ a smerujú do Spojených štátov amerických. Príčinou je súhra viacerých faktorov, a to silná konkurencia zo strany Číny, vlažná podpora zo strany EÚ a lákadlo USA v podobe Zákona o znižovaní inflácie (IRA), ktorý ponúka [...]

Technologické firmy zaradené v Metaverse indexe majú našliapnuté k ďalšiemu rastu

10.04.2024

Metaverse index, ktorý spolu so svojimi kolegami-analytikmi Wonderinterest Trading zostavujeme pravidelne od roku 2019, pokračuje aj v tomto roku vo výraznom raste. Od začiatku roka sa hodnota spoločností v ňom zahrnutých zvýšila o viac ako 30 %. Index bol najviac ťahaný predovšetkým akciami technologickej spoločnosti Nvidia. Od januára 2024 Nvidia zvýšila svoju hodnotu [...]

Akcie z Metaverse majú za sebou výborný rok. Najviac rástli akcie Coinbase

19.02.2024

Akcie v Metaverse indexe majú za sebou výborný rok. Po postupnom odznení inflácie a ďalších problémov, ktoré trápili ekonomiku prišiel priestor na rast akciového trhu, z ktorého ťažili predovšetkým technologické akcie. Viaceré akcie v indexe Metaverse dosiahli historické maximá, pričom výrazne rástal hodnota celého indexu. Napriek negatívnemu roku 2022, v ktorom [...]

Japan Nagasaki Anniversary Q A

USA žiadajú Čínu a Rusko, aby o nasadení jadrových zbraní rozhodovali ľudia, nie umelá inteligencia

02.05.2024 08:46

Washington vyzval Peking a Moskvu na pripojenie sa k záväzku, že o nasadení jadrových zbraní budú rozhodovať len ľudia a nikdy nie umelá inteligencia.

záchod, toaleta, WC, toaletný papier

Dostala pokutu za močenie na verejnosti, skončila na súde. Amsterdam po nátlaku žien vyčlení peniaze na záchody

02.05.2024 08:17

Radnica v Amsterdame po niekoľkoročnom nátlaku zo strany žien vyčlenila štyri milióny eur na výstavbu nových verejných záchodov.

oheň, kozub, kachle, plameň

Požiar dvoch obydlí v osade v Lipanoch si vyžiadal jednu obeť

02.05.2024 07:54

Jednu obeť si vyžiadal požiar dvoch obydlí, ku ktorému došlo vo štvrtok ráno v osade na ulici Za traťou v Lipanoch.

Mikuláš Černák, súd

Druhý pokus: Černák znova stojí pred súdom a chce prehovoriť. Čo na to psychiater?

02.05.2024 07:15, aktualizované: 08:30

Odporúčanie na prepustenie dostal od šéfa leopoldovskej väznice a priaznivé mal aj psychologické posudky. Prokurátor priznal, že muselo dôjsť k silnej resocializácii.