Založ si blog

Netflix v problémoch kvôli AI? Štrajky kazia biznis streamovacím spoločnostiam

Spoločnosť Netflix, ktorá sa v posledných rokoch dostala na vedúcu pozíciu v oblasti streamovacích služieb sklamala Wall Street svojimi tržbami za druhý štvrťrok, ktoré nedosiahli odhady analytikov. Akcie sa po tomto oznámení prepadli o 5 %.* Na tom sa nepochybne podpísalo aj štrajkovanie scenáristov, ku ktorým sa pridali aj mnohí herci, čo spôsobilo problémy v produkcií ďalších pokračovaní seriálov a filmov. V pozadí celej kauzy pritom stojí horúci trend aktuálnej doby- používanie umelej inteligencie. Ako sa s tým americký kinematografický priekopník vysporiadava?

 

Štrajk hercov a scenáristov

Nielen Netflix, ale aj ostatné spoločnosti v tomto segmente čelia štrajkom desiatok tisíc hollywoodskych hercov a scenáristov, kvôli čomu sa museli prerušiť alebo skončiť mnohé filmové a televízne produkcie. Štrajkovanie, ktoré začalo Združenie amerických scenáristov (WGA) 2. mája 2023 je dlhodobým problémom. Netflix má pred konkurenciou výhodu v tom, že jeho pôsobenie sa meria globálne, teda vytvára nové filmy a seriály po celom svete. Aj napriek tomu však kvôli aktuálnej situácii musel presunúť uvedenie 6 filmových noviniek z tohto roka na roka 2024. Odklad očakávaných snímok by mohol množstvo fanúšikov potenciálne odradiť od platenia za streamovacie služby.

 

AI opäť v centre pozornosti

Hlavným dôvodom štrajkov je využívanie umelej inteligencia, ktorá na svoj tréning používa diela scenáristov, ich duševné vlastníctvo, bez povolenia ich autorov. Organizácia SAG-AFTRA (The Screen Actors Guild – American Federation of Television and Radio Artists) združujúca viac ako 160-tisíc zamestnancov z tohto sektora, vyhlásila štrajk po tom, ako zástupcovia odborov uviedli, že sa nedokázali dohodnúť so štúdiami na novej trojročnej zmluve s vyššími benefitmi a obmedzením používania ich snímok umelou inteligenciou.  SAG-AFTRA požaduje 11- percentné všeobecné zvýšenie miezd v prvom roku platnosti zmluvy, aby sa vyrovnala inflácia. Štúdia sú ochotné podmienky prijať len s piatimi percentami.

 

Podanie sťažnosti

Aliancia filmových a televíznych producentov (AMPTP) zastupujúca veľkých hráčov na poli kinematografickej produkcie, akými sú Netflix, Walt Disney či Warner Bros sa vyjadrila na adresu SAG-AFTRA, že „naďalej pokračuje v skresľovaní rokovaní“. Štrajkujúci podali na Národný úrad pre pracovné vzťahy (NLRB) sťažnosť proti spoločnosti Comcast a obvinili ju z obmedzovania priestoru pre piket, teda združovanie v rámci svojho štrajku.

 

Hodnota akcií

Z päťročného hľadiska môžeme vidieť, že Netflix zažil svoje zlaté obdobie počas pandémie , keď bolo najviac ľudí doma a ako najlepší spôsob na spríjemnenie karantény sa ponúkali práve streamovacie služby. V tomto roku, ktorý spoločnosť považuje za obdobie stabilného pokroku, sa akciám Netflixu podarilo zvýšiť svoju hodnotu o 31 percent a a pri pohľade na 5-ročnú výkonnosť si pripísali 12 percent.* V druhej polovici 2023 vedenie očakáva, že začne v plnej miere využívať výhody plateného zdieľania a navyše bude pokračovať v stabilnom raste svojho plánu podporovaného reklamou.

Wonderinterest Trading-Lacenova-Netflix trpi kvoli strajku, silnej konkurencii aj piratom

Výkonnosť akcií spoločnosti Netflix za posledných päť rokov. (Zdroj: Google Finance)

Európska zelená energetika čelí nekalej konkurencii Číny. Okrem toho firmy láka odchod do USA

30.04.2024

V oblasti obnoviteľných zdrojov energie dochádza k zmenám, pretože spoločnosti, ktoré kedysi mali svoje korene v Európe si „balia kufre“ a smerujú do Spojených štátov amerických. Príčinou je súhra viacerých faktorov, a to silná konkurencia zo strany Číny, vlažná podpora zo strany EÚ a lákadlo USA v podobe Zákona o znižovaní inflácie (IRA), ktorý ponúka [...]

Technologické firmy zaradené v Metaverse indexe majú našliapnuté k ďalšiemu rastu

10.04.2024

Metaverse index, ktorý spolu so svojimi kolegami-analytikmi Wonderinterest Trading zostavujeme pravidelne od roku 2019, pokračuje aj v tomto roku vo výraznom raste. Od začiatku roka sa hodnota spoločností v ňom zahrnutých zvýšila o viac ako 30 %. Index bol najviac ťahaný predovšetkým akciami technologickej spoločnosti Nvidia. Od januára 2024 Nvidia zvýšila svoju hodnotu [...]

Akcie z Metaverse majú za sebou výborný rok. Najviac rástli akcie Coinbase

19.02.2024

Akcie v Metaverse indexe majú za sebou výborný rok. Po postupnom odznení inflácie a ďalších problémov, ktoré trápili ekonomiku prišiel priestor na rast akciového trhu, z ktorého ťažili predovšetkým technologické akcie. Viaceré akcie v indexe Metaverse dosiahli historické maximá, pričom výrazne rástal hodnota celého indexu. Napriek negatívnemu roku 2022, v ktorom [...]

SR Bratislava Rada Bezpečnostná Zasadnutie Mimoriadne BAX

Šutaj Eštok odmieta, že by štátne funkcie boli odmenou pre darcov Hlasu

02.05.2024 13:24

Šutaj Eštok nevidí problém v tom, aby funkciu zastával niekto, kto podporil Hlas, ak spĺňa kvalifikačné kritériá.

UA Vojak / UA Armáda / Bachmut / Doneck /

Macron: Keby Rusko prelomilo front, je možné vyslať na Ukrajinu vojakov

02.05.2024 13:01

Štáty NATO podľa neho najprv tiež vylučovali vyslanie tankov a lietadiel na Ukrajinu, neskôr ale zmenili názor.

Sýria, Maar an-Numán, nemocnica, lekári bez hraníc

Rusko zbombardovalo nemocnicu v Sýrii, obviňujú krajinu príbuzní obetí aj vyšetrovatelia OSN

02.05.2024 12:46

Vyšetrovatelia OSN Rusko niekoľkokrát obvinili z páchania vojnových zločinov v Sýrii.

Ján Mazák

Poslanci odvolali Majerníka a Mazáka z funkcií členov Súdnej rady SR

02.05.2024 12:38

Opozícia i odvolávaní členovia to namietali.