Založ si blog

Ošiaľ okolo filmu Barbie dostal firmu Mattel späť do centra pozornosti

V dynamickom svete investovania je vždy rozumné sledovať spoločnosti s pôsobivým potenciálom rastu. Jednou z takýchto spoločností je nepochybne americký výrobca hračiek Mattel Inc. Akcie spoločnosti vzrástli od polovice júna o 15 percent. K pozitívnemu sentimentu zo strany investorov nepochybne prispelo nielen oznámenie o zvýšení prognózy na tento rok, ale aj ošiaľ, ktorý spôsobilo uvedenie filmu Barbie v hlavnej úlohe s herečkou Margot Robbie.

Barbie ako ťahák sezóny

V prvom kvartáli roka 2023 sa koncern prepadol do straty, ktorej rozsah prekonal očakávania trhov, kvôli zvýšeniu cien produktov a následnému obmedzenie objednávok zo strany maloobchodu v dôsledku vysokých zásob.  Ale zdá sa, že popularita filmu Barbie jej materskej spoločnosti Mattel prospieva. Značka Barbie je totiž pre firmu Mattel najziskovejšia a úspech filmu tento fakt ešte viac prehĺbi. Nehovoriac o tom, že vďaka aktuálnemu boomu sa rozšíril počet spoluprác a dohôd o ochrannej známke značky. Vynikajúcim príkladom je výrobca topánok Aldo, ktorý uviedol na trh obuv s Barbie motívmi. Po uvedení filmu sa akoby roztrhlo vrece s výrobkami značky Barbie, ktoré sa nachádzajú všade.

 

Pozitívne správy a dobrý predaj

Optimistický scenár vývoja firmy podporujú dobré výsledky predaja v poslednom kvartáli, ktoré sú spôsobené nielen vyššie spomenutými faktormi, ale aj dobrými predajmi značiek American Girl a Hot Wheels. V poslednom štvrťroku Mattel zaznamenal pozoruhodný nárast čistých tržieb v objeme 36 percent, ktoré dosiahli 1,02 miliardy USD.* Vďaka rastu sa čistá strata spoločnosti výrazne znížila zo 111,1 milióna USD v rovnakom štvrťroku pred rokom na 5,5 milióna USD. Takéto finančné zlepšenie je silným signálom, že spoločnosť je na správnej ceste dostať svoje účtovníctvo opäť do zelených čísel.

 

Prognóza s potenciálom

Vedenie Mattel-u je presvedčené o vyhliadkach firmy a revidovalo svoju celoročnú prognózu rastu čistých tržieb v stálych menových kurzoch z predchádzajúcich 6 percent – 8 percent na súčasných pôsobivých 12 percent – 14 percent. Okrem toho spoločnosť odhaduje svoj zisk pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou (EBITDA) za tento rok na 875 až 900 miliónov USD, čo je viac ako predchádzajúce rozpätie 800 až 825 miliónov USD. Okrem toho dokonca predpokladá, že upravený zisk EBITDA v roku 2022 prekročí hranicu 1 miliardy USD, čo svedčí o obrovskej dôvere v jej budúci rastový potenciál. 

V podstate môžeme konštatovať, že nedávny prudký nárast predaja spoločnosti Mattel, a zlepšenie vyhliadok na hospodárske výsledky spoločnosti z nej robia lákavú perspektívu pre investorov, ktorí hľadajú investičné príležitosti v hračkárskom priemysle.* Vďaka ikonickým značkám, dobrým finančným výsledkom a záväzku k inováciám sa zdá, že firma má dobrú pozíciu na to, aby v nasledujúcich rokoch pokračovala vo svojej vzostupnej trajektórii.[2] Ako pri každej investícii je však nevyhnutné pred prijatím akéhokoľvek rozhodnutia vykonať dôkladný prieskum a zvážiť svoju toleranciu voči riziku.

Wonderinterest Trading-Lacenova-Firme Mattel velmi pomohol film o Barbie_vysledky isli hore

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vývoj hodnoty akcii spoločnosti Mattel v priebehu piatich rokov. (Zdroj:Tradingview.com)

Európska zelená energetika čelí nekalej konkurencii Číny. Okrem toho firmy láka odchod do USA

30.04.2024

V oblasti obnoviteľných zdrojov energie dochádza k zmenám, pretože spoločnosti, ktoré kedysi mali svoje korene v Európe si „balia kufre“ a smerujú do Spojených štátov amerických. Príčinou je súhra viacerých faktorov, a to silná konkurencia zo strany Číny, vlažná podpora zo strany EÚ a lákadlo USA v podobe Zákona o znižovaní inflácie (IRA), ktorý ponúka [...]

Technologické firmy zaradené v Metaverse indexe majú našliapnuté k ďalšiemu rastu

10.04.2024

Metaverse index, ktorý spolu so svojimi kolegami-analytikmi Wonderinterest Trading zostavujeme pravidelne od roku 2019, pokračuje aj v tomto roku vo výraznom raste. Od začiatku roka sa hodnota spoločností v ňom zahrnutých zvýšila o viac ako 30 %. Index bol najviac ťahaný predovšetkým akciami technologickej spoločnosti Nvidia. Od januára 2024 Nvidia zvýšila svoju hodnotu [...]

Akcie z Metaverse majú za sebou výborný rok. Najviac rástli akcie Coinbase

19.02.2024

Akcie v Metaverse indexe majú za sebou výborný rok. Po postupnom odznení inflácie a ďalších problémov, ktoré trápili ekonomiku prišiel priestor na rast akciového trhu, z ktorého ťažili predovšetkým technologické akcie. Viaceré akcie v indexe Metaverse dosiahli historické maximá, pričom výrazne rástal hodnota celého indexu. Napriek negatívnemu roku 2022, v ktorom [...]

Sheffield

Britská polícia zadržala tínedžera, ktorý útočil v škole v Sheffielde

01.05.2024 21:49

Polícia uviedla, že chlapec útočil ostrým predmetom - predpokladá sa, že šlo o sklenený črep.

Tank / Gaza /

V Gaze je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN

01.05.2024 21:31

Pre porovnanie, frontová línia na Ukrajine má dĺžku takmer tisíc kilometrov, Pásmo Gazy 40 kilometrov.

Gruzínsko / Tbilisi /

Gruzínska polícia počas protestov v Tbilisi zadržala desiatky osôb. V putách skončil aj líder opozície

01.05.2024 21:19

Na rozohnanie davu ľudí, ktorí sa zišli na zhromaždení proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, použila gruzínska polícia slzotvorný plyn, vodné delá a obušky.

Zuzana Čaputová

Prezidentka Čaputová: Hlas Slovenska po vstupe do EÚ zosilnel

01.05.2024 20:46

Hlava štátu to uviedla pri príležitosti stredajšieho 20. výročia vstupu SR do EÚ.