Založ si blog

Eli Lilly and Company upevňuje spoju pozíciu na trhu prostredníctvom liekov na chudnutie

Počas pandémie Covid sme mohli vidieť, že farmaceutické spoločnosti efektívne zarábali na očkovacích vakcínach. Eli Lilly and Company je jednou zo spoločností, ktorých biznis sa nezastavil ani počas lockdownov, napriek tomu, že nemá vlastnú vakcínu proti COVID-19. Vyvíja totiž lieky, ktoré sú spojené s liečbou tohto ochorenia. Okrem toho chce posilniť svoju pozíciu na trhu prostredníctvom prostriedkov na podporu chudnutia. V tomto smere už informovala o uzavretí dohody o akvizícii so spoločnosťou Versanis. Okrem toho sa snaží získať aj DICE Therapeutics.

 

Na trhu pôsobí od roku 1876

Americká farmaceutická korporácia Eli Lilly and Company so sídlom v Indianapolise pôsobí v 18 krajinách  a jej produkty sa distribuujú približne do 125 krajín. Spoločnosť je známa svojimi liekmi na liečbu depresie, no primárnym zdrojom jej príjmov sú lieky na diabetes. Jej priekopnícke úspechy zahŕňajú napríklad aj masovú výrobu vakcíny proti detskej obrne. Najnovšie, vďaka akvizícii so spoločnosťou Versanis získa prístup k experimentálnemu lieku na obezitu, ktorá sa vo svete stala výrazným problémom. Len v USA trpia obezitou  viac ako dve tretiny obyvateľstva.

 

Akvizícia za 1,93 miliardy USD

Spoločnosť Eli Lilly and Company uzavrela definitívnu dohodu o akvizícii spoločnosti Versanis, súkromnej biotechnologickej firmy, s cieľom posilniť jej prítomnosť na trhu v oblasti liečby obezity. Versanis je známa svojím experimentálny liekom bimagrumab, ktorý licencovala od švajčiarskej farmaceutickej spoločnosti Novartis. Tento like sa od konkurenčných výrobkov líši tým, že sa priamo zameriava na tukové bunky bez toho, aby potláčal chuť do jedla alebo spôsoboval úbytok svalovej hmoty. Keďže Eli Lilly pracuje na viacerých prípravkoch na podporu chudnutia, prostredníctvom lieku od Versanis by si mohla dokázať efektívne upevniť miesto medzi poprednými výrobcami tohto druhu produktov.

 

Eli Lilly sa chystá získať aj spoločnosť DICE

Eli Lilly and Company zároveň oznámila predĺženie lehoty na platnosť svojej ponuky na získanie všetkých kmeňových akcií spoločnosti DICE Therapeutics, Inc. za celkovú nákupnú cenu 48 USD za akciu. Počiatočné uplynutie platnosti, nastavené na 28. júla 2023, bolo predĺžené do 8. augusta 2023, pokiaľ sa platnosť nepredĺži alebo neukončí skôr. Predpokladá sa, že akvizícia firmy bude ukončená v 3. štvrťroku 2023 v súlade so štandardnými záverečnými podmienkami, vrátane protimonopolného preverenia a tendra na väčšinu akcií v obehu. K 24. júlu 2023 bolo daných do tendrovej ponuky približne 9 581 902 akcií, čo predstavuje 20,05 percent vydaných a nevykúpených akcií. Akcie predložené v predchádzajúcej ponuke nevyžadujú vyhlásenie opakovaného tendra, ani žiadne ďalšie kroky v reakcii na toto predĺženie.

 

Prehľad akcií spoločnosti Eli Lilly and Company

Od vstupu na akciový trh v roku 1983 sa akciám Eli Lilly darilo priam výborne, keďže sa spoločnosti podarilo vygenerovať rast o 11 694 percent. Len pri pohľaden na päťročnú výkonnosť zaznamenali akcie spoločnosti nárast o 344 percent. Zdá sa, že nateraz bola jediná cesta pre hodnotu spoločnosti na burze smerom nahor, bez výraznej korekcie. Bolo však aj obdobie, keď cena išla väčšinou do boku. Aktuálna hodnota za jednu akciu sa  blíži k historickému maximu, ktoré bolo v júni tohto roku na úrovni 469 USD za akciu.

Wonderinterest Trading-Lacenova-Eli Lilly je najvacsia farmaceuticka firma sveta a jej postavenie stale posilnuje

Pohyb ceny akcií Eli Lilly za posledných päť rokov. (Zdroj: Google Finance)

 

Spoločnosť Eli Lilly zaznamenáva dobrú výkonnosť akcií na burze aj vďaka neustálym inováciám a novinkám, pričom počas celej histórie firmy viac-menej len stúpala, čo je dobré znamenie stabilnej spoločnosti. Ak Eli Lilly bude pokračovať v nastolenom trende aj naďalej, a nepoľaví, mohlo by to prinášať pozitívne výsledky, z ktorých bude ťažiť aj v budúcnosti.[1] Všetci však vieme, aké sú trhy nepredvídateľné, preto je dôležité, aby sme k nákupom akcií pristupovali nanajvýš opatrne, aj keď sa to môže javiť ako solídne rozhodnutie.

Európska zelená energetika čelí nekalej konkurencii Číny. Okrem toho firmy láka odchod do USA

30.04.2024

V oblasti obnoviteľných zdrojov energie dochádza k zmenám, pretože spoločnosti, ktoré kedysi mali svoje korene v Európe si „balia kufre“ a smerujú do Spojených štátov amerických. Príčinou je súhra viacerých faktorov, a to silná konkurencia zo strany Číny, vlažná podpora zo strany EÚ a lákadlo USA v podobe Zákona o znižovaní inflácie (IRA), ktorý ponúka [...]

Technologické firmy zaradené v Metaverse indexe majú našliapnuté k ďalšiemu rastu

10.04.2024

Metaverse index, ktorý spolu so svojimi kolegami-analytikmi Wonderinterest Trading zostavujeme pravidelne od roku 2019, pokračuje aj v tomto roku vo výraznom raste. Od začiatku roka sa hodnota spoločností v ňom zahrnutých zvýšila o viac ako 30 %. Index bol najviac ťahaný predovšetkým akciami technologickej spoločnosti Nvidia. Od januára 2024 Nvidia zvýšila svoju hodnotu [...]

Akcie z Metaverse majú za sebou výborný rok. Najviac rástli akcie Coinbase

19.02.2024

Akcie v Metaverse indexe majú za sebou výborný rok. Po postupnom odznení inflácie a ďalších problémov, ktoré trápili ekonomiku prišiel priestor na rast akciového trhu, z ktorého ťažili predovšetkým technologické akcie. Viaceré akcie v indexe Metaverse dosiahli historické maximá, pričom výrazne rástal hodnota celého indexu. Napriek negatívnemu roku 2022, v ktorom [...]

Jekaterina Sobjanukova

Najbohatšia poslankyňa označila nezamestnaných Rusov za červy a rada by ich videla v pracovných táboroch

03.05.2024 08:00

Jelena Sobkaňuková tvrdí, že veľa ľudí nechce robiť. Bola preto zvedavá, čo si myslia ostatní poslanci o táboroch smutne známych zo Stalinovho obdobia.

Európsky parlament / Europarlament /

Opozícia dvakrát prehrala, pred eurovoľbami však Progresívci v prieskumoch dominujú. Zamieša kartami strašenie vojnou a kritika únie?

03.05.2024 06:05

Európske voľby môžu zmeniť politickú mapu v koalícii. Ide o Andreja Danka.