Založ si blog

Je tu ďalšia banková kríza v 21. storočí, alebo čo sa deje v bankovom sektore?

Na svete nie je centrálna banka, ktorá sa by nesnažila zo všetkých síl zabrániť opakovaniu finančnej krízy z roku 2008. Je však pravdou, že pri veľkej panike je každá banka zraniteľná.

 

krízy z roku 2008. Je však pravdou, že pri veľkej panike je každá banka zraniteľná.

Silicon Valey Bank (SVB) sa náhle ocitla v situácii, keď bola nútená predať svoje podiely v dlhopisoch, aby pokryla výbery hotovosti, ktoré začali klienti realizovať po správach, že banka je v problémoch. V dnešnom svete, kde sa informácie šíria v sekundách je to pre finančnú inštitúciu vážny problém, kedy môže viesť panika k náhlemu výberu prostriedkov klientov, čo nakoniec v najhoršom možnom scenári vedie ku krachu banky, tak ako v prípade SVB. Tento stav môže nastať veľmi ľahko aj u iných bánk, preto sa mnohí investori obávajú šírenia nákazy v odvetvií. O niekoľko dní sa totiž objavili problémy aj v Európe, konkrétne v prípade Credit Suisse. Odborníci však zastavajú názor, že sa nemusíme obávať podobnej situácie aká nastala v roku 2008 s krachom banky Lehman Brothers.

 

Sociálne siete: Problém alebo výhoda?

Dnes majú mnohé výkyvy na trhu spoločnú jednu signifikantnú vec. Všimli ste si ako dianie na trhu ovplyvňujú sociálne siete? Stačí jeden post na Twitteri, napríklad od Elona Muska a pozitívny sentiment alebo panika sa rozšíri v priebehu pár minút na celé odvetvie. Tento efekt sme mohli pozorovať aj pri kryptomenách a zažívame ho denne na akciovom trhu. Bez ohľadu na to, či sú informácie pravdivé, investori často podľahnú pozitívnemu sentimentu alebo panike a začnú presúvať svoje investície.

 

Digitalizácia bankového sektora

V porovnaní s rokom 2008, kedy začala finančná kríza v USA sa investovanie a celkovo väčšina biznisu presunula do online priestoru a vzniklo digitálne bankovníctvo. Bankové odvetvie je dnes založené na online svete a vložené peniaze je možné spravovať, presúvať a vyberať a platiť nimi v priebehu pár sekúnd. Nakoniec vidíme, že virtuálny priestor prináša so sebou aj nástrahy.

 

Dôsledky a vývoj

V týchto dňoch môžeme sledovať aké následky majú zatiaľ spomínané problémy. Jedným z nich je klesajúca cena akcií európskych bánk. Najväčší pokles zaznameli v priebehu mesiaca napríklad Erste Group a Deutsche Bank, v oboch prípadoch je to cez 20 percent.

Wonderinterest Trading-Lacenova-Erste Group zazila prepad akcii o vyse 20 percent-Slovenska sporitelna

Výkonnosť akcií spoločnosti Erste Group Bank AG za posledných 5 rokov. (Zdroj: Investing)

Wonderinterest Trading-Lacenova-Deutsche Bank zazila prepad akcii o vyse 20 percent

Graf: Výkonnosť akcií spoločnosti Deutsche Bank AG NA O.N. za posledných 5 rokov. (Zdroj: Investing)

 

Všetkých však zaujíma to, čo sa môže stať počas nasledujúcich mesiacov. V tom lepšom prípade by tieto udalosti mohli byť iba výnimkou a problémy by sa mohli dostať pod kontrolu s návratom dôvery na trhoch. Viac pravdepodné je však zhoršenie finančných podmienok, kedy sa banky začnú viac vyhýbať riziku. Malé bankové úvery by sa tak stali menej dostupnými, čo by poškodilo hospodársku aktivitu. Najhorším scenárom môže byť príchod rozsiahlej bankovej krízy. Počas nej by začala klesať hospodárska aktivita, čo by viedlo k dlhotrvajúcej recesii, no dúfajme, že táto možnosť zostane len v teoretickej rovine.

Technologické firmy zaradené v Metaverse indexe majú našliapnuté k ďalšiemu rastu

10.04.2024

Metaverse index, ktorý spolu so svojimi kolegami-analytikmi Wonderinterest Trading zostavujeme pravidelne od roku 2019, pokračuje aj v tomto roku vo výraznom raste. Od začiatku roka sa hodnota spoločností v ňom zahrnutých zvýšila o viac ako 30 %. Index bol najviac ťahaný predovšetkým akciami technologickej spoločnosti Nvidia. Od januára 2024 Nvidia zvýšila svoju hodnotu [...]

Akcie z Metaverse majú za sebou výborný rok. Najviac rástli akcie Coinbase

19.02.2024

Akcie v Metaverse indexe majú za sebou výborný rok. Po postupnom odznení inflácie a ďalších problémov, ktoré trápili ekonomiku prišiel priestor na rast akciového trhu, z ktorého ťažili predovšetkým technologické akcie. Viaceré akcie v indexe Metaverse dosiahli historické maximá, pričom výrazne rástal hodnota celého indexu. Napriek negatívnemu roku 2022, v ktorom [...]

Stojíme na prahu lietania bez uhlíkovej stopy? Virgin Atlantic vypustili prvú lastovičku

08.01.2024

Virgin Atlantic, ktorú založil britský podnikateľ Richard Branson s cieľom ponúknuť alternatívu k vtedajším leteckým spoločnostiam, uskutočnila prvý let lietadla Boeing 787, s motorom poháňaným palivom, tvoreným zo 70 percent biomasou. Spoločnosť tvrdí, že sa jej podarilo uskutočniť krok k nulovej uhlíkovej stope do roku 2050, keďže podľa nich je palivo 100 [...]

medveď, Žiar nad Hronom

V Žiari nad Hronom zvýšte pozornosť, pohybuje sa tam medvedica s mladými

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.

Najvyšší súd NS

Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde

26.04.2024 15:28

Predseda výboru Miroslav Čellár reagoval, že zatiaľ podanie opozičných poslancov neeviduje. Ak ho dostane, výbor zvolá.

Vuong Dinh Hue

Komunista dobrovoľne odstúpil z postu šéfa parlamentu. Hue „porušil stanovy strany“

26.04.2024 15:02

Vuong Dinh Hue je ďalším popredným vietnamským činiteľom, ktorý prišiel o funkciu v rámci prebiehajúcej protikorupčnej kampane.

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.