Založ si blog

Walmart investuje vo veľkom v Amerike

Svetová jednotka v obchode vo veľkom rozširuje ponuku zdravotných a ďalších služieb, ktoré majú čoskoro tvoriť väčšinu zisku.

Walmex, pobočka spoločnosti Walmart v Mexiku a strednej Amerike, plánuje v roku 2023 zvýšiť svoje výdavky o 27 percent, čo predstavuje 27 miliárd pesos (približne 1,42 miliárd EUR). Takmer polovica z tejto čiastky bude určená na renovácie súčasných predajní a takmer 30 percent bude smerovať na nové predajne. Ďalších 12 percent vyčlení na zlepšenie a modernizáciu dodávateľského reťazca. Pre porovnanie – v minulom roku vynaložila na kapitálové výdavky 21,3 miliárd pesos (približne 1,116 miliardy EUR), kvôli poruchám v dodávateľskom reťazci.

Walmart sa v nasledujúcich rokoch zameriava na zdravie. Najväčší maloobchodný predajca na svete bude rozširovať svoj plán na vyspelejšie zdravotníctvo. Zavedie zdravotnícke členstvo, ktoré bude za určitý poplatok poskytovať zákazníkom neobmedzené lekárske služby na diaľku 24/7, služby v oblasti výživy, záchrannú službu v núdzových situáciách, zľavy na konzultácie u špecialistov a zľavu pri lekárskych prehliadkach. Do tohto projektu bude zapojených 1500 lekární a 500 lekárskych ambulancií v celom regióne. Okrem toho dostala spoločnosť Walmex od mexických orgánov povolenie na kúpu jedného z poskytovateľov elektronických platieb.

 

Plán sa bude rozširovať aj v USA

Spoločnosť medzitým oznámila, že v budúcom roku otvorí v USA 28 nových zdravotníckych centier vrátane prvých v Missouri a Arizone. Do konca roka 2024 plánuje mať viac ako 75 centier Walmart Health po celých Spojených štátoch. Koncom roka 2022 ich prevádzkovala 32.

 

Zdroje príjmov spoločnosti sa v najbližších rokoch zmenia

Podľa finančného riaditeľa spoločnosti Johna Davida Raineyho budú zisky spoločnosti Walmart postupne pochádzať najmä z jej online predajov, doručovacích služieb a z reklamy na stránke Walmart.com, nie z predaja tovaru v 10-tisíc obchodoch, ktorý tvorí v súčasnosti väčšinu celkového zisku. Rainey predpokladá, že v nasledujúcich piatich rokoch sa tento podiel zmení. Výdavky sa presúvajú od tovarov späť k službám ako spomínaná zdravotná starostlivosť, nájomné a rekreácia.

 

Cieľom je digitalizácia

Keďže sa zákazníci čoraz viac spoliehajú na elektronický obchod, Walmartu to umožňuje poskytovať im väčšie pohodlie a viac distribučných miest. Maloobchodný mediálny biznis spoločnosti , ktorý sa v roku 2021 premenoval na Walmart Connect, ponúka značkám reklamný priestor vo svojich amerických obchodoch a umožňuje využívať údaje o nakupujúcich na zefektívnenie reklamy, a to aj na webových stránkach a v aplikáciách, ktoré spoločnosť Walmart nevlastní. Rôzne rozšírenia spoločnosti sú znakom inovatívnosti a ich pôsobenie zasahuje do mnohých oblastí. Takáto diverzifikácia dáva akciám spoločnosti istú stabilitu a robí ju pre investorov rozhodne zaujímavým artiklom v portfóliách.

Wonderinterest-Lacenova-Walmart prechadza velkou zmenou-jeho akcie su atraktivna investicia

Výkonnosť akcií spoločnosti Walmart za posledných 5 rokov. (Zdroj: Google)

 

Ako môžeme vidieť aj pri pohľade na päťročnú výkonnosť hodnoty spoločnosti na burze, dosiahla rast na úrovni 56 percent, pričom počas uplynulého týždňa sa pohybovala okolo 139 USD za akciu.

Akcie z Metaverse majú za sebou výborný rok. Najviac rástli akcie Coinbase

19.02.2024

Akcie v Metaverse indexe majú za sebou výborný rok. Po postupnom odznení inflácie a ďalších problémov, ktoré trápili ekonomiku prišiel priestor na rast akciového trhu, z ktorého ťažili predovšetkým technologické akcie. Viaceré akcie v indexe Metaverse dosiahli historické maximá, pričom výrazne rástal hodnota celého indexu. Napriek negatívnemu roku 2022, v ktorom [...]

Stojíme na prahu lietania bez uhlíkovej stopy? Virgin Atlantic vypustili prvú lastovičku

08.01.2024

Virgin Atlantic, ktorú založil britský podnikateľ Richard Branson s cieľom ponúknuť alternatívu k vtedajším leteckým spoločnostiam, uskutočnila prvý let lietadla Boeing 787, s motorom poháňaným palivom, tvoreným zo 70 percent biomasou. Spoločnosť tvrdí, že sa jej podarilo uskutočniť krok k nulovej uhlíkovej stope do roku 2050, keďže podľa nich je palivo 100 [...]

Temná stránka elektromobility: emisie pri výrobe sú ešte stále vysoké

04.01.2024

V posledných rokoch zažívame revolúciu v podobe rozmachu elektrických áut. Cieľom je postupne sa zbavovať závislosti na rope a redukovať spaľovanie fosílnych palív, ktoré tvoria emisie a prispievajú ku klimatickým zmenám. Navyše, znečisťujú ovzdušie a ohrozujú zdravie ľudí, najmä vo veľkých mestách, kde je premávka prehustená. Aj nástup elektromobilov však [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.