Založ si blog

Meta zavádza zmeny, inšpirovala sa Twitterom

Mnohých možno prekvapí, že Meta má skvelé hospodárske výsledky. Zdá sa, že jej akcie pôjdu hore.

Rok 2022 bol pre Metu jedným z najhorších, pretože v priebehu roka stratila až 60 % svojej hodnoty. Na konci roka v súvislosti so zlým výkonom spoločnosť oznamuje, že musí znížiť svoje náklady, obmedzovať projekty, ktoré sú neprofitabilné a optimalizovať. To znamená aj prepúšťanie zamestnancov. Tento týždeň prišla Meta s novým nápadom, ktorý plánuje testovať s cieľom zaistiť si nové zisky.

Overenie účtu iba za poplatok

Inšpiráciu spoločnosť pravdepodobne našla v Muskovej sociálnej sieti Twitter, keďže zavádza rovnaké pravidlo, a to spoplatnenie overených účtov. Twitter zaviedol službu predplatného s názvom Twitter Blue v decembri 2022. Nová služba konkurenčnej Mety bude mať názov Meta Verified. Za 11,99 USD mesačne na webe a 14,99 USD mesačne na iOS budú môcť používatelia na platformách Meta, Instagram a Facebook, získať modrý overovací štítok. Dôvodom podľa spoločnosti má byť zvýšenie bezpečnosti a autentickosti. Medzi prvé krajiny, ktoré budú testovať túto verifikáciu patrí Austrália a Nový Zéland.

 

Čo to vlastne znamená overenie účtu?

Štítok overenia signalizuje autentickosť, ale nefunguje ako podpora zo strany sociálnej siete, ani nie je žiadnym spôsobom uprednostňovaný. Účelom znaku overenia je, že účet, ktorý sledujete nie je fiktívny, ale naozaj pochádza z toho zdroja, z ktorého by mal. Takéto overenie najčastejšie využívajú známe osobnosti, firmy a iné významné účty.

 

2023 bude pre Metu rokom efektivity

V tomto roku bude spoločnosť hlavne optimalizovať. To je jej hlavný cieľ aj podľa Zuckerberga. Meta znížila minulý rok počet zamestnancov o 13 percent a pravdepodobne bude v prepúšťaní nadbytočných ľudí ďalej pokračovať. Svoje výdavky obmedzila aj v rámci projektu Metaverse, ktorý mal priniesť revolúciu, ale možno  jej pomôže v budúcom vývoji.

 

Pozitívne výsledky

V oblasti príjmov sa však Meta vyznamenala a prekonala očakávania analytikov, keď vykázala 32,2 miliardy USD. Pozitívne výsledky zaznamenala aj v počte používateľov Facebooku, pričom platforma dosiahla 1,98 miliardy aktívnych používateľov denne a 2,96 miliardy aktívnych používateľov mesačne od septembra 2022.

 

Nákup akcií

Meta sa tento rok odrazila od dna po katastrofálnom roku 2022. Jej problémy v minulom roku boli spôsobené spomalením výdavkov na online reklamu a rastúcimi stratami divízie Reality Labs, ktorá zahŕňa projekty metaverse. Na začiatku roka 2023 sme mohli vidieť, že akcie sa odrazili od dna. Skok hodnoty spoločnosti o 23 percent spôsobilo aj zverejnenie výsledkov, ktoré zároveň podporilo priaznivé rozhodnutie regulačných orgánov v ten istý deň, keď bola správa zverejnená. Federálny sudca zamietol žiadosť FTC o zablokovanie prevzatia spoločnosti Meta výrobcom fitness hier pre virtuálnu realitu Within Limited.

Najvyššiu hodnotu dosiahli akcie minulý rok na začiatku augusta, kedy bola ich hodnota 375 USD za akciu. Od tohto momentu výrazne klesli. Dnes sa pohybuje cena okolo 170 USD za akciu. Konsenzuálna cieľová cena by sa mohla vrátiť na 200 dolárov, pričom niektorí analytici predpovedajú posun k 300 USD za akciu.  Rast určite ovplyvní aj to, ako používatelia prijmú poplatok za overenie.

Wonderinterest Trading-Lacenova-Meta Marka Zuckerberga vstava z popola vybornymi vysledkami a skrtanim nakladov

Výkonnosť spoločnosti Meta Platforms za posledných 5 rokov. (Zdroj: Investing)

Technologické firmy zaradené v Metaverse indexe majú našliapnuté k ďalšiemu rastu

10.04.2024

Metaverse index, ktorý spolu so svojimi kolegami-analytikmi Wonderinterest Trading zostavujeme pravidelne od roku 2019, pokračuje aj v tomto roku vo výraznom raste. Od začiatku roka sa hodnota spoločností v ňom zahrnutých zvýšila o viac ako 30 %. Index bol najviac ťahaný predovšetkým akciami technologickej spoločnosti Nvidia. Od januára 2024 Nvidia zvýšila svoju hodnotu [...]

Akcie z Metaverse majú za sebou výborný rok. Najviac rástli akcie Coinbase

19.02.2024

Akcie v Metaverse indexe majú za sebou výborný rok. Po postupnom odznení inflácie a ďalších problémov, ktoré trápili ekonomiku prišiel priestor na rast akciového trhu, z ktorého ťažili predovšetkým technologické akcie. Viaceré akcie v indexe Metaverse dosiahli historické maximá, pričom výrazne rástal hodnota celého indexu. Napriek negatívnemu roku 2022, v ktorom [...]

Stojíme na prahu lietania bez uhlíkovej stopy? Virgin Atlantic vypustili prvú lastovičku

08.01.2024

Virgin Atlantic, ktorú založil britský podnikateľ Richard Branson s cieľom ponúknuť alternatívu k vtedajším leteckým spoločnostiam, uskutočnila prvý let lietadla Boeing 787, s motorom poháňaným palivom, tvoreným zo 70 percent biomasou. Spoločnosť tvrdí, že sa jej podarilo uskutočniť krok k nulovej uhlíkovej stope do roku 2050, keďže podľa nich je palivo 100 [...]

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

chrípka. pacient, lekár, prehliadka

V Bratislavskom kraji sa počas tohto roka vyskytol čierny kašeľ v 50 prípadoch

18.04.2024 19:25

Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine 15- až 19-ročných osôb.

Fico, Šefčovič

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR opäť navrhne Šefčoviča

18.04.2024 18:30

Uviedol to predseda vlády po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

zelenskyj

Rusom chcel pomôcť s atentátom na Zelenského, zbieral informácie o letisku Rzeszów

18.04.2024 18:23

Zelenskyj poľské letisko používa pri cestách do zahraničia, pretože vzdušný priestor Ukrajiny je od začiatku ruskej invázie uzavretý.