Založ si blog

Startup Vay sa posunul bližšie k úplnej autonómii vozidiel

Nemecký startup Vay testuje v nemeckom Hamburgu špeciálne taxíky na diaľkové ovládanie.

Do povedomia sa v súvislosti s autonómnym riadením vozidiel dostáva nový pojem. Teledriving je šoférovanie automobilov ľuďmi z fyzických staníc vzdialených od vozidiel niekoľko kilometrov. V praxi by sa dal prirovnať k autám s diaľkovým ovládaním, tentokrát však nejde o malé RC autíčka, ale o veľké vozidlá schopné prepravovať ľudí.

 

Plynulý prechod k nahradeniu vodičov 

Fungovanie teledrivingu spočíva v tom, že teledriver sa nachádza vo fyzickej stanici a jeho prácou je dopraviť automobil k zákazníkovi. Zákazníci si objednávajú elektrické vozidlo prostredníctvom aplikácie Vay. Po príjazde nastúpia a sami sa odvezú do želaného cieľa. Teledriver potom vozidlo prevezme a dopraví ho k ďalšiemu zákazníkovi, čím sa vyhne plateniu za parkovacie miesto. Ide v podstate o donáškovú službu vozidiel. Teledriveri ovládajú všetky funkcie vozidla vrátane riadenia, brzdenia a plynu a robia všetky rozhodnutia týkajúce sa jazdy, čím zabezpečujú pohodlné a spoľahlivé cestovanie. Všetci sú profesionálne vyškolení a dodržiavajú zásady bezpečnej jazdy

 

Testovanie už prebieha v uliciach Hamburgu

Startup získal povolenie na vykonávanie testov v meste Hamburg. Pre zachovanie bezpečnosti sa to týka len dopredu určených trás. Táto technológia bola testovaná pomocou upravených elektromobilov KIA už viac ako tri roky. Rozhodnutie zakomponovať diaľkovo riadené vozidlá do verejnej dopravy a priame testovanie v mestách znamená prechodný krok k úplnej autonómii. Cieľom spoločnosti je postupne zavádzať do systému funkcie autonómneho riadenia, keď to bude bezpečné a povolené. „Teraz budeme pracovať s úradmi na ďalších krokoch, aby sme mohli ponúknuť túto službu externistom,“ povedal generálny riaditeľ spoločnosti Voy Thomas von der Ohe, ktorý má skúsenosti s testovaním autonómnych vozidiel značky Zoox. Podľa neho je kompletné zavedenie teledrivingu otázkou niekoľkých mesiacov.

 

Autonómne riadenie si získava dôveru investorov

Startup Vay, ktorý má svoje sídlo v Berlíne, dostal od investorov na rozvoj tejto technológie takmer 100 miliónov USD. Momentálne je spoločnosť v súkromnom vlastníctve, nedá sa teda verejne obchodovať. Existuje však množstvo investorov,  ktorí vidia vo vývoji autonómnych vozidiel potenciál. Patria k nim napríklad bývalý finančný riaditeľ Googlu Patrick Pichette alebo spoločnosť Atomico. Autonómna doprava zažíva svoj boom a pozitívne správy v tejto oblasti priniesla aj spoločnosť Tesla, keď v decembri minulého roka dodala svoje prvé kusy nákladných elektrických vozidiel Semi Trucks.

 

Nezaostávajú ani najväčšie taxi služby

Jednou zo spoločností zaujímajúcich sa o autonómne riadenie je aj Uber, ktorý urobil svoj prvý krok so spoločnosťou Motional. Je to spoločný projekt automobilky Hyundai a Aptiv. Uber a Motional už podpísali partnerstvo na desať rokov a v súčasnosti ponúkajú novú službu s názvom robotaxis. Tá prichádza po úspešnom spustení autonómneho doručovania Uber Eats v oblasti Los Angeles. V autách sú aj naďalej prítomní bezpečností vodiči pre prípad, že by si autonómny systém nevedel poradiť, no aj oni budú v priebehu tohto roka vysadení. Môžeme sa pripravovať na to, že nás už čoskoro budú taxíky prevážať bez prítomnosti ďalších ľudí.

Technologické firmy zaradené v Metaverse indexe majú našliapnuté k ďalšiemu rastu

10.04.2024

Metaverse index, ktorý spolu so svojimi kolegami-analytikmi Wonderinterest Trading zostavujeme pravidelne od roku 2019, pokračuje aj v tomto roku vo výraznom raste. Od začiatku roka sa hodnota spoločností v ňom zahrnutých zvýšila o viac ako 30 %. Index bol najviac ťahaný predovšetkým akciami technologickej spoločnosti Nvidia. Od januára 2024 Nvidia zvýšila svoju hodnotu [...]

Akcie z Metaverse majú za sebou výborný rok. Najviac rástli akcie Coinbase

19.02.2024

Akcie v Metaverse indexe majú za sebou výborný rok. Po postupnom odznení inflácie a ďalších problémov, ktoré trápili ekonomiku prišiel priestor na rast akciového trhu, z ktorého ťažili predovšetkým technologické akcie. Viaceré akcie v indexe Metaverse dosiahli historické maximá, pričom výrazne rástal hodnota celého indexu. Napriek negatívnemu roku 2022, v ktorom [...]

Stojíme na prahu lietania bez uhlíkovej stopy? Virgin Atlantic vypustili prvú lastovičku

08.01.2024

Virgin Atlantic, ktorú založil britský podnikateľ Richard Branson s cieľom ponúknuť alternatívu k vtedajším leteckým spoločnostiam, uskutočnila prvý let lietadla Boeing 787, s motorom poháňaným palivom, tvoreným zo 70 percent biomasou. Spoločnosť tvrdí, že sa jej podarilo uskutočniť krok k nulovej uhlíkovej stope do roku 2050, keďže podľa nich je palivo 100 [...]

Ana Estradová

V konzervatívnom Peru vykonali vôbec prvú eutanáziu. Ana Estradová trpela nevyliečiteľnou chorobou

23.04.2024 15:09

Ana Estradová bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko. Súdny spor, v ktorom jej bolo priznané právo podstúpiť eutanáziu, viedla a vyhrala za pomoci ombudsmana pre ľudské práva.

Rudolf Schuster

Rudolf Schuster získal Čestné občianstvo Košického samosprávneho kraja

23.04.2024 15:06

Ide o vôbec prvé udelenie takéhoto ocenenia v histórii kraja.

Britain Clinton

Brusel chce uľahčiť život v Británii aj mladým Slovákom. Použije na nich Londýn dvojaký meter?

23.04.2024 14:00

Európska komisia by rada zmäkčila nepríjemné dopady brexitu na občanov členských štátov EÚ vo veku do 30 rokov. Aký postoj zaujali politici v Londýne?

Reedukačné centrum Bystričany

PS vyzýva na zatvorenie reedukačného centra v Bystričanoch. Dochádzalo tam údajne k sexuálnemu násiliu

23.04.2024 13:36, aktualizované: 14:15

Predstavitelia Progresívneho Slovenska realizovali vlastný prieskum zariadenia, v ktorom podľa ich slov dochádza k porušovaniu pravidiel.