Založ si blog

Naberá zlato druhý dych?

Zlatu aj striebru sa po niekoľkých mesiacoch opäť začalo dariť. V posledných týždňov ich cena narástla a v roku 2023 môže atakovať rekordy.

Vojna na Ukrajine, utlmenie vývoja globálnej ekonomiky a hrozba recesie ako aj rast inflácie naprieč krajinami po celom svete tento rok spôsobili výrazné výkyvy na akciových trhoch. Aj keď drahým kovom sa spočiatku darilo, neskôr ich vývoj v dôsledku sprísňovania menovej politiky smeroval k výpredajom. V posledných týždňoch sa zdá, že opäť začínajú prosperovať. Zatiaľ čo hodnota zlata od apríla strádala, v posledných troch mesiacoch nabrala opäť stúpajúci trend.

Za uvedené obdobie vzrástol kontrakt futures kontrakt na zlato s dodaním vo februári 2023 z 1664 USD za uncu na 1806 USD za uncu, čo predstavuje celkový nárast o 8,5 percenta. Pri pohľade na päťročnú výkonnosť môžeme vidieť, že hodnota zlata dosahuje z dlhodobého hľadiska napriek prepadu v aktuálnom roku veľmi dobré výsledky. Pred piatimi rokmi sa totiž jedna unca obchodovala približne na úrovni 1346 USD, čo znamená, že odvtedy jej hodnota stúpla o 34 percent.

Wonderinterest Trading-Lacenova-Zlatu sa po dlhsom case opat zacalo darit

Vývoj hodnoty futures na zlato s dodaním vo februári 2023 (Zdroj: Investing.com)

 

Striebro v zhodnotení kopíruje kráľa

Cena striebra počas posledného kvartálu tiež nasledovala vývoj hodnoty kráľa drahých kovov. Futures kontrakt a striebro s dodaním v marci 2023 posilnilo z hodnoty okolo 19 USD za uncu na 23,4 USD za uncu, čo predstavuje rast na úrovni 22 percent. Pri pohľade na päťročnú výkonnosť môžeme pozorovať, že striebro v podstate čo sa týka výkonnosti kopíruje zlato, pretože dosiahlo 34,6-percentné zhodnotenie z pôvodných 17 USD za uncu na spomínaných 23,4 USD v úvode tohto obchodného týždňa.

Wonderinterest Trading-Lacenova-Striebro za par tyzdnov rekordne posilnilo

Vývoj hodnoty futures na striebro  s dodaním v marci 2023 (Zdroj: Investing.com)

 

Zdá sa, že posledný kvartál v roku, ktorý býva pre finančné trhy zvyčajne najlepší, prospieva aj cene najpopulárnejších drahých kovov. Uvidíme, či sa v zelených číslach úspešne udržia aj v blížiacom sa roku 2023.  Každopádne sa cena drahého kovu drží s odstupom pod hladinou svojich predchádzajúcich maxím.

Technologické firmy zaradené v Metaverse indexe majú našliapnuté k ďalšiemu rastu

10.04.2024

Metaverse index, ktorý spolu so svojimi kolegami-analytikmi Wonderinterest Trading zostavujeme pravidelne od roku 2019, pokračuje aj v tomto roku vo výraznom raste. Od začiatku roka sa hodnota spoločností v ňom zahrnutých zvýšila o viac ako 30 %. Index bol najviac ťahaný predovšetkým akciami technologickej spoločnosti Nvidia. Od januára 2024 Nvidia zvýšila svoju hodnotu [...]

Akcie z Metaverse majú za sebou výborný rok. Najviac rástli akcie Coinbase

19.02.2024

Akcie v Metaverse indexe majú za sebou výborný rok. Po postupnom odznení inflácie a ďalších problémov, ktoré trápili ekonomiku prišiel priestor na rast akciového trhu, z ktorého ťažili predovšetkým technologické akcie. Viaceré akcie v indexe Metaverse dosiahli historické maximá, pričom výrazne rástal hodnota celého indexu. Napriek negatívnemu roku 2022, v ktorom [...]

Stojíme na prahu lietania bez uhlíkovej stopy? Virgin Atlantic vypustili prvú lastovičku

08.01.2024

Virgin Atlantic, ktorú založil britský podnikateľ Richard Branson s cieľom ponúknuť alternatívu k vtedajším leteckým spoločnostiam, uskutočnila prvý let lietadla Boeing 787, s motorom poháňaným palivom, tvoreným zo 70 percent biomasou. Spoločnosť tvrdí, že sa jej podarilo uskutočniť krok k nulovej uhlíkovej stope do roku 2050, keďže podľa nich je palivo 100 [...]

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.