Založ si blog

Technologickí giganti strácajú na hodnote. Prvé miesto si stále drží Apple

Firma s logom s nahryznutým jablkom dokáže stabilne rásť, čo investori dlhodobo oceňujú najvyššou valuáciou na trhu.

 

Už niekoľko rokov sa v prvenstve, čo sa týka hodnoty trhovej kapitalizácie firmy na burze predháňali Amazon, Microsoft a Apple, ktorý si drží prvenstvo už od 2. kvartálu 2020. Len na chvíľu rýchly rast cien ropy po invázii ruských vojsk na Ukrajinu spôsobil, že sa v apríli  2022 na prvú pozíciu dostalo Saudi Aramco, no neskôr o ňu prišlo. Amazon sa dostal opäť na čelo rebríčka úspešne si pozíciu lídra udržiava. Čo jej k tomu pomohlo?

Vo všeobecnosti rok 2022, ktorý sa nesie v znamení vojny na Ukrajine, rastu inflácie a spomaľovania rastu globálnej ekonomiky nebol pre akcie technologických spoločností veľmi vľúdny. Akcie Apple, Amazon a Microsoft sa prepadli od svojich vrcholov o 20 percent, zatiaľ čo index S&P500, ktorého sú súčasťou, si od svojho „high“ odpísal „len“ 17 percent.  Ukazuje sa, že tento pokles prospel najmä spoločnosti Apple, ktorej sa darí udržať náskok pred konkurenciou. Začiatkom marca 2022 dokonca prekročila ocenenie na úrovni 3 bilióny USD.

 

Najvyššie ocenenie

Apple dosahoval v čase písania tejto analýzy trhovú kapitalizáciu vyššiu ako 2,35 bilióna USD, čo znamená, že sa drží na čele rebríčka najhodnotnejších spoločností na burze. Pre porovnanie, druhé miesto obsadil ropný gigant Saudi Aramco s ocenením 1,89 bilióna USD, tretie miesto Microsoft s 1,90 bilióna USD a štvrtú pozíciu  má Amazon s ocenením  960 miliárd USD.

Wonderinterest Trading_Lacenova_Najhodnotnejsou firmou sveta zostava Apple

Zoznam najhodnotnejších spoločností podľa trhovej kapitalizácie z apríla 2022 v miliardách USD. (Statista.com)

 

Prečo je najhodnotnejší?

Apple udržiava svoje prvenstvo najmä vďaka rýchlemu rastu. V štvrtom kvartáli 2022 dosiahli tržby spoločnosti 90,1 miliardy USD, čo predstavuje medziročný nárast o 8 percent. Čistý príjem sa vyšplhal na 20,721 miliárd USD, pričom je len o niečo vyšší než v rovnakom období spred roka. S ohľadom na blížiace sa vianočné obdobie, ktoré býva pre firmy najlepším v roku, to predstavuje dobrý vyhliadky aj na najbližšie obdobie.

 

Historický prvá spoločnosť, ktorá prekonala biliónovú hranicu

Zaujímavosťou je, že to bol práve Apple, ktorý sa stal prvou verejne obchodovanou spoločnosťou v USA. Tento míľnik prekročil 2. augusta 2018, keď dosiahol trhovú kapitalizáciu 1 bilión USD. Neskôr o prvé miesto prišiel, no tento rok si nad konkurenciou udržiava solídny náskok.

Akcie z Metaverse majú za sebou výborný rok. Najviac rástli akcie Coinbase

19.02.2024

Akcie v Metaverse indexe majú za sebou výborný rok. Po postupnom odznení inflácie a ďalších problémov, ktoré trápili ekonomiku prišiel priestor na rast akciového trhu, z ktorého ťažili predovšetkým technologické akcie. Viaceré akcie v indexe Metaverse dosiahli historické maximá, pričom výrazne rástal hodnota celého indexu. Napriek negatívnemu roku 2022, v ktorom [...]

Stojíme na prahu lietania bez uhlíkovej stopy? Virgin Atlantic vypustili prvú lastovičku

08.01.2024

Virgin Atlantic, ktorú založil britský podnikateľ Richard Branson s cieľom ponúknuť alternatívu k vtedajším leteckým spoločnostiam, uskutočnila prvý let lietadla Boeing 787, s motorom poháňaným palivom, tvoreným zo 70 percent biomasou. Spoločnosť tvrdí, že sa jej podarilo uskutočniť krok k nulovej uhlíkovej stope do roku 2050, keďže podľa nich je palivo 100 [...]

Temná stránka elektromobility: emisie pri výrobe sú ešte stále vysoké

04.01.2024

V posledných rokoch zažívame revolúciu v podobe rozmachu elektrických áut. Cieľom je postupne sa zbavovať závislosti na rope a redukovať spaľovanie fosílnych palív, ktoré tvoria emisie a prispievajú ku klimatickým zmenám. Navyše, znečisťujú ovzdušie a ohrozujú zdravie ľudí, najmä vo veľkých mestách, kde je premávka prehustená. Aj nástup elektromobilov však [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.