Založ si blog

Sankcie ukazujú svoju silu: Rusko sa dostalo do platobnej neschopnosti

Keď Rusko nezaplatilo úroky z dlhopisov, dostalo sa technicky do krachu. Problém však nemá len Kremeľ, ale aj americkí investori.

 

Ratingová agentúra Moody’s Investors Service vo svojom vyhlásení potvrdila, že ruská veľmoc sa ocitla v platobnej neschopnosti. Moskva doteraz odmietala podobné polemiky s tým, že peniaze má a veriteľom boli odoslané, ale neobdržali ich kvôli sankciám uvaleným na ruskú ekonomiku zo strany západných štátov.

Dňa 27. mája sa skončil termín, do ktorého malo Rusko zaplatiť úroky z dvoch emisií zahraničných dlhopisov  v objeme približne 100 miliónov dolárov. Avšak veritelia svoje peniaze neobdržali.  Termín, do ktorého mohlo Rusko situáciu vyriešiť v trvaní 30 dní, uplynul počas poslednej nedele. Veritelia platbu stále nemajú, a tak je jasné, že došlo k zlyhaniu zo strany Ruskej federácie, ktoré nemusí byť jediné. Najbližšie týždne ukážu, ako sa bude situácia vyvíjať a či vyplávajú na povrch ďalšie problémy v súvislosti s obsluhou ruského dlhu.

 

Neistá situácia

Vzhľadom k tomu, že Rusko od začiatku uvalenia sankcií  tvrdilo, že peniaze na zaplatenie svojich záväzkov má k dispozícii, panovali všeobecne protichodné názory, či sa krajina dostala alebo nedostala do platobnej neschopnosti.  Zvyčajne je indikátorom tohto stavu, ktorý sa označuje ako default, buď fakt, že krajina nemá peniaze na splácanie svojich záväzkov, alebo jednoducho odmieta zaplatiť.  Keďže Rusko doteraz oficiálne nespadalo ani do jednej zo spomínaných kategórii, čakalo sa, ako sa situácia vykryštalizuje.

 

Odstrihnutí od sveta

Rusko je kvôli útoku na Ukrajinu a s tým súvisiacimi sankciami odstrihnuté od prístupu k medzinárodnému platobnému systému, preto nemôže dokončiť zahraničné platby.  Peniaze, ktoré síce boli podľa tvrdenia Moskvy odoslané v eurách a dolároch, neprešli cez medzinárodné vysporiadacie centrum Euroclear v Belgicku, ktoré zabezpečuje hladký priebeh zahraničných platieb. Podľa agentúry Bloomberg tam zostali a veritelia sa k nim nedostali. Euroclear však neuviedol, či transakciu zablokoval, iba informoval, že dodržiava uvalené sankcie.

 

Kremeľ informáciu popiera

Platobná neschopnosť zahraničného dlhu je v prípade Ruska prvá od roku 1918. Kremeľ však aj naďalej tieto informácie intenzívne popiera. „Tvrdenia o platobnej neschopnosti sú nesprávne, pretože potrebné platby v mene boli uskutočnené už v máji,“ informoval ešte v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Zároveň uviedol, že ruské rezervy boli neoprávnene zmrazené a peniaze neboli doručené príjemcom. Podľa neho neexistujú žiadne dôvody na to, aby bol tento stav „nesprávne“ označený za platobnú neschopnosť.

Akcie z Metaverse majú za sebou výborný rok. Najviac rástli akcie Coinbase

19.02.2024

Akcie v Metaverse indexe majú za sebou výborný rok. Po postupnom odznení inflácie a ďalších problémov, ktoré trápili ekonomiku prišiel priestor na rast akciového trhu, z ktorého ťažili predovšetkým technologické akcie. Viaceré akcie v indexe Metaverse dosiahli historické maximá, pričom výrazne rástal hodnota celého indexu. Napriek negatívnemu roku 2022, v ktorom [...]

Stojíme na prahu lietania bez uhlíkovej stopy? Virgin Atlantic vypustili prvú lastovičku

08.01.2024

Virgin Atlantic, ktorú založil britský podnikateľ Richard Branson s cieľom ponúknuť alternatívu k vtedajším leteckým spoločnostiam, uskutočnila prvý let lietadla Boeing 787, s motorom poháňaným palivom, tvoreným zo 70 percent biomasou. Spoločnosť tvrdí, že sa jej podarilo uskutočniť krok k nulovej uhlíkovej stope do roku 2050, keďže podľa nich je palivo 100 [...]

Temná stránka elektromobility: emisie pri výrobe sú ešte stále vysoké

04.01.2024

V posledných rokoch zažívame revolúciu v podobe rozmachu elektrických áut. Cieľom je postupne sa zbavovať závislosti na rope a redukovať spaľovanie fosílnych palív, ktoré tvoria emisie a prispievajú ku klimatickým zmenám. Navyše, znečisťujú ovzdušie a ohrozujú zdravie ľudí, najmä vo veľkých mestách, kde je premávka prehustená. Aj nástup elektromobilov však [...]

čaputová

Čaputová: Členstvo v klube NATO nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

28.03.2024 12:58

V piatok uplynie výročie 20. výročia vstupu Slovenska do Aliancie.

izrael, palestína, gaza

Izraelská armáda tvrdí, že v nemocnici v Gaze zabila 200 ozbrojencov Hamasu

28.03.2024 12:44

Pacienti z radov civilistov a zdravotnícky personál bol podľa armády kvôli bojom evakuovaný do iného krídla nemocnice.

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

zena tabletka lieky choroba liek

Japonsko eviduje 4 úmrtia a 100 hospitalizácií v súvislosti s doplnkami výživy

28.03.2024 12:09

Firma minulý týždeň informovala, že prvé sťažnosti na problémy s obličkami dostala už v januári.