Založ si blog

Elon Musk má problém. Twitter sa rozhodol podať žalobu

Muskovo odstúpenie od kúpy Twitteru bude mať ešte dlhú a zaujímavú dohru. Okolnosti zatiaľ viac prajú sociálnej sieti.

Spoločnosť Twitter sa rozhodla žalovať Elona Muska, zakladateľa Tesly a SpaceX, pretože chce, aby dokončil akvizíciu za 44 miliárd USD. Dôvodom žaloby má byť podľa agentúry Reuters porušenie dohody o kúpe sociálnej siete za sumu 54,20 USD za akciu. Odstúpenie od zmluvy oznámil Musk  začiatkom júla 2022.

V žalobe Twitteru sa uvádza, že: „Musk si pravdepodobne myslí, že na rozdiel od všetkých ostatných strán podliehajúcich zmluvnému právu štátu Delaware si môže slobodne meniť názor, ohovárať spoločnosť, narušiť jej prevádzku, zničiť hodnotu akcií a odísť.“ Twitter označil Muskove dôvody k odstúpeniu od zmluvy za neopodstatnené. Musk sa odvolal na to, že Twitter porušil dohodu o kúpe tým, že nereagoval na žiadosti o informáciách týkajúcich sa falošných alebo spamových účtov na sociálnej sieti, ktoré by mu umožnili urobiť si nezávislé hodnotenie.

 

Stojí za oznámením pokles príjmu?

Podľa Twitteru by za odstúpením od zmluvy mohla stáť skôr súčasná situácia v globálnej ekonomike, ktorá spôsobila aj prepad na akciovom trhu. Ten zasiahol aj hodnotu akcií technologických spoločností na burze. Pre ilustráciu, napríklad akcie spoločnosti Tesla, ktoré je kľúčovým zdrojom príjmu Muska, si odpísali od oznámenia dohody 30 percent svojej hodnoty.

 

Padá aj hodnota akcií Twitteru

Akcie spoločnosti Twitter stratili po negatívnej správe o odstúpení Muska od aprílovej dohody. Pred samotným oznámením sa nachádzali okolo úrovne 50 USD za akciu a následne spadli na 36 USD. Celkovo si tak za toto obdobie odpísali 28 percent zo svojej hodnoty. Pre porovnanie: akcie spoločnosti za posledný rok podľa údajov z Investing.com stratili až 46 percent zo svojej hodnoty, zatiaľ čo pri pohľade na päťročné obdobie dosiahli výkonnosť 125 percent.

Wonderinterest-Lacenová-Twitter na flirtovanie s Muskom tvrdo dopláca v klesajúcej cene akcií

Vývoj hodnoty akcií Twitteru za posledných 5 rokov. (Zdroj: Investing.com)

Z doposiaľ zverejnených informácií to vyzerá tak, že zmluvný záväzok hovorí v prospech spoločnosti Twitter. Podľa neho má nárok na 1 miliardu USD v prípade, že Musk transakciu nedokončí. Ani to však nezabránilo tomu, aby sa akcie spoločnosti po negatívnej správe o odstúpení od kúpnej zmluvy prepadli. Uvidíme, ako sa situácia bude vyvíjať ďalej.

Technologické firmy zaradené v Metaverse indexe majú našliapnuté k ďalšiemu rastu

10.04.2024

Metaverse index, ktorý spolu so svojimi kolegami-analytikmi Wonderinterest Trading zostavujeme pravidelne od roku 2019, pokračuje aj v tomto roku vo výraznom raste. Od začiatku roka sa hodnota spoločností v ňom zahrnutých zvýšila o viac ako 30 %. Index bol najviac ťahaný predovšetkým akciami technologickej spoločnosti Nvidia. Od januára 2024 Nvidia zvýšila svoju hodnotu [...]

Akcie z Metaverse majú za sebou výborný rok. Najviac rástli akcie Coinbase

19.02.2024

Akcie v Metaverse indexe majú za sebou výborný rok. Po postupnom odznení inflácie a ďalších problémov, ktoré trápili ekonomiku prišiel priestor na rast akciového trhu, z ktorého ťažili predovšetkým technologické akcie. Viaceré akcie v indexe Metaverse dosiahli historické maximá, pričom výrazne rástal hodnota celého indexu. Napriek negatívnemu roku 2022, v ktorom [...]

Stojíme na prahu lietania bez uhlíkovej stopy? Virgin Atlantic vypustili prvú lastovičku

08.01.2024

Virgin Atlantic, ktorú založil britský podnikateľ Richard Branson s cieľom ponúknuť alternatívu k vtedajším leteckým spoločnostiam, uskutočnila prvý let lietadla Boeing 787, s motorom poháňaným palivom, tvoreným zo 70 percent biomasou. Spoločnosť tvrdí, že sa jej podarilo uskutočniť krok k nulovej uhlíkovej stope do roku 2050, keďže podľa nich je palivo 100 [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.