Založ si blog

Výrobca elektromobilov Rivian plánuje IPO. Prekoná trhovú hodnotu General Motors?

Vstupy inovatívnych firiem na burzy sú v posledných rokoch prehliadkou jedného úspechu za druhým. Najnovšie mieri na burzu výrobca elektromobilov Rivian a jej ambície sú vysoké.

 

Rivian Automotive LLC , ktorý sa zaoberá výrobou vozidiel na elektrický pohon, plánuje primárny úpis svojich akcií na burze, ktorý by rád absolvoval do konca roka 2021. Spoločnosť, ktorú podporuje aj internetový predajca Amazon už podala žiadosť na americký regulačný úrad Securities and Exchange Commission.

Podľa informovaných zdrojov, na ktoré sa odvolala agentúra Reuters by mohlo ohodnotenie firmy po jej vstupe na burzu prekonať trhovú kapitalizáciu amerických výrobcov automobilov General Motors alebo Ford. Firma by „údajne“ mohla dosiahnuť valuáciu 70 až 80 miliárd USD. Samotná spoločnosť sa však k podrobnostiam IPO zatiaľ nevyjadrila.

Rivian pritom patrí k najlepšie financovaným začínajúcim spoločnostiam v Spojených štátoch amerických. Od začiatku roka 2019 zinkasovala od investorov, medzi ktorých patrí okrem Amazonu aj Soros Fund Management, investičná korporácia BlackRock alebo Fidelity, približne 10,5 miliardy USD. Zároveň disponuje zmluvou na výrobu 100-tisíc elektrických dodávok pre Amazon do konca tohto desaťročia.

Ako informovala agentúra Reuters, firma zároveň rokuje o výstave novej továrne v Texase. Plány ohľadom nového závodu pre médiá potvrdila aj hovorkyňa spoločnosti. Podľa zverejnených informácií by mal zahŕňať aj výrobu batériových článkov.  Svoje vozidlá zatiaľ firma vyrába v závode Bloomington-Normal v štáte Illinois. Sídlo spoločnosti sa však nachádza v meste Plymouth v štáte Michigan.

Rivian vznikol v roku 2009 s pôvodným názvom Mainstream Motor, ale v roku 2011 firma zmenila názov. Konkurovať chce najmä značke Tesla, ktorá momentálne plánuje spustenie výroby pickupu. Rovnaký plán má do konca tohto roka aj Rivian, aj keď firma sa s Teslou zatiaľ nemôže rozhodne porovnávať – aspoň čo sa týka potenciálnej hodnoty na burze. Trhová kapitalizácia Tesly sa totiž  pohybuje okolo 700 miliárd USD.

Rivian uviedol, že cena jeho SUV a pick-upu začne približne od 70-tisíc USD a bude mať dojazd viac ako 300 míľ. Spoločnosť zároveň dávnejšie informovala, že dodá prvé vozidlá toto leto, ale zatiaľ tak neurobila. Dôvodom zdržania je podľa vyjadrenia generálneho riaditeľa RJ Scaringa situácia spojená s pandémiou COVID-19.

Hodnota Rivianu však evidentne rastie. Od začiatku roka 2019 získal 8 miliárd USD a v januári dosahovala hodnota firmy 27,6 miliardy USD, krátko po investícii  2,65 miliardy USD globálnej investičnej firmy T. Rowe Price.

O svoju pozíciu na trhu bojujú aj ďalšie značky elektromobilov, ako je napríklad Nikola Motoros, Lucid Motors alebo Fisker, ktoré využili pre vstup na burzu fúziu so spoločnosťou zameranou na akvizíciu, teda tzv. SPAC (Special-purpose acquisition company), vďaka čomu boli zverejnené bez toho, aby museli prejsť tradičným procesom počiatočnej verejnej ponuky.

Technologické firmy zaradené v Metaverse indexe majú našliapnuté k ďalšiemu rastu

10.04.2024

Metaverse index, ktorý spolu so svojimi kolegami-analytikmi Wonderinterest Trading zostavujeme pravidelne od roku 2019, pokračuje aj v tomto roku vo výraznom raste. Od začiatku roka sa hodnota spoločností v ňom zahrnutých zvýšila o viac ako 30 %. Index bol najviac ťahaný predovšetkým akciami technologickej spoločnosti Nvidia. Od januára 2024 Nvidia zvýšila svoju hodnotu [...]

Akcie z Metaverse majú za sebou výborný rok. Najviac rástli akcie Coinbase

19.02.2024

Akcie v Metaverse indexe majú za sebou výborný rok. Po postupnom odznení inflácie a ďalších problémov, ktoré trápili ekonomiku prišiel priestor na rast akciového trhu, z ktorého ťažili predovšetkým technologické akcie. Viaceré akcie v indexe Metaverse dosiahli historické maximá, pričom výrazne rástal hodnota celého indexu. Napriek negatívnemu roku 2022, v ktorom [...]

Stojíme na prahu lietania bez uhlíkovej stopy? Virgin Atlantic vypustili prvú lastovičku

08.01.2024

Virgin Atlantic, ktorú založil britský podnikateľ Richard Branson s cieľom ponúknuť alternatívu k vtedajším leteckým spoločnostiam, uskutočnila prvý let lietadla Boeing 787, s motorom poháňaným palivom, tvoreným zo 70 percent biomasou. Spoločnosť tvrdí, že sa jej podarilo uskutočniť krok k nulovej uhlíkovej stope do roku 2050, keďže podľa nich je palivo 100 [...]

Atény / Sahara / Prach / Akropola /

Atény sa opäť zafarbili do oranžova, prach zo Sahary pohltil aj Akropolu

24.04.2024 13:43

Meteorológ Kostas Laguvardos výhľad z jednej meteorologickej stanice prirovnal k pohľadu na Mars.

europarlament, európsky parlament, eú, vlajky

Mimovládne organizácie píšu do Bruselu, chcú nezávislú a slobodnú RTVS

24.04.2024 13:02

Otvorený list, pod ktorý sa podpísalo viac ako 68-tisíc občanov Slovenska, smeruje poslancom europarlamentu i eurokomisii.

michelko

O zmenách vo Fonde na podporu umenia sa bude hlasovať až budúci štvrtok

24.04.2024 12:18, aktualizované: 13:47

Presunúť hlasovanie zo stredy na budúci týždeň navrhol šéf parlamentného kultúrneho výboru Roman Michelko (SNS), ktorý je predkladateľom návrhu novely zákona o FPU.

vláda, rokovanie, saková, fico

Vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase. Mení sa názov aj spôsob kreovania orgánov

24.04.2024 11:25, aktualizované: 11:41

Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry.