Založ si blog

Investovať so sprostredkovateľom alebo bez neho?

Pandémia poskytla mnohým čas skúsiť to s investovaním. Časť nováčikov sa teší s výnosov, mnohí ale zaznamenali straty. Odborníci sa zhodujú, že najmä na začiatku je spolupráca s odborníkom nevyhnutná.

Situácia a reštrikcie spojené s pandémiou COVID-19 priniesli viacero efektov – ľudia začali viac šetriť, štáty uvoľňovali peniaze na podporu nezamestnaných a ľudia, ktorí museli tráviť v dôsledku obmedzení väčšinu času doma sa začali viac zaujímať o investovanie, ktoré im prinieslo prvé úspecha aj neúspechy. Prečo by ľudia bez skúseností nemali investovať bez odborného poradcu sa rozprávali vo webinári Fóra Zlatá minca Dušan Šulov, ktorý je finančný sprostredkovateľ a špecialista na investície a Gabriel Hinzeller, predseda dozornej rady slovenskej Asociácie finančných sprostredkovateľov a finančných poradcov (AFISP).

 „Ak sú ľudia dostatočne pripravení, môže to fungovať, ale podľa mojich skúseností je 80 až 90 percent ľudí reálne stratových.  Preto si myslím, že viac ako 90 percent ľudí nevyhnutne potrebuje kvalitného sprostredkovateľa,“ hovorí Dušan Šulov.  To platí nielen pre začiatočníkov.  Pokiaľ ľudia nemajú aspoň niekoľkoročné skúsenosti, môže sa stať, že si prečítajú nejaké dostupné informácie o možnostiach investovania bez dostatočnej znalosti finančných produktov a rizika, ktoré so sebou prinášajú, čo môže následne viesť k tomu, že sa často aj viackrát popália, prídu o vložené finančné prostriedky, prípadne dokonca zanevrú na investovanie. Preto je dôležité si svoje vedomosti alebo získané informácie aspoň overiť  a poradiť sa s profesionálmi, ktorí disponujú potrebnými skúsenosťami v tejto oblasti. „Na trhu je množstvo nerovnováh, ktoré neskúsený investor nepozná a niekto mu ich musí vysvetliť. Je preto rozumné uprednostniť sprostredkovateľa,“ dopĺňa dôvody prečo si nechať odborne poradiť Hinzeller.

Výhody a nevýhody investovania na priamo

Šulov upozorňuje, že aj keď sa môže zdať, že investovanie na priamo prináša nižšie náklady, nemusí to byť nevyhnutne pravda. Človek si síce sám určí investičné produkty a stratégie, ale zároveň podstupuje vysoké riziko strát spôsobené začiatočníckymi chybami, zlým výberom produktov alebo brokera, zatiaľ čo kvalitný sprostredkovateľ mu pomáha chrániť majetok pred znehodnotením v dôsledku inflácie, zároveň získava značnú časovú úsporu, lepšie sa naučí pracovať s emóciami pri výkyvoch na trhoch, a investovanie ho môže vyjsť dokonca lacnejšie vďaka tomu, že sa vyhne chybným rozhodnutiam. Dobrý sprostredkovateľ sa zároveň snaží rozumne rozložiť mieru rizika, efektívne nastaviť diverzifikáciu portfólia klienta, kladie na prvé miesto ochranu jeho majetku pred výnosom a chráni ho pred vysoko rizikovými investíciami, pri ktorých by mohol prísť o celý vklad. „Nedávno sa mi stalo, že som našiel fond, ktorý ďaleko prevyšuje výkonnosť iných fondov, a aj po zdanení dokáže klientovi priniesť viac ako niektoré ETF, ktoré majú daňovú výhodu. Ako sa hovorí čert je ukrytý presne v týchto detailoch, ktoré rozhodujú o tom, nakoľko ste úspešný,“ upozorňuje Hinzeller, ktorý má dlhoročné skúsenosti v tejto oblasti.

Ako spoznať kvalitného sprostredkovateľa?

Ak plánujete väčšie investície je dôležité nájsť si dostatok času, stretnúť sa s viacerými odborníkmi a zistiť si o nich potrebné informácie. Na stránkach Národnej Banky Slovenska je možné si ľahko overiť,  či skutočne ide o finančného sprostredkovateľa alebo poradcu.  Zároveň je dobré nájsť si referencie o jeho práci, čo publikuje, akú pridanú hodnotu to prináša, aby ste zistili, do akej miery ide o skúseného odborníka, ktorý vám skutočne „sadne“. V tomto prípade, vždy platí staré známe – dôveruj, ale preveruj. V prípade, že by ste tieto kroky podcenili a naleteli podvodníkom, tak vám už nikdy nikto nenahradí stratený čas a peniaze.

Do čoho investovať?

Ako najvýkonnejšie sa v posledných rokoch ukázali akcie firiem, a to najmä technologických, ktoré priniesli výrazne vyššie zhodnotenie ako napríklad investícia do nehnuteľností. Keď sa na to pozrieme konkrétnejšie jedná sa najmä o akcie amerických firiem, keďže tento trh rastie najrýchlejšie zo všetkých. K zaujímavým v tomto období môže patriť aj polovodičový alebo farmaceutický sektor. „Práve táto pandémia ukázala, že kto nebol zainvestovaný v akciách, strácal. Rozdiel medzi bohatými a chudobnými sa zväčšil práve preto, lebo chudobní nemali zainvestované nič, kým bohatým, ktorí sú akcionármi firiem a strednej vrstve, ktorá má zainvestované rástol majetok,“ dodal Hinzeller.

Samozrejme, každý investor je iný a dokáže prijať inú mieru rizika, ktorú investovanie nevyhnutne prináša, takže záleží na preferenciách každého jednotlivca aké finančné produkty nakoniec uprednostní.

Celý webinár si môžete pozrieť tu.

Technologické firmy zaradené v Metaverse indexe majú našliapnuté k ďalšiemu rastu

10.04.2024

Metaverse index, ktorý spolu so svojimi kolegami-analytikmi Wonderinterest Trading zostavujeme pravidelne od roku 2019, pokračuje aj v tomto roku vo výraznom raste. Od začiatku roka sa hodnota spoločností v ňom zahrnutých zvýšila o viac ako 30 %. Index bol najviac ťahaný predovšetkým akciami technologickej spoločnosti Nvidia. Od januára 2024 Nvidia zvýšila svoju hodnotu [...]

Akcie z Metaverse majú za sebou výborný rok. Najviac rástli akcie Coinbase

19.02.2024

Akcie v Metaverse indexe majú za sebou výborný rok. Po postupnom odznení inflácie a ďalších problémov, ktoré trápili ekonomiku prišiel priestor na rast akciového trhu, z ktorého ťažili predovšetkým technologické akcie. Viaceré akcie v indexe Metaverse dosiahli historické maximá, pričom výrazne rástal hodnota celého indexu. Napriek negatívnemu roku 2022, v ktorom [...]

Stojíme na prahu lietania bez uhlíkovej stopy? Virgin Atlantic vypustili prvú lastovičku

08.01.2024

Virgin Atlantic, ktorú založil britský podnikateľ Richard Branson s cieľom ponúknuť alternatívu k vtedajším leteckým spoločnostiam, uskutočnila prvý let lietadla Boeing 787, s motorom poháňaným palivom, tvoreným zo 70 percent biomasou. Spoločnosť tvrdí, že sa jej podarilo uskutočniť krok k nulovej uhlíkovej stope do roku 2050, keďže podľa nich je palivo 100 [...]

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

kvet, strom, sneh, úroda, mrazy

Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne. Mnohí hlásia stopercentnú škodu

25.04.2024 16:52

Hovorí sa o najhoršej situácii za posledných sto rokov. Odhadom už bolo zničených približne 100 000 ton ovocia.