Založ si blog

Cena zlata rastie a spolu s ním aj hodnota „zlatých producentov“

Tí, ktorí ešte pred vypuknutím COVID-19 v Európe neverili, že cena zlata môže v blízkej dobe výraznejšie posilniť, sa teraz zrejme nestačia čudovať. Po  poklese ceny komodity, ktorý zapríčinil rast obáv po vypuknutí pandémie vírusu vo svete, sa  jeho hodnota vrátila do zelených čísel.

Kým v polovici marca sa cena zlata prepadla na hodnotu okolo 1460 USD za uncu, postupne sa opäť obnovila dôvera investorov v tento „bezpečný prístav“ v časoch neistoty na finančných trhoch. Počas štvrtkového obchodného dňa sa hodnota pohybovala okolo úrovne 1755 USD za uncu, čo za posledný mesiac od prepadu predstavuje rast na úrovni 20 percent.

Navyše, aktuálny vývoj globálnej ekonomiky nahráva do kariet opätovnému posilňovaniu nielen zlata ale aj ďalších drahých kovov, ako aj spoločností, ktoré sa zaoberajú, ťažbou, spracovaním a predajom zlata.

Medzinárodný menový fond (MMF) totiž v utorok predpovedal, že globálna ekonomika v roku 2020 kvôli koronavírusovej pandémii klesne o tri percentá a pravdepodobne tak mieri do najhlbšej recesie od veľkej hospodárskej krízy v 30. rokoch minulého storočia.

V súvislosti s týmito údajmi môžu byť zaujímavými  možnosťami diverzifikácie portfólia v hľadáčiku investorov spoločnosti ako  napríklad B2Gold Corporation s ústredím v kanadskom Vancouveri, ktorá je senior producentom tohto drahého kovu. Akcie od prepadu v polovici marca a hodnoty 3,82 CAD posilnili o 68 percent na hodnotu 6,43 CAD za akciu.  Za posledný rok vzrástla cena akcií B2Gold Corporation celkovo o 80 percent.

Ešte strmší vývoj ceny akcií možno sledovať aj pri Barrick Gold Corporation, ktorá je druhou najväčšou spoločnosťou na ťažbu zlata na svete s ústredím v kanadskom Toronte. Výkon akcií na burze dosiahol za posledný mesiac 78-percený rast a počas štvrtkového obchodného dňa sa hodnota pohybovala na úrovni 35 CAD za akciu. V ročnom horizonte dosiahol percentuálny rast akcií až 94 percent.

Technologické firmy zaradené v Metaverse indexe majú našliapnuté k ďalšiemu rastu

10.04.2024

Metaverse index, ktorý spolu so svojimi kolegami-analytikmi Wonderinterest Trading zostavujeme pravidelne od roku 2019, pokračuje aj v tomto roku vo výraznom raste. Od začiatku roka sa hodnota spoločností v ňom zahrnutých zvýšila o viac ako 30 %. Index bol najviac ťahaný predovšetkým akciami technologickej spoločnosti Nvidia. Od januára 2024 Nvidia zvýšila svoju hodnotu [...]

Akcie z Metaverse majú za sebou výborný rok. Najviac rástli akcie Coinbase

19.02.2024

Akcie v Metaverse indexe majú za sebou výborný rok. Po postupnom odznení inflácie a ďalších problémov, ktoré trápili ekonomiku prišiel priestor na rast akciového trhu, z ktorého ťažili predovšetkým technologické akcie. Viaceré akcie v indexe Metaverse dosiahli historické maximá, pričom výrazne rástal hodnota celého indexu. Napriek negatívnemu roku 2022, v ktorom [...]

Stojíme na prahu lietania bez uhlíkovej stopy? Virgin Atlantic vypustili prvú lastovičku

08.01.2024

Virgin Atlantic, ktorú založil britský podnikateľ Richard Branson s cieľom ponúknuť alternatívu k vtedajším leteckým spoločnostiam, uskutočnila prvý let lietadla Boeing 787, s motorom poháňaným palivom, tvoreným zo 70 percent biomasou. Spoločnosť tvrdí, že sa jej podarilo uskutočniť krok k nulovej uhlíkovej stope do roku 2050, keďže podľa nich je palivo 100 [...]

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.