Založ si blog

Najväčšie filmové štúdio sveta krváca a stráca hodnotu

Robert Iger odstúpil z funkcie výkonného riaditeľa spoločnosti Walt Disney. Pre znalcov Hollywoodu šokujúca správa. Podľa BBC je Iger najmocnejším mužom Hollywoodu. Práve pod jeho vedením Walt Disney Studios prebrali viacero konkurentov a vyšvihli sa na čelo trhu. Na túto správu reagovali akcie firmy strmým poklesom.

Hneď po minulotýždňovom oznámení sa hodnota firmy na burze prepadla o dve percentá. Tesne pred spustením štvrtkového obchodného dňa akcie stáli 123 USD po poklese o 3,77 percenta. V piatok sa strata ešte prehĺbila a cena klesla k 117 USD za akciu. Pre porovnanie – ešte začiatkom januára mali akcie Walt Disney hodnotu 148 USD.

Investorom nemôžeme skepsu vôbec zazlievať. Pod Igerovým vedením zaznamenal Walt Disney celý rad úspechov. Z tých najväčších spomeňme prevzatie spoločnosti Pixar, ktorá je špičkou v animovaných filmoch, včlenenie nakladateľskej spoločnosti Marvel, zábavnej divízie 21st Century Fox aj filmového štúdia Lucasfilm pod krídla Walt Disney. Nehovoriac o spustení streamovacej služby Disney+, ktorá od svojho štartu v októbri 2019 získala podľa BBC už 28 miliónov predplatiteľov.

Trhová kapitalizácia Walt Disney sa pod Igerovým vedením zvýšila približne päťnásobne. Tá teraz trpí: pred spustením štvrtkového obchodovania kapitalizácia klesla na úroveň 223 miliárd USD, v piatok negatívna nálada investorov kvôli koronavírusu stlačila číslo na 212 miliárd USD.

Igera, ktorý zastával funkciu od roku 2005, podľa oficiálneho oznámenia firmy nahradí Bob Chapek, ktorý pôsobí ako šéf divízie zábavných parkov Walt Disney. Iger  zatiaľ z firmy neodchádza definitívne. V spoločnosti bude aj naďalej zastávať významné postavenie – konkrétne post výkonného predsedu, na ktorom bude až do konca budúceho roka dohliadať na kreatívne aktivity spoločnosti. Pre zotavenie Walt Disney však bude podstatný výkon nového CEO – ak sa nedokáže priblížiť k výkonu Igera, vývoj pre filmovú jednotku nemusí byť vôbec pozitívny.

Technologické firmy zaradené v Metaverse indexe majú našliapnuté k ďalšiemu rastu

10.04.2024

Metaverse index, ktorý spolu so svojimi kolegami-analytikmi Wonderinterest Trading zostavujeme pravidelne od roku 2019, pokračuje aj v tomto roku vo výraznom raste. Od začiatku roka sa hodnota spoločností v ňom zahrnutých zvýšila o viac ako 30 %. Index bol najviac ťahaný predovšetkým akciami technologickej spoločnosti Nvidia. Od januára 2024 Nvidia zvýšila svoju hodnotu [...]

Akcie z Metaverse majú za sebou výborný rok. Najviac rástli akcie Coinbase

19.02.2024

Akcie v Metaverse indexe majú za sebou výborný rok. Po postupnom odznení inflácie a ďalších problémov, ktoré trápili ekonomiku prišiel priestor na rast akciového trhu, z ktorého ťažili predovšetkým technologické akcie. Viaceré akcie v indexe Metaverse dosiahli historické maximá, pričom výrazne rástal hodnota celého indexu. Napriek negatívnemu roku 2022, v ktorom [...]

Stojíme na prahu lietania bez uhlíkovej stopy? Virgin Atlantic vypustili prvú lastovičku

08.01.2024

Virgin Atlantic, ktorú založil britský podnikateľ Richard Branson s cieľom ponúknuť alternatívu k vtedajším leteckým spoločnostiam, uskutočnila prvý let lietadla Boeing 787, s motorom poháňaným palivom, tvoreným zo 70 percent biomasou. Spoločnosť tvrdí, že sa jej podarilo uskutočniť krok k nulovej uhlíkovej stope do roku 2050, keďže podľa nich je palivo 100 [...]

Predseda KDH Milan Majerský

KDH listom žiada eurokomisiu, aby nám nepozastavila čerpanie financií z plánu obnovy

16.04.2024 17:34

"Nechceme, aby za 'prešľapy' vlády bol potrestaný občan," vyhlásil líder hnutia Milan Majerský.

Belgicko, Európsky parlament, polícia

Krajná pravica tu nie je vítaná. Bruselské úrady zablokovali konferenciu konzervatívcov, kde mal vystúpiť Orbán

16.04.2024 17:26, aktualizované: 17:54

Medzi pozvanými boli tiež niekdajší kandidát na prezidenta Francúzska Éric Zemmour alebo jeden zo strojcov brexitu Nigel Farage.

nehoda, auto

Tínedžer s dvomi promile alkoholu si sadol za volant, po nehode chcel ujsť

16.04.2024 17:20

Mladíka zadržal policajt, ktorý náhodou prechádzal okolo.

Vladimir Putin

Na oslavy vylodenia spojencov do Normandie pozvali Rusko, nie však Putina

16.04.2024 17:06

Šéf Kremľa nebude pozvaný z dôvodu agresívnej vojny rozpútanej Ruskom na Ukrajine.