Založ si blog

Libra by mohla prvý polrok posilňovať. O jej osude však rozhodne záver roka

Británia síce oficiálne nie je súčasťou EÚ, avšak najnáročnejšiu časť brexitu má ešte stále len pred sebou. Bude to obchodná dohoda, ktorá zadefinuje konečnú podobu brexitu. Najbližší rok bude libra napäto čakať na vývoj rokovaní medzi Bruselom a Londýnom. A podľa dobrých a zlých správ patrične kolísať.

Ak všetko pôjde hladko, britská libra by sa v prvom polroku 2020 mohla posilniť voči košu mien, podobne ako začiatkom januára, keď vládnuca konzervatívna strana Borisa Johnsona získala v decembrových voľbách väčšinu. Ďalší vývoj po voľbách však naznačuje, čomu môže libra čeliť, ak rokovania „nepôjdu hladko“. Úvodné problémy okolo rokovaní k obchodnej dohode úvodom januára stáli libru veľmi rýchlo predtým dosiahnutý zisk.

Počas prvého polroka by libra mala reagovať skôr na hospodárske ukazovatele Británie, než na dianie okolo brexitu či možné zvraty, ktoré sú zatiaľ málo pravdepodobné. Svoju rolu zohrá aj vývoj úrokových sadzieb, na ktoré kurzy mien citlivo reagujú.

S blížiacim sa koncom roka libru zrejme neobíde rastúca miera neistoty. V prípade, že sa podarí uzavrieť dohodu, môže kurz libry voči euru zostať viac-menej stabilný. Stále je však v hre aj možnosť, že rokovania stroskotajú a k dohode nakoniec nedôjde. To by mohlo priniesť ďalší výraznejší pokles hodnoty britskej meny voči euru a americkému doláru.

Aktuálna hodnota menového páru EUR/GBP sa po otvorení pondelkového obchodného dňa pohybovala okolo hodnoty 0,8385. Pre ilustráciu – v rovnakom období pred rokom sa hodnota meny nachádzala okolo úrovne 0,8686.

Graf: Vývoj hodnoty menového páru EUR/GBP za posledný rok

Francúzska firma Sanofi vsádza na umelú inteligenciu pri vývoji liekov BIO

30.05.2024

Francúzska farmaceutická spoločnosť Sanofi uzavrela pred pár dňami významné partnerstvo so spoločnosťami OpenAI a Formation Bio, aby dokázala lepšie napredovať vo svojich projektoch vývoja liekov pomocou umelej inteligenice (AI). Využitím rozsiahlych skúseností, predchádzajúcich spoluprác a vysokých ambícií v oblasti AI, by sa tak Sanofi mohla stať prvou spoločnosťou, [...]

Európska zelená energetika čelí nekalej konkurencii Číny. Okrem toho firmy láka odchod do USA

30.04.2024

V oblasti obnoviteľných zdrojov energie dochádza k zmenám, pretože spoločnosti, ktoré kedysi mali svoje korene v Európe si „balia kufre“ a smerujú do Spojených štátov amerických. Príčinou je súhra viacerých faktorov, a to silná konkurencia zo strany Číny, vlažná podpora zo strany EÚ a lákadlo USA v podobe Zákona o znižovaní inflácie (IRA), ktorý ponúka [...]

Technologické firmy zaradené v Metaverse indexe majú našliapnuté k ďalšiemu rastu

10.04.2024

Metaverse index, ktorý spolu so svojimi kolegami-analytikmi Wonderinterest Trading zostavujeme pravidelne od roku 2019, pokračuje aj v tomto roku vo výraznom raste. Od začiatku roka sa hodnota spoločností v ňom zahrnutých zvýšila o viac ako 30 %. Index bol najviac ťahaný predovšetkým akciami technologickej spoločnosti Nvidia. Od januára 2024 Nvidia zvýšila svoju hodnotu [...]

Peter Gregor, ta3

Podplukovník Gregor: Kto lietal na migoch, si do F-16 nesadne. Výcvik sme postavili na nových a mladých ľuďoch

27.07.2024 10:00

Na F-16 sa lieta úžasne. Vieme s nimi robiť veci, ktoré sme doteraz nemohli so žiadnym iným strojom, povedal pre ta3 veliteľ letky F-16 Peter Gregor.

Biden

Biden plánuje justičné zmeny a obmedzenie prezidentskej imunity

27.07.2024 09:35

Americký prezident predstaví verejnosti svoje reformné plány týkajúce sa Najvyššieho súdu.

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha guľka atentátnika alebo jej fragment

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.