Založ si blog

Arabská ropa je opäť v centre pozornosti investorov. Vďaka úspešnému vstupu saudskej ťažiarskej firmy na burzu

Na burze Tadawul v Rijáde nedávno prebehol ďalší úspešný vstup na burzu. Tentokrát išlo o saudskoarabskú ťažiarsku firmu Arabian Drilling Company, ktorá ponúkla na predaj 30 percent svojich akcií. Ich cena sa z pôvodných 100 rialov za akciu (26 USD) ešte v čase upisovania dostala na 118 rialov. Nárast o 18 percent ešte pred samotným spustením voľného obchodovania potvrdil, že napriek pochmúrnym vyhliadkam globálnej ekonomiky pretrváva záujem investorov o tamojšie akcie.

WonderinterestTrading-Lacenova-Arabian Drilling vstupila uspesne na burzu

Vývoj hodnoty spoločnosti Arabian Drilling od vstupu na burzu Tadawul. (Zdroj: saudiexchange.sa)

 

Pri otvorení burzy teda cena akcie dosahovala 118 rialov (31,40 USD), čo pre firmu znamenalo príjem 2,67 miliardy rialov z predaja. Z balíka 26,7 milióna akcií pritom išlo 90 percent inštitucionálnym investorom a 10 percent zostalo pre retailovovú klientelu. Toto nastavenie potvrdilo, že firma má záujem o dlhodobo stabilnú pozíciu na trhu a spolieha sa na dlhodobých investorov. Tento úspech bol jedným z viacerých, ktorých sme boli svedkami tohto roku v Perzskom zálive.

 

Technologická firma so zákazníkmi zvučného mena

 

O aký spoločnosť ide v prípade Arabian Drilling Company? Firma založená v roku 1964 dnes prevádzkuje flotilu 45 vrtných súprav na pevnine aj na mori, ktoré zahŕňajú zariadenia schopné vŕtať do hĺbky 375 metrov pod hladinou mora. Zároveň má k dispozícii viacúčelové samohybné servisné plavidlá, ktoré môžu zasahovať a testovať vrty v teréne. V tejto oblasti je lídrom v Saudskej Arábii a plánuje expanziu do ďalších arabských krajín Perzského zálivu, ktorými sú Kuvajt, Bahrajn, Katar, Omán a Spojené arabské emiráty.

Vlastníkmi Arabian Drilling sú Industrialization & Energy Services Company, ktorá má 51 percent, a Services Petroliers Schlumberger S.A vlastniaca zvyšných 49 percent. Firma zamestnáva viac ako 4400 zamestnancov a k jej hlavným zákazníkom patria Saudi Aramco, Schlumberger Middle East S.A., Al-Khafji Joint Operations, Dowell Schlumberger Saudi Arabia Ltd. a Baker Hughes Saudi Arabia.

 

Čaká sa, že dopyt bude rásť

Na vlastnom webe firma hovorí o tom, že v blízkej budúcnosti očakáva vysoký dopyt po svojich službách. A to kvôli zvýšeným cenám komodít a obavám týkajúcich sa energetickej bezpečnosti v dôsledku súčasného makropolitického a hospodárskeho prostredia. Aj z tohto dôvodu môže byť teda zaujímavým lákadlom pre investorov.

 

Environmentálne záväzky nie sú firme cudzie

Ochrana životného prostredia je pri ropných spoločnostiach častokrát v úzadí. Arabian Drilling Company však deklaruje, že to vidí inak. Ochranu ovzdušia a pôdy, ako aj znižovanie vplyvu svojej prevádzky na životné prostredie radí firma k svojim najvyšším prioritám. V rámci celkového cieľa Saudskej Arábie na dosiahnutie nulových emisií do roku 2060 sa spoločnosť zaviazala znížiť spotrebu energie a emisií oxidu uhličitého a spustila iniciatívy na diaľkové monitorovanie emisií skleníkových plynov pomocou zariadení na monitorovanie účinnosti motorov na svojich súpravách. Zároveň pracuje na zvyšovaní efektívnosti odpadového hospodárstva a zavádza do praxe recyklačné projekty.

Technologické firmy zaradené v Metaverse indexe majú našliapnuté k ďalšiemu rastu

10.04.2024

Metaverse index, ktorý spolu so svojimi kolegami-analytikmi Wonderinterest Trading zostavujeme pravidelne od roku 2019, pokračuje aj v tomto roku vo výraznom raste. Od začiatku roka sa hodnota spoločností v ňom zahrnutých zvýšila o viac ako 30 %. Index bol najviac ťahaný predovšetkým akciami technologickej spoločnosti Nvidia. Od januára 2024 Nvidia zvýšila svoju hodnotu [...]

Akcie z Metaverse majú za sebou výborný rok. Najviac rástli akcie Coinbase

19.02.2024

Akcie v Metaverse indexe majú za sebou výborný rok. Po postupnom odznení inflácie a ďalších problémov, ktoré trápili ekonomiku prišiel priestor na rast akciového trhu, z ktorého ťažili predovšetkým technologické akcie. Viaceré akcie v indexe Metaverse dosiahli historické maximá, pričom výrazne rástal hodnota celého indexu. Napriek negatívnemu roku 2022, v ktorom [...]

Stojíme na prahu lietania bez uhlíkovej stopy? Virgin Atlantic vypustili prvú lastovičku

08.01.2024

Virgin Atlantic, ktorú založil britský podnikateľ Richard Branson s cieľom ponúknuť alternatívu k vtedajším leteckým spoločnostiam, uskutočnila prvý let lietadla Boeing 787, s motorom poháňaným palivom, tvoreným zo 70 percent biomasou. Spoločnosť tvrdí, že sa jej podarilo uskutočniť krok k nulovej uhlíkovej stope do roku 2050, keďže podľa nich je palivo 100 [...]

Žilina, polícia, riskantná jazda

Sedemnásťročného mladíka pri riskantnej jazde zastavili až policajné výstrely

27.04.2024 22:24

Vodič BMW na výzvy na zastavenie nereagoval, policajti museli použiť varovné výstrely.

Jaroslaw Kaczyński

Líder opozičnej PiS Kaczyňski: Kandidujeme do europarlamentu, aby sme odmietli Green Deal

27.04.2024 22:09

Európska zelená dohoda bude podľa Kaczyńského pre Poľsko znamenať i čoraz vyššie ceny energií, ale aj nárast cien "prakticky vo všetkých oblastiach".

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.