Založ si blog

Internetový predajca Mall uvažuje o vstupe na burzu

Podľa zdrojov serveru Mergermarket uvažuje spoločnosť Mall Group, ktorá je vlastníkom  internetového obchodu Mall.cz a slovenského ekvivalentu Mall.sk o primárnom úpise svojich akcií na trhu.  IPO by znamenalo pre firmu, ktorá sa nachádza v červených číslach získanie ďalšieho kapitálu na svoje podnikanie.

O odpredaní časti svojich podielov vo firme majú údajne uvažovať investičné skupiny Rockaway Capital, PPF a EC Investments. IPO by podľa predbežných odhadov mohlo oceniť spoločnosť  na 1,5 až 2 miliardy EUR. Organizáciu pravdepodobne zastreší americká investičná banka JP Morgan.

Pre predaj časti akcií pripadajú do úvahy viaceré významné európske burzy. Počas minulého roka sa v súvislosti s touto udalosťou hovorilo o Varšave.  Momentálne je však v centre pozornosti  objavil vďaka prudkému rastu objemov obchodov najmä Amsterdam. Do úvahy prichádza aj pražská burza, keďže Mall Group pôsobí v Českej republike, ale aj na Slovensku, Poľsku, Maďarsku, Chorvátsku a v Slovinsku.

Je však nutné dodať, že momentálne je celý proces v začiatočnej fáze a akcionári sa môžu nakoniec rozhodnúť pre iný spôsob ako odpredať časť akcií a znížiť tak svoj podiel vo firme. Podľa zverejnených výročných výsledkov skupiny PPF, ktorá je spoluvlastníkom Mall Group v júni 2020 sa strata za predchádzajúci rok vyšplhala na úroveň okolo 66 miliónov EUR, čo predstavuje o 2 milióny menej ako v roku 2018. Tento stav však spoločnosť pripisuje investíciám, ktoré by mali priniesť efekt v najbližších rokoch a spoločnosť by sa konečne prehupla do čiernych čísel. Tržby spoločnosti totiž neustále rastú. Za rok 2019 dosiahol obrat 708 miliónov EUR čo predstavovalo medziročný rast na úrovni 7 percent. Na oficiálnej stránke spoločnosti sa uvádza, že v roku 2020 dosiali tržby 960+ miliónov eur, vydaných bolo 11 miliónov objednávok a k dispozícii je 1100 výdajných miest.

PPF Petra Kellnera vlastní 40 percent Mall Group, pričom ďalších 40 percent spadá pod Daniela Křetínského a Patrika Tkáča prostredníctvom EC Investments. Posledných 20 percent má Jakub Havrlant, ktorý stojí na čele investinčnej skupiny Rockaway a zároveň je predsedom predstavenstva Mall Group.

Skupina Mall Group pôsobí najmä v oblasti e-commerce a združuje e-shopy, ktoré sa zaoberajú  predajom celého portfólia rôznych produktov od elektroniky až po potraviny.  Okrem známej značky Mall.cz a Mall.sk do skupiny patria napríklad CZC.cz, Bigbrands.cz, Rozbaleno.cz a Košík.cz.  Menej známym faktom je, že okrem toho prevádzkuje aj finančné služby prostredníctvom svojej služby Mall Pay, ktorá poskytuje možnosť odloženej platby za online nákupy a internetovú televíziu Mall TV, ktorá zároveň slúži k propagácii e-shopov.

Európska zelená energetika čelí nekalej konkurencii Číny. Okrem toho firmy láka odchod do USA

30.04.2024

V oblasti obnoviteľných zdrojov energie dochádza k zmenám, pretože spoločnosti, ktoré kedysi mali svoje korene v Európe si „balia kufre“ a smerujú do Spojených štátov amerických. Príčinou je súhra viacerých faktorov, a to silná konkurencia zo strany Číny, vlažná podpora zo strany EÚ a lákadlo USA v podobe Zákona o znižovaní inflácie (IRA), ktorý ponúka [...]

Technologické firmy zaradené v Metaverse indexe majú našliapnuté k ďalšiemu rastu

10.04.2024

Metaverse index, ktorý spolu so svojimi kolegami-analytikmi Wonderinterest Trading zostavujeme pravidelne od roku 2019, pokračuje aj v tomto roku vo výraznom raste. Od začiatku roka sa hodnota spoločností v ňom zahrnutých zvýšila o viac ako 30 %. Index bol najviac ťahaný predovšetkým akciami technologickej spoločnosti Nvidia. Od januára 2024 Nvidia zvýšila svoju hodnotu [...]

Akcie z Metaverse majú za sebou výborný rok. Najviac rástli akcie Coinbase

19.02.2024

Akcie v Metaverse indexe majú za sebou výborný rok. Po postupnom odznení inflácie a ďalších problémov, ktoré trápili ekonomiku prišiel priestor na rast akciového trhu, z ktorého ťažili predovšetkým technologické akcie. Viaceré akcie v indexe Metaverse dosiahli historické maximá, pričom výrazne rástal hodnota celého indexu. Napriek negatívnemu roku 2022, v ktorom [...]

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

04.05.2024 21:52

Desiatky ľudí aj krajania zo Slovenska boli v sobotu poobede svedkami oblečenia bruselskej sochy Manneken Pis do detvianskeho kroja.

sanitka, záchranka

Po nehode vetroňa v Martine evidujú minimálne jednu obeť. Situáciu komplikuje požiar

04.05.2024 19:53, aktualizované: 20:36

Na mieste v týchto chvíľach stále prebieha zásah záchranných zložiek.

Sadiq Khan

Labourista Sadiq Khan bol tretíkrát po sebe zvolený za starostu Londýna. Ide o rekord

04.05.2024 19:32

Syn pakistanských prisťahovalcov vďaka dnešnému výsledku predstihol svojho predchodcu a bývalého premiéra Borisa Johnsona, ktorý bol vo funkcii dve volebné obdobia.

Germany Nazi Villa

Vilu šéfa Hitlerovej propagandy ponúkajú zadarmo. Ak sa nenájde záujemca, buldozéry ju zrovnajú so zemou

04.05.2024 19:00

V honosnej vile pri jazere Joseph Goebbels pracoval, oddychoval a aj sa zabával s milenkami. Prečo je niekdajšia luxusná nehnuteľnosť už dlhé roky neobývaná?