Založ si blog

Prečo Amsterdam pokoril Frankfurt a nahradil Londýn v pozícii lídra cenných papierov v EÚ?

Pred pár dňami rezonovala kapitálovými trhmi informácia, že burza v Amsterdame zosadila Londýn z pozície najväčšej burzy cenných papierov v Európe.  A dôvod?  Brexit. Prekvapujúci však nebol samotný presun finančných prostriedkov z britských ostrovov na pevninu, ale fakt, že Amsterdam vyfúkol pozíciu európskej jednotky Frankfurtu nad Mohanom, ktorý mal všetky predpoklady na to, stať sa ním a za svoje nové sídlo si ho zvolilo množstvo významných bankových inštitúcií ako je napríklad Deutsche Bank AG alebo Commerzbank AG.

Očakávania spojené s Frankfurtom, kde sídli aj Európska centrálna banka, boli pochopiteľné aj z ďalšieho dôvodu. Zatiaľ čo v Amsterdame sa v roku 2020 podľa Cboe Europe zobchodovalo denne priemerne „iba“ 2,6 miliardy EUR, v piatom najväčšom meste Nemecka to bolo 5,9 miliardy EUR. V Londýne ešte v tom istom čase predstavovali denné priemerné čísla 17,5 miliardy EUR.

Lenže krátko po tom, čo Londýn v dôsledku Brexitu stratil pozíciu európskeho finančného lídra sa naplnili predpoklady a tunajší investori sa začali  obracať  inde. Namiesto „lukratívnejšieho“ Frankfurtu, ktorý bol na druhej priečke sa však prekvapivo zvýšil záujem o burzu v Amsterdame, ktorá ešte minulý rok zastávala šiestu pozíciu.  V januári 2021 tak zaznamenala výrazný rast, keď sa tam zobchodovali cenné papiere v objeme 9,2 miliardy EUR za deň a britské hlavné mesto sa v tom istom čase prepadlo na denný objem 8,6 miliárd EUR.

Aj keď Amsterdam nebol práve favoritom na post finančného hlavného mesta, pre úniu je najdôležitejšie z hľadiska udržania si ekonomickej pozície a vplyvu v globálnom meradle, aby takéto centrum vzniklo, bez ohľadu na to kde bude. Zníženie závislosti na Londýne sa Brusel snaží dosiahnuť prostredníctvom zákazu uvaleného na finančné inštitúcie z EÚ, ktoré obchodujú v Londýne tak, že Brusel neuznal britské burzy a obchodné platformy ako rovnocenné z hľadiska dohľadu burzám a platformám v EÚ. Od 4. januára musia európske banky obchodovať s akciami v európskej mene vo vnútri únie.

Keďže Londýn a Brusel o finančných službách ešte stále vyjednávajú, nemusí byť Londýn nevyhnutne v pozícii definitívne porazeného. Predbežná dohoda by mala byť podpísaná v marci a Michael Barnier naznačil, že pred rozhodnutím o rovnocennosti finančných služieb potrebuje od Británie určité ďalšie vyjasnenia. Bude záležať od oboch strán, či nakoniec dôjde k určitému konsenzu a do akej miery to bude.

Niektorí odborníci pritom ešte nedávno predpokladali, že Londýn si svoje postavenie udrží a bude finančným centrom aj o 5 až 10 rokov. Aspoň nateraz situácia vyzerá skôr tak, že sa naplnili predikcie presunu finančného kapitálu a bankových domov. Či pôjde len o dočasné turbulencie, kým sa situácia okolo odchodu Veľkej Británie z EÚ upokojí alebo to bude trvalý stav si ešte budeme musieť nejaký čas počkať.

Pomôcť aspoň čiastočne zmierniť aktuálny prepad by Londýnu mohli akcie švajčiarskych firiem, ktoré sa podľa agentúry Reuters opäť začali obchodovať po prestávke vo februári v objeme 250 miliónov EUR denne. Postupne by sa mali navýšiť až na 1 miliardu, na ktorej sa pohybovali pred zastavením obchodovania v júni 2019.

Zdôrazniť treba aj to, že na základe výsledkov z jedného mesiaca je predčasné hodnotiť, či si svoj momentálny úspech  a výrazný nárast obchodovaných objemov holandská burza udrží aj z dlhodobého hľadiska. Dôležitejšie totiž budú výsledky za celý rok.  V hre o pozíciu európskej trhovej jednotky tak naďalej zostáva aj Frankfurt.

Akcie z Metaverse majú za sebou výborný rok. Najviac rástli akcie Coinbase

19.02.2024

Akcie v Metaverse indexe majú za sebou výborný rok. Po postupnom odznení inflácie a ďalších problémov, ktoré trápili ekonomiku prišiel priestor na rast akciového trhu, z ktorého ťažili predovšetkým technologické akcie. Viaceré akcie v indexe Metaverse dosiahli historické maximá, pričom výrazne rástal hodnota celého indexu. Napriek negatívnemu roku 2022, v ktorom [...]

Stojíme na prahu lietania bez uhlíkovej stopy? Virgin Atlantic vypustili prvú lastovičku

08.01.2024

Virgin Atlantic, ktorú založil britský podnikateľ Richard Branson s cieľom ponúknuť alternatívu k vtedajším leteckým spoločnostiam, uskutočnila prvý let lietadla Boeing 787, s motorom poháňaným palivom, tvoreným zo 70 percent biomasou. Spoločnosť tvrdí, že sa jej podarilo uskutočniť krok k nulovej uhlíkovej stope do roku 2050, keďže podľa nich je palivo 100 [...]

Temná stránka elektromobility: emisie pri výrobe sú ešte stále vysoké

04.01.2024

V posledných rokoch zažívame revolúciu v podobe rozmachu elektrických áut. Cieľom je postupne sa zbavovať závislosti na rope a redukovať spaľovanie fosílnych palív, ktoré tvoria emisie a prispievajú ku klimatickým zmenám. Navyše, znečisťujú ovzdušie a ohrozujú zdravie ľudí, najmä vo veľkých mestách, kde je premávka prehustená. Aj nástup elektromobilov však [...]

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.