Založ si blog

Akcie Tesly lámu rekordy. S hodnotou na hranici 600 USD má Tesla zrazu vyššiu hodnotu ako Volkswagen

Tesla zažíva posledný rok spanilú jazdu. Tá sa ešte posilnila minulú stredu po informácii, že spoločnosť vykázala druhý kvartálny zisk za sebou. Len za posledných desať dní akcie Tesly posilnili o 13 percent a podarilo sa im po prvýkrát prekonať hranicu 600 USD za akciu. Avšak oproti minulému roku sa cena akcií Tesly viac ako strojnásobila.

Tesla sa vezie na rastovej vlne: bez zahrnutia mimoriadnych položiek zarobila v poslednom štvrťroku minulého roka 2,06 USD na akciu. Na porovnanie, analytici zo spoločnosti Refinitiv predpokladali zisk na úrovni 1,72 USD na akciu. Počas štvrtého kvartálu 2019 spoločnosť zarobila 105 miliónov USD a vykázala tak druhý štvrťročný zisk za sebou. To je na Teslu mimoriadne pozitívna správa, keďže za celý minulý rok vykázala stratu 862 miliónov USD. A za rovnaké obdobie v roku 2018 bola až 976  miliónov USD v strate.

Pozitívny sentiment investorov povzbudila aj informácia, že Tesla plánuje v tomto roku dodať zákazníkom viac ako pol milióna vozidiel. Predchádzajúcou pozitívnou správou bolo zase oznámenie, že Tesla zvýšila dodávky zákazníkom na približne 367 500 áut, čo predstavovalo nárast o enormných 50 percent. V poslednom kvartáli dosiahli reálne dodávky zákazníkom 112-tisíc elektromobilov.

Vo štvrtok 30.1. sa akcie spoločnosti pohybovali okolo hodnoty 581 USD za akciu.  Len od začiatku roka 2020 ide o raketový nárast hodnoty o 37 percent (úvodom roka sa hodnota pohybovala na úrovni 425 USD za akciu). Z hľadiska ročného výkonu akcií ide neuveriteľný, až 88-percentný nárast.

Výsledkom je rekordná trhová kapitalizácia spoločnosti v automobilovom sektore. Kapitalizácia Tesly dnes dosahuje viac ako 104 miliárd USD, čím predstihla aj hodnotu nemeckého koncernu Volkswagen, najväčšie svetového výrobcu áut. Hodnota VW sa včera štvrtok pohybovala na úrovni 84 miliárd EUR, čiže 92 miliárd USD.

 

Európska zelená energetika čelí nekalej konkurencii Číny. Okrem toho firmy láka odchod do USA

30.04.2024

V oblasti obnoviteľných zdrojov energie dochádza k zmenám, pretože spoločnosti, ktoré kedysi mali svoje korene v Európe si „balia kufre“ a smerujú do Spojených štátov amerických. Príčinou je súhra viacerých faktorov, a to silná konkurencia zo strany Číny, vlažná podpora zo strany EÚ a lákadlo USA v podobe Zákona o znižovaní inflácie (IRA), ktorý ponúka [...]

Technologické firmy zaradené v Metaverse indexe majú našliapnuté k ďalšiemu rastu

10.04.2024

Metaverse index, ktorý spolu so svojimi kolegami-analytikmi Wonderinterest Trading zostavujeme pravidelne od roku 2019, pokračuje aj v tomto roku vo výraznom raste. Od začiatku roka sa hodnota spoločností v ňom zahrnutých zvýšila o viac ako 30 %. Index bol najviac ťahaný predovšetkým akciami technologickej spoločnosti Nvidia. Od januára 2024 Nvidia zvýšila svoju hodnotu [...]

Akcie z Metaverse majú za sebou výborný rok. Najviac rástli akcie Coinbase

19.02.2024

Akcie v Metaverse indexe majú za sebou výborný rok. Po postupnom odznení inflácie a ďalších problémov, ktoré trápili ekonomiku prišiel priestor na rast akciového trhu, z ktorého ťažili predovšetkým technologické akcie. Viaceré akcie v indexe Metaverse dosiahli historické maximá, pričom výrazne rástal hodnota celého indexu. Napriek negatívnemu roku 2022, v ktorom [...]

požiar v Berlíne, IRIS-T, Nemecko, Diehl, hasiči

Rozsiahly požiar v Nemecku: horí výrobná hala firmy produkujúcej zbrane pre Ukrajinu

03.05.2024 15:49

Firma je súčasťou skupiny Diehl, do ktorej patrí aj výrobca systému protivzdušnej obrany Iris-T, ktorý Nemecko poskytlo Ruskom napadnutej Ukrajine.

minister obrany Robert Kalinak

Minister obrany Kaliňák poďakoval za príspevok Španielska do jednotky NATO na Slovensku

03.05.2024 15:23

Od júla bude na Slovensku pôsobiť do 780 španielskych vojakov aj s technikou.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová

Rusi pripravovali útok v Nemecku, chceli odpáliť vojenskú pomoc Ukrajine. Boli odhalení

03.05.2024 14:50

Nórsko tiež podozrieva Moskvu z prípravy sabotáže proti infraštruktúre krajiny.

Tomáš Drucker, minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR

Drucker: Reedukačné centrá v Bystričanoch a Trstíne sa zatvoria

03.05.2024 14:40

Deti by mali byť do konca júna premiestené do iných zariadení.