Založ si blog

Pozor na podvody, ktoré so sebou pravdepodobne prinesie polenie bitcoinu

Najočakávanejšou udalosťou roka 2020 na trhu kryptomien bude takzvané polenie (halvening) bitcoinu. Aktuálne všetko nasvedčuje tomu, že tento okamih sa budú snažiť využiť nielen tvorcovia kryptomenových projektov, ale aj špekulanti.

Mnohí po vlaňajších a predvlaňajších pádoch bitcoin odpisovali, tento rok však najstaršia kryptomena chytila ​​druhý dych. Mnoho investorov verí, že tento rok môže byť opäť rekordný. V tomto prípade ide skutočne len o čistú vieru, keďže kryptomenové trhy patria k vôbec najrizikovejším a, ako potvrdzuje história, trhy s digitálnymi menami zažívajú prudké výkyvy.

Na dobrej nálade na trhu sa aj tentokrát budú bezpochyby chcieť zviesť  aj mnohí podvodníci. Polenie (halvening) bitcoinu totiž v praxi znamená, že rýchlosť, akou sa bitcoin ťaží, klesne na polovicu. Aktualizácia systému, ktorá nastáva približne raz za štyri roky po vyťažení 210-tisíc blokov bitcoinov, spôsobí od polovice mája nesúlad medzi tempom rastu dopytu a ponuky na trhu s bitcoinami. Práve na tento moment vsádzajú nielen špekulanti, ale aj podvodníci ako rozhodujúci impulz k cenovému rastu. Tento rast sa potom môže preniesť aj na ostatné kryptomeny vrátane lokálnych trhov.

Aktuálne čísla ukazujú, že investori svoje očakávania budúceho rastu ceny bitcoinu premietajú do svojich nákupov už teraz. Po momente tzv. polenia potom, logicky, môžu začať zase vyberať zisky. Tento moment má potenciál akcelerovať pád ďalších kryptomenových projektov. V celej rovnici okolo vývoja cien kryptomien je pritom viac neznámych. Okrem samotnej volatility je známym dlhodobým rizikom pre hodnotu kryptomien predovšetkým možná konkurencia zo strany nejakého nového, ešte atraktívnejšieho projektu. Príkladom je projekt facebookovej libry.  Ďalšie riziká sú politické, spojené s prísnejšou reguláciou.

V čase možného prudkého rastu a opäť poklesu bitcoinu sa ukazujú osobitné riziká pre Česko a Slovensko. V oboch štátoch totiž v posledných rokoch vzniklo nemalé množstvo pochybných či dokonca podvodných subjektov, ktoré sa snažia neinformovaným investorom predať bezcenné tokeny. Často fungujú ako takzvaná Ponziho schéma, čiže pyramídová hra s prísľubom vysokých ziskov v krátkom čase. Týmto „obchodníkom so sľubmi“ úlohu veľmi uľahčuje fakt, že kryptomena nie je krytá žiadnou materiálnou hodnotou, ničím hmatateľne overiteľným. Je to v podstate len počítačový algoritmus. A v takom prípade sa dá kúsok kryptomeny jednoducho napodobniť a vyrobiť presvedčivý falzifikát. Preto, ak chce človek ísť do riskantného nákupu kryptomien s cieľom zarobiť na raste, mal by tak robiť iba cez preverených sprostredkovateľov, vlastníkov príslušnej licencie od niektorej z európskych centrálnych bánk. V opačnom prípade riskuje sklamanie ešte predtým, ako jeho investícia dostane šancu reálne niečo zarobiť.

Technologické firmy zaradené v Metaverse indexe majú našliapnuté k ďalšiemu rastu

10.04.2024

Metaverse index, ktorý spolu so svojimi kolegami-analytikmi Wonderinterest Trading zostavujeme pravidelne od roku 2019, pokračuje aj v tomto roku vo výraznom raste. Od začiatku roka sa hodnota spoločností v ňom zahrnutých zvýšila o viac ako 30 %. Index bol najviac ťahaný predovšetkým akciami technologickej spoločnosti Nvidia. Od januára 2024 Nvidia zvýšila svoju hodnotu [...]

Akcie z Metaverse majú za sebou výborný rok. Najviac rástli akcie Coinbase

19.02.2024

Akcie v Metaverse indexe majú za sebou výborný rok. Po postupnom odznení inflácie a ďalších problémov, ktoré trápili ekonomiku prišiel priestor na rast akciového trhu, z ktorého ťažili predovšetkým technologické akcie. Viaceré akcie v indexe Metaverse dosiahli historické maximá, pričom výrazne rástal hodnota celého indexu. Napriek negatívnemu roku 2022, v ktorom [...]

Stojíme na prahu lietania bez uhlíkovej stopy? Virgin Atlantic vypustili prvú lastovičku

08.01.2024

Virgin Atlantic, ktorú založil britský podnikateľ Richard Branson s cieľom ponúknuť alternatívu k vtedajším leteckým spoločnostiam, uskutočnila prvý let lietadla Boeing 787, s motorom poháňaným palivom, tvoreným zo 70 percent biomasou. Spoločnosť tvrdí, že sa jej podarilo uskutočniť krok k nulovej uhlíkovej stope do roku 2050, keďže podľa nich je palivo 100 [...]

Josep Borrell

EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael

16.04.2024 21:21

Návrh verejne podporilo Nemecko, Francúzsko a niekoľko ďalších členov EÚ. Súhlas s ním vyslovil aj šéf zahraničnej politiky EÚ Borrell.

NR SR, protest

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

16.04.2024 19:48, aktualizované: 22:47

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne.

Izraelskí vojaci / IZ Armáda / Pásmo Gazy / Tank /

Izraelská armáda tvrdí, že zabila veliteľa Hizballáhu

16.04.2024 19:19

Tá uviedla, že jedno z jej lietadiel „zasiahlo a zlikvidovalo“ veliteľa Hizballáhu v oblasti Ain Ebel v Libanone.

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.