Založ si blog

Je výrazná volatilita technologických akcií ako nový normál?

V posledných rokoch sme boli svedkami výraznej nestability na akciových trhoch. Udalosti ako pandémia COVID-19, rastúca inflácia, či zmeny úrokových sadzieb, ako aj technologický pokrok významne ovplyvnili trhové dianie. Mnohé indikátory signalizujú dlhodobé zvýšenie volatility. Mali by sme sa teda pripraviť na obdobie vyššej nestability? V tomto článku, ktorý sme pre vás z Wonderinterest Trading LTD pripravili, si vysvetlíme, ako vlastne volatilitu meriame a pozrieme sa ako sa dá celá situácia analyzovať.

V posledných rokoch sme boli svedkami výraznej nestability na akciových trhoch. Udalosti ako pandémia COVID-19, rastúca inflácia, či zmeny úrokových sadzieb, ako aj technologický pokrok významne ovplyvnili trhové dianie. Mnohé indikátory signalizujú dlhodobé zvýšenie volatility. Mali by sme sa teda pripraviť na obdobie vyššej nestability? V tomto článku, ktorý sme pre vás z Wonderinterest Trading LTD pripravili, si vysvetlíme, ako vlastne volatilitu meriame a pozrieme sa ako sa dá celá situácia analyzovať.

 

Faktory ovplyvňujúce volatilitu

Od roku 2020 trhy zažili množstvo udalostí, ktoré zvýšili volatilitu a stres pre investorov. Pandémia COVID-19 priniesla obrovskú neistotu, ktorá výrazne ovplyvnila globálne trhy. Dlhodobé obavy o makroekonomický vývoj, rastúca inflácia a prepad akcií v roku 2022, spôsobený zvyšovaním úrokových sadzieb a energetickou krízou, ešte viac zvyšovali volatilitu. Najnovšie obavy zahŕňajú možné zastavenie súčasného rastu technologických akcií, ktorý je spojený s rozvojom umelej inteligencie, a očakávané zníženie úrokových sadzieb.

 

Ako meriame volatilitu?

Na to, aby sme správne pochopili súčasné dianie v technologickom sektore, musíme najskôr chápať volatilitu, ktorú je možné idikovať prostredníctvom rôznych metód technickej analýzy. Pre lepšiu ilustráciu použijeme ako príklad akcie spoločností Nvidia a Meta Platforms.

 

Parameter č.1: Smerodajná odchýlka

Primárnym ukazovateľom Smerodajná odchýlka, ktorá vyjadruje priemernú odchýlku ceny akcie od priemernej hodnoty počas určitého obdobia. Čím vyššia je táto hodnota, tým väčšia je volatilita na trhu. Ide o štatistický nástroj, ktorý nachádza široké uplatnenie aj vo finančnej analýze, v praxi sa však bežne nevyužíva, aj keď sa nájdu výnimky ako je napríklad technický ukazovateľ Bollingerove pásma.

 

Parameter č.2: Beta

Praktickejším a zároveň významným ukazovateľom volatility je Beta, ktorá meria pohyby ceny akcie v porovnaní so širším trhom, tzv. benchmarkom, zvyčajne indexom S&P 500. Beta s hodnotou 1 znamená, že akcia má volatilitu podobnú tej, ktorú má celý trh. Ak hodnota S&P 500 klesne, akcia s betou 1 pravdepodobne zaznamená podobný pokles.

Stabilnejšie akcie, napríklad akcie verejnoprospešných služieb (vodárne, elektrárne), majú betu nižšiu ako 1, čo signalizuje nižšiu volatilitu v porovnaní s trhom.  Počas 21. augusta 2024 sa táto hodnota pohybovala na úrovni 0,1. Naopak, akcie v rýchlo sa rozvíjajúcich odvetviach, najmä v technologickom sektore, majú často betu vyššiu ako 1, čo naznačuje vyššiu volatilitu a teda budú stúpať viac a klesať menej ako index. Pre lepšiu ilustráciu – počas rovnakého obchodného dňa v druhej polovici augusta sa beta technologického sektora pohybovala na hodnote aktuálne 1,9. Konkrétne,  Akcie Nvidie dosahovali hodnotu Bety 1,68 a akcie Meta Platforms 1,21. Beta s hodnotou 0 indikuje, že podkladový cenný papier nemá trhovú volatilitu. V tomto prípade je dobrým príkladom hotovosť, pokiaľ neuvažujeme o inflácii.

Wonderinterest Trading-Lacenova-Miera kolisania ceny akcii NVIDIA je vysoka

Miera kolisania ceny akcii NVIDIA je vysoka

Graf: Vývoj Bety spoločnosti Nvidia  (Zdroj: https://www.zacks.com/stock/chart/NVDA/fundamental/beta )

Wonderinterest Trading-Lacenova-Miera kolisania ceny akcii Microsoft je nadpriemerna

Miera kolisania ceny akcii Microsoft je nadpriemerna

Graf: Vývoj Bety spoločnosti Meta Platforms (Zdroj: https://www.zacks.com/stock/chart/META/fundamental/beta)

 

Parameter č.3: Index volatility VIX

Ďalším dôležitým ukazovateľom volatility je index VIX, známy aj ako „index strachu“. VIX je ukazovateľom očakávanej volatility na akciovom trhu, založeným na opciách indexu S&P 500, a je vypočítavaný a zdieľaný v reálnom čase burzou CBOE. Hodnoty nad 20 spravidla signalizujú zvýšenú volatilitu v najbližších 30 dňoch, zatiaľ čo hodnoty medzi 13 a 19 sú považované za indikátor nižšej volatility. Jeho hodnota dosahovala 21. augusta hodnotu 15, čo znamená, že trh očakával nižšiu volatilitu.

Wonderinterest Trading-Lacenova-Vyvoj indexu strachu VIX

Vyvoj indexu strachu VIX

Vzťah medzi rizikom, výnosom a volatilitou

Medzi rizikom a výnosom existuje pozitívna korelácia (vzťah, pri ktorom sa obe premenné pohybujú rovnakým smerom) s jedným dôležitým upozornením: neexistuje záruka, že prijatie vyššieho rizika povedie k vyšším výnosom. Naopak, vyššie riziko môže viesť k väčším stratám. Investície s nižším rizikom majú spravidla nižší potenciál zisku, zatiaľ čo investície s vyšším rizikom majú vyšší potenciál zisku, ale aj vyšší potenciál strát.

S rizikom a výnosom pozitívne koreluje aj volatilita. Vyššie riziko je často spojené s vyššou volatilitou investícií. Preto sú technologické akcie oveľa volatilnejšie v porovnaní s defenzívnymi akciami verejnoprospešných služieb. Vyššia volatilita znamená, že volatilnejšie akcie môžu priniesť potenciálne väčšie straty, ale aj potenciálne vyššie zisky.

 

Volatilita v technologickom sektore zostáva zvýšená

Nie je jednoduché určiť, ktorý z týchto faktorov najviac prispel k zvýšenej volatilite. Z analýzy indexu VIX však môžeme vidieť, že po poklese inflácie sa volatilita trhu vrátila na predpandemickú úroveň. Avšak volatilita v technologickom sektore zostáva zvýšená a napríklad v ETF fonde Technology Select Sector SPDR Fund, ktorý sleduje technologický sektor, vykazuje dlhodobo rastúci trend. Tento rast je výsledkom vysokých ziskov spoločností, ktoré sa premietli do výrazného rastu cien akcií v tomto sektore.

Wonderinterest Trading-Lacenova-Vývoj ceny akcií a beta hodnoty spoločnosti technologického sektora SPDR (Zdroj: Yahoo Finance)

Vývoj ceny akcií a beta hodnoty spoločnosti technologického sektora SPDR (Zdroj: Yahoo Finance)

Graf: Vývoj ceny akcií a Bety technologického sektora SPDR (Zdroj: Yahoo Finance)

Wonderinterest Trading-Lacenova-Vývoj ceny akcií a beta hodnoty spoločnosti verejnoprospešného sektora SPDR (Zdroj: Yahoo Finance)

Vývoj ceny akcií a beta hodnoty spoločnosti verejnoprospešného sektora SPDR (Zdroj: Yahoo Finance)

Graf: Vývoj ceny akcií a Bety verejnoprospešného sektora SPDR (Zdroj: Yahoo Finance)

 

Zisky prekonávajú ostatné sektory

Aj keď sme od roku 2020 zažili množstvo udalostí, ktoré zvýšili volatilitu v technologickom sektore, za aktuálnym nárastom stojí najmä vysoká ziskovosť technologických spoločností, ktorá dlhodobo výrazne prekonáva ziskovosť ostatných sektorov indexu S&P 500. Ak by došlo k poklesu ich ziskovosti, môžeme očakávať aj pokles volatility ich akcií, aj keď tá by pravdepodobne zostala nad priemerom celého trhu.

Technologické firmy ženú Metaverse Index stále vyššie. Všetko v znamení umelej inteligencie

06.08.2024

Od posledného prehľadu z marca 2024 sa index Metaverse od spoločnosti Wonderinterst Trading LTD výrazne zvýšil, čo ukazuje rast trhovej kapitalizácie firiem zahrnutých v indexe. Ich celková hodnota presiahla 12 biliónov USD. Nedávne kľúčové udalosti naznačujú významné pokroky, ktoré dosiahli lídri v indexe, Nvidia a Microsoft. K 12. júlu 2024 sa trhová hodnota [...]

Francúzska firma Sanofi vsádza na umelú inteligenciu pri vývoji liekov BIO

30.05.2024

Francúzska farmaceutická spoločnosť Sanofi uzavrela pred pár dňami významné partnerstvo so spoločnosťami OpenAI a Formation Bio, aby dokázala lepšie napredovať vo svojich projektoch vývoja liekov pomocou umelej inteligenice (AI). Využitím rozsiahlych skúseností, predchádzajúcich spoluprác a vysokých ambícií v oblasti AI, by sa tak Sanofi mohla stať prvou spoločnosťou, [...]

Európska zelená energetika čelí nekalej konkurencii Číny. Okrem toho firmy láka odchod do USA

30.04.2024

V oblasti obnoviteľných zdrojov energie dochádza k zmenám, pretože spoločnosti, ktoré kedysi mali svoje korene v Európe si „balia kufre“ a smerujú do Spojených štátov amerických. Príčinou je súhra viacerých faktorov, a to silná konkurencia zo strany Číny, vlažná podpora zo strany EÚ a lákadlo USA v podobe Zákona o znižovaní inflácie (IRA), ktorý ponúka [...]

Rusko Iževsk škola streľba

Študent v Čeľabinsku zaútočil kladivom na spolužiakov a učiteľov, štyroch zranil

16.09.2024 18:07

Putin označuje takéto incidenty za importované zo Spojených štátov a vinu pripisuje globalizácii.

Stupava záplavy povodeň

Škody po povodniach sú veľké, to najhoršie ešte nie je za nami, vyhlásil Fico. Stretol sa aj s Vallom, Drobom a Viskupičom

16.09.2024 17:21, aktualizované: 18:38

Slovensku ponúkla pomoc s povodňami aj Ukrajina. Škody sú podľa Tarabu miliónové.

povode, záplavy, Devínska Nová Ves

Domy v Devínskej Novej Vsi sú stále pod vodou, miestni spomínajú na povodeň spred 11 rokov. Tvrdia, že bolo horšie

16.09.2024 17:15

Obyvatelia Devínskej Novej Vsi ani nemusia sledovať správy o stúpajúcich hladinách Dunaja a Moravy. Vývoj hydrologickej situácie do slova cítia na vlastnej koži

polícia, páska, požiar

V banskej šachte v Koši objavili dvoch mužov bez známok života. Uzatvorená bola už dva roky

16.09.2024 15:23, aktualizované: 16:11

Polícia začala trestné stíhanie vo veci prečinu usmrtenia.