Založ si blog

Technologické firmy ženú Metaverse Index stále vyššie. Všetko v znamení umelej inteligencie

Od posledného prehľadu z marca 2024 sa index Metaverse od spoločnosti Wonderinterst Trading LTD výrazne zvýšil, čo ukazuje rast trhovej kapitalizácie firiem zahrnutých v indexe. Ich celková hodnota presiahla 12 biliónov USD. Nedávne kľúčové udalosti naznačujú významné pokroky, ktoré dosiahli lídri v indexe, Nvidia a Microsoft.

K 12. júlu 2024 sa trhová hodnota spoločností v indexe vyšplhala na viac než 12,68 bilióna USD, čo je najvyšší nárast za posledných päť rokov. Tento nárast predstavuje približne 18 percent v porovnaní s marcovou hodnotou, aj keď predchádzali tomu tri významné korekcie v júni a začiatkom júla.

Wonderinterest Trading-Lacenova-Metaverse index narastol nad 12 bilionov dolarov

Metaverse index narastol nad 12 bilionov dolarov

Vývoj indexu Metaverse za posledných 5 rokov. (Zdroj: Wonderinterest.com)

 

Nvidia a Microsoft sú lidrami indexu

Rovnako ako v marci, aj teraz je kľúčovým hráčom v indexe spoločnosť Nvidia (NVDA), ktorá od začiatku roka zaznamenala ohromný nárast o 164 percent. Ostatné firmy tiež dosiahli pozitívne výsledky, pričom priemerný rast činil približne 28 percent. Avšak akcie spoločnosti Roblox (RBLX) za tento rok klesli o 10 percent. Pozície Nvidie a Microsoftu v indexe ostali nezmenené, pričom Microsoft (MSFT) je naďalej na prvom mieste, Nvidia sa drží na druhom a Alphabet (GOOG) na treťom mieste.

 

Umelá inteligencia ťahá akcie nahor

Rast hodnoty Metaverse indexu je úzko spojený s neustálym rozmachom umelej inteligencie (AI), ktorá získava dynamiku vďaka významným technologickým pokrokom. Investície do výskumu a vývoja naďalej dosahujú vysoké úrovne, čo potvrzuje aj najnovší prieskum za druhý kvartál 2024 od Citibank. Tento prieskum odhalil, že 71 % IT riaditeľov predpokladá, že firmy budú získavať nové alebo dodatočné finančné prostriedky na projekty zamerané na AI. Vo všeobecnosti sa očakáva, že náklady na tieto projekty vzrastú o 13 %, pričom mnohí odborníci predpokladajú, že Microsoft si udrží vedúcu pozíciu v tejto oblasti, pričom prekoná spoločnosti ako Amazon a Alphabet. Ako sa AI stále viac stáva neoddeliteľnou súčasťou každodenného života, jej potenciál pokračuje v získavaní pozornosti a zostáva v centre záujmu.

 

Microsoft je lídrom v technológiách a tiež v udržateľnosti

Microsoft, líder v našom indexe, si udržiava svoju dominantnú pozíciu predovšetkým v oblasti IT softvéru, cloudových služieb a umelej inteligencie. Spoločnosť, ktorá sa okrem iného zameriava na rozvoj týchto technológií, nezabúda ani na svoju ekologickú zodpovednosť. Ako súčasť svojho záväzku stať sa uhlíkovo negatívnou do roku 2030, Microsoft aktívne podporuje iniciatívy udržateľnosti, o ktorých sme podrobne informovali na našom blogu. Jedným z najnovších krokov je dohoda so spoločnosťou 1PointFive, dcérskou firmou Occidental (OXY), o nákupe 500 tisíc metrických ton kreditov na odstránenie oxidu uhličitého počas nasledujúcich šiestich rokov. Tento krok predstavuje najväčší jednorazový nákup tohto druhu v histórii. 1PointFive, ktorá sa špecializuje na zachytávanie a využívanie uhlíka, využije svoje zariadenie Stratos, aktuálne vo výstavbe, na ukladanie zachyteného oxidu uhličitého pod zem. Táto environmentálna stratégia prispieva k rastu hodnoty akcií Microsoftu, ktoré sa v súčasnosti obchodujú okolo 454 USD za akciu.

Wonderinterest Trading-Lacenova-Akcie Microsoft sa obchoduju uz za 454 dolarov

Vývoj cien akcií Microsoft za posledných 5 rokov (Zdroj: Investing.com)

 

Trhy milujú firmu Nvidia a jej čipy

V oblasti umelej inteligencie naďalej dominuje Nvidia so svojimi prelomovými produktami. V júni spoločnosť uviedla novú generáciu čipov s názvom Rubin, ktorý prináša vylepšenú grafickú technológiu, podporujúcu efektívnejšie tréningy AI systémov. Tento krok nasledoval iba tri mesiace po uvedení produktového radu Blackwell, ktorý bol široko uznávaný ako revolučný a najvýkonnejší čip, niekedy dokonca označovaný za superčip. Vďaka svojim prevratným nápadom sú produkty Nvidie ďaleko pred ich konkurenciou zo sektoru, čo sa odráža aj na vývoji akcií spoločnosti, ktoré ešte na začiatku júna dosahovali rekordnú hodnotu 1 200 USD za akciu. Aby boli akcie dostupnejšie ešte širšej verejnosti, spoločnosť rozhodla o forwardovom rozdelení 10:1, ktoré nastalo 7. júna 2024.

Wonderinterest Trading-Lacenova-Akcie Nvidia sa zhodnotili od januara 2024 o 164 percent

 

Vývoj cien akcií Nvdia za posledných 5 rokov (Zdroj: Investing.com)

Líderské postavenie spoločností Nvidia a Microsoft v indexe Metaverse je impozantné, ale k jeho dynamike významne prispievajú aj zvyšné spoločnosti. Každá firma prináša jedinečné inovácie a strategické iniciatívy, ktoré spoločne formujú budúcnosť digitálnej interakcie a technologického pokroku.

Je výrazná volatilita technologických akcií ako nový normál?

30.08.2024

V posledných rokoch sme boli svedkami výraznej nestability na akciových trhoch. Udalosti ako pandémia COVID-19, rastúca inflácia, či zmeny úrokových sadzieb, ako aj technologický pokrok významne ovplyvnili trhové dianie. Mnohé indikátory signalizujú dlhodobé zvýšenie volatility. Mali by sme sa teda pripraviť na obdobie vyššej nestability? V tomto článku, ktorý sme pre [...]

Francúzska firma Sanofi vsádza na umelú inteligenciu pri vývoji liekov BIO

30.05.2024

Francúzska farmaceutická spoločnosť Sanofi uzavrela pred pár dňami významné partnerstvo so spoločnosťami OpenAI a Formation Bio, aby dokázala lepšie napredovať vo svojich projektoch vývoja liekov pomocou umelej inteligenice (AI). Využitím rozsiahlych skúseností, predchádzajúcich spoluprác a vysokých ambícií v oblasti AI, by sa tak Sanofi mohla stať prvou spoločnosťou, [...]

Európska zelená energetika čelí nekalej konkurencii Číny. Okrem toho firmy láka odchod do USA

30.04.2024

V oblasti obnoviteľných zdrojov energie dochádza k zmenám, pretože spoločnosti, ktoré kedysi mali svoje korene v Európe si „balia kufre“ a smerujú do Spojených štátov amerických. Príčinou je súhra viacerých faktorov, a to silná konkurencia zo strany Číny, vlažná podpora zo strany EÚ a lákadlo USA v podobe Zákona o znižovaní inflácie (IRA), ktorý ponúka [...]

most, Čadca

Nebezpečná voda sa valila aj Čadcou. Živel tam ohrozoval mosty, firmy aj rodinné domy

16.09.2024 21:00

Podobné povodne boli v metropole Kysúc zaznamenané v roku 1997, no viacerí miestni tvrdia, že ani vtedy živel nespôsobil také škody, ako teraz.

Devínska Nová Ves, Povodeň, Bratislava

Zničené budovy, cesty aj polia. Koľko budú stáť opravy? Slovensko čaká, kým odznie povodňová vlna

16.09.2024 20:00

Najhoršie sú na tom okresy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK), ktorý bude zatiaľ potrebovať na opravy takmer tri milióny eur. Trnavský kraj odhaduje škody na niekoľko desiatok tisíc eur.

Europarlament / Europoslanci /

Leyenová predstaví zloženie eurokomisie. V europarlamente si pripomenuli vyčíňanie povodní

16.09.2024 19:57

Europoslanci sa spolu s predstaviteľmi eurokomisie zúčastnia na kľúčovej rozprave o pripravenosti EÚ konať v prípade prírodných katastrof.

Rusko Iževsk škola streľba

Študent v Čeľabinsku zaútočil kladivom na spolužiakov a učiteľov, štyroch zranil

16.09.2024 18:07

Putin označuje takéto incidenty za importované zo Spojených štátov a vinu pripisuje globalizácii.