Založ si blog

Francúzska firma Sanofi vsádza na umelú inteligenciu pri vývoji liekov BIO

Francúzska farmaceutická spoločnosť Sanofi uzavrela pred pár dňami významné partnerstvo so spoločnosťami OpenAI a Formation Bio, aby dokázala lepšie napredovať vo svojich projektoch vývoja liekov pomocou umelej inteligenice (AI). Využitím rozsiahlych skúseností, predchádzajúcich spoluprác a vysokých ambícií v oblasti AI, by sa tak Sanofi mohla stať prvou spoločnosťou, ktorej takto vytvorené lieky schváli Úrad pre kontrolu potravín a liečiv.

 

Prvýkrát AI vo farmacii

Cieľom spolupráce Sanofi, OpenAI a Formation Bio je vytvorenie softvéru, ktorý bude využívať umelú inteligenciu na urýchlenie a zefektívnenie vývoja liekov, pričom ide o prvý projekt tohto druhu vo farmaceutickom priemysle. Francúzska farmaceutická spoločnosť sa tak postupne dostáva bližšie k svojej vízií stať sa prvou farmafirmou plne podporovanou AI.  Zatiaľ čo Sanofi má ponúknuť rozsiahle údaje zo svojej praxe, firma OpenAI poskytne svoje poznatky z oblasti technológie AI a Formation Bio so svojou platformou pridá skúsenosti prepojenia farmaceutického priemyslu a AI.

 

Vývoj liekov by sa mohol skrátiť o polovicu

V tlačovej správe Sanofi, riaditelia všetkých troch spoločností vyjadrili nadšenie zo spolupráce a zhodli sa, že umelá inteligencia významne pomôže vo vývoji nových a inovatívnych liekov pre pacientov a ich rodiny. Ako totiž vyplýva z údajov konzultačnej spoločnosti BCG, bežne trvá 12 až 15 rokov vývoja a testov, kým sa liek dostane na trh, ale vývoj liekov prostredníctvom AI by mohol tento čas znížiť o 25 až 50 percent, nehovoriac o šetrení nákladov.  Samozrejme, tento proces sa nezaobíde bez potrebných štúdií, ktoré preukážu, či majú takto vytvorené lieky vyššiu pravdepodobnosť úspešnosti v klinických testoch.

 

S AI pracujú už od roku 2021

Sanofi  začala svoju cestu k umelej inteligencii spoluprácou s biotechnologickou spoločnosťou Owkin už koncom roka 2021 a cieľom liečby štyroch typov rakoviny s využitím prediktívnych modelov riadených AI. Ich úsilie pokračovalo aj začiatkom roka 2022 výskumným a licenčným paktom s firmou Exscientia zameraným na vývoj liekov proti rakovine a v oblasti imunológie. V priebehu toho istého roka si Sanofi upevnila svoju zručnosť vo vývoji liekov riadených umelou inteligenciou prostredníctvom spolupráce so spoločnosťami Atomwise, BioMed X a Insilico Medicine, ktorá pokrýva rôzne terapeutické oblasti. Zároveň  posilnila svoje imuno-onkologické iniciatívy prístupom k technológiám Amunix Pharmaceuticals. Podľa Labiotech.eu bola posledná spolupráca s využitím AI uzatvorená na jeseň minulého roka s firmou BioMap, vďaka čomu využíva jej platformu na navrhovanie liekov prostredníctvom pochopenia fungovania proteínov.

 

Rozmanité portfólio

Sanofi sa nezameriava iba na vývoj a výskum liečiv.  V jej podnikateľskom portfóliu sa objavuje aj pomoc v rámci komercializácie, čo potvrdzuje aj nedávna spolupráca s americkou firmou Fulcrum Therapeutics, zameraná na vývoj a propagáciu lieku Losmapimod určeného na liečbu facioskapulohumerálnej svalovej dystrofie (FSHD), ktorý je momentálne v tretej fáze testovania.  Spoločnosti plánujú podľa GlobeNewswire.com oznámiť výsledky tretej fázy testovania v poslednom kvartáli roka 2024 a v prípade získania pozitívnych dát chcú požiadať o uvedenie na trh v Európe, USA, Japonsku a ďalších krajinách.

Okrem toho Sanofi v apríli tohto roka nadviazala partnerstvo s výrobcom vakcín Novavax. Dohoda umožnila Novavaxu zrušiť varovanie o nepretržitej činnosti, ktoré prvýkrát vydala vo februári 2023 z dôvodu veľkých pochybností o jej schopnosti udržať sa nad vodou. Sanofi zasa získala takmer 5-percentný podiel v podniku a prístup k očkovacej technológii na vývoj nových vakcín, vrátane kombinovanej vakcíny proti Covidu a chrípke. Predaj vakcíny proti koronavírusu by mal odštartovať už budúci rok, čo by malo spoločnosti Novavax zabezpečiť finančnú stabilitu v čase pretrvávajúcej finančnej neistoty.

 

Akcie klesajú aj stúpajú. Perspektíva je jasne pozitívna

Napriek mnohým významným spoluprácam čelila hodnota spoločnosti Sanofi na burze Nasdaq v posledných rokoch niekoľkým prudkým prepadom, pričom dvakrát klesla na päťročné minimá na úrovni približne 38 USD za akciu – prvýkrát v marci 2020 a potom v septembri 2022. Posledné maximá dosiahli akcie na úrovni približne 56 USD v apríli 2023. Pri pohľade na graf je viditeľné, že hodnota spoločnosti si prechádza výrazne volatilnými obdobiami. Výkonnosť za posledných 5 rokov však dosahuje 20 percent. K 22. máju 2024 sa cena pohybovala na úrovni 49 USD za akciu a podľa Companiesmarketcap.com dosahovala trhovú kapitalizáciu 122,9 miliárd USD.

Wonderinterest Trading-Lacenova-Akcie farmafirmy Sanofi su ako na hojdacke-Napriek inovaciam je rast obmedzeny

 

Vývoj cien akcií spoločnosti Sanofi za posledných 5 rokov (Zdroj: Tradingeconomics.com)

Európska zelená energetika čelí nekalej konkurencii Číny. Okrem toho firmy láka odchod do USA

30.04.2024

V oblasti obnoviteľných zdrojov energie dochádza k zmenám, pretože spoločnosti, ktoré kedysi mali svoje korene v Európe si „balia kufre“ a smerujú do Spojených štátov amerických. Príčinou je súhra viacerých faktorov, a to silná konkurencia zo strany Číny, vlažná podpora zo strany EÚ a lákadlo USA v podobe Zákona o znižovaní inflácie (IRA), ktorý ponúka [...]

Technologické firmy zaradené v Metaverse indexe majú našliapnuté k ďalšiemu rastu

10.04.2024

Metaverse index, ktorý spolu so svojimi kolegami-analytikmi Wonderinterest Trading zostavujeme pravidelne od roku 2019, pokračuje aj v tomto roku vo výraznom raste. Od začiatku roka sa hodnota spoločností v ňom zahrnutých zvýšila o viac ako 30 %. Index bol najviac ťahaný predovšetkým akciami technologickej spoločnosti Nvidia. Od januára 2024 Nvidia zvýšila svoju hodnotu [...]

Akcie z Metaverse majú za sebou výborný rok. Najviac rástli akcie Coinbase

19.02.2024

Akcie v Metaverse indexe majú za sebou výborný rok. Po postupnom odznení inflácie a ďalších problémov, ktoré trápili ekonomiku prišiel priestor na rast akciového trhu, z ktorého ťažili predovšetkým technologické akcie. Viaceré akcie v indexe Metaverse dosiahli historické maximá, pričom výrazne rástal hodnota celého indexu. Napriek negatívnemu roku 2022, v ktorom [...]

Hory / Turistika /

Poľská turistka uviazla v ťažkom teréne vo Vysokých Tatrách, noc prečkala v horách

23.06.2024 20:05

Keďže 49-ročná žena disponovala vybavením na núdzové bivakovanie a po dohode s ňou, že je schopná prečkať noc v horách, záchrannú akciu odložili.

mimoriadne1, mim1, streľba, vražda, prepadnutie, zbraň, náboj, výstrel, nábojnica

V ruskom Dagestane sa strieľalo, horeli synagógy. Zomrelo šesť policajtov a pravoslávny kňaz

23.06.2024 18:28, aktualizované: 20:20

Dagestanský prezident Sergej Melikov uviedol, že neznámi útočníci sa útokmi v Derbente a Machačkale pokúsili destabilizovať situáciu v spoločnosti.

blesk. búrka

Silné búrky si počas víkendu vyžiadali v Poľsku najmenej troch zranených

23.06.2024 18:07

Záchranné zložky mali takmer 2 200 zásahov len v priebehu soboty, keď museli zasahovať pri zaplavených cestách či budovách.

Andrej Babiš

Prieskum: Júnové voľby v Česku by s výrazným náskokom vyhralo hnutie ANO

23.06.2024 15:40

Prieskum odhadol volebnú účasť na 59 percent.