Založ si blog

Nasdaq skúma generatívnu AI

Využívanie umelej inteligencie v rôznych oblastiach je dôležitou súčasťou zabezpečovania budúceho fungovania spoločností. Výnimkou nie je ani burza Nasdaq, ktorá sa ju rozhodla implementovať do svojich procesov už v roku 2019. Najnovšie zašla ešte ďalej a skúma ako využiť tzv. generatívnu AI na boj proti finančnej kriminalite. Zatiaľ čo OECD varuje pred nebezpečenstvom súvisiacim s AI pri vytváraní nejasných alebo zavádzajúcich informácii a varuje pred negatívnymi vplyvmi na zamestnancov, technologické spoločnosti ešte stále využívajú momentum tejto revolúcie.

 

Nasdaq prijíma novšiu AI

Inžinieri a obchodníci burzy Nasdaq sa podľa Reuters vo veľkom venujú implementácii najnovšej verzie umelej inteligencie a snažia sa ju využívať pre tvorenie obsahu na základe historických údajov a zdrojov, vďaka čomu by mohla napríklad písať blogy. Verafin, oddelenie spoločnosti Nasdaq, zorganizovalo hackathon, na ktorom skúmalo využite umelej inteligencie pre boj s finančnou kriminalitou a zistilo, že je schopná písať investigatívne správy. Plánuje ju využívať na riešenie podvodov s bankovými prevodmi a na odhaľovanie falšovaných šekov, keďže viceprezident spoločnosti Brad Peterson sa domnieva, že svet čakajú preteky vo vytváraní deepfakes. Predtým, ako zamestnanci  spoločnosti dostanú povolenie používať umelú inteligenciu pri výkone svojej práce, musia absolvovať školenie. Používanie AI pritom nie je v Nasdaq ničím výnimočným, keďže už niekoľko rokov spoločnosť používa jej iné, doteraz dostupné  formy.

 

Varovanie zo strany OECD

Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) zatiaľ nezdieľa nadšenie pre hlbšiu implementáciu umelej inteligencie do bežného chodu firiem. Vyzvala členské štáty na zvýšenú opatrnosť pri zohľadňovaní jej negatívnych vplyvov. Podľa organizácie by mohla táto revolúcia v technologickom sektore spôsobiť masívne zmeny v pracovnom prostredí. Generatívna umelá inteligencia môže viesť k nahradeniu mnohých pozícii a vytvoreniu etických problémov, keď si budú zamestnanci uvedomovať, že ich prácu zvládne stroj omnoho spoľahlivejšie a vo vyššej kvalite. Podľa OECD ide o viac ako štvrtinu pracovných miest v členských krajinách, ktoré by bolo možné nahradiť činnosťou umelej inteligencie. Traja z piatich pracovníkov sa tak obávajú, že v priebehu nasledujúcich desiatich rokov môže umelá inteligencia prácu ukradnúť viac ako 300 miliónom ľuďom.

 

Podpora HDP

AI má však aj svoje nesporné výhody. Vďaka automatizácií dokáže podporiť hospodársky rast a hrubý domáci produkt by sa jej činnosťou mohol zvýšiť o 7 percent. Prípadnému tlaku na znižovanie miezd v dôsledku umelej inteligencie by mohli pomôcť minimálne mzdy a kolektívne vyjednávanie. OECD vyzvala vlády, aby sa touto témou zaoberali podrobnejšie a najmä zabezpečili, že využívanie pokrokovej umelej inteligencie neohrozí práva a súkromie pracovníkov.

 

O implementácií uvažuje aj IBM a Amazon

Spoločnosť IBM uvažuje o využívaní vlastných čipov Artificial Intelligence Unit na prevádzku cloudovej výpočtovej služby, aby znížila náklady. Už predtým využívala vlastný systém umelej inteligencie Watson, ktorý však nedosahoval úroveň súčasných jazykov. Cieľom tohto čipu nie je nahradiť špičkové produkty Nvidie, ale ponúknuť lacnejšiu alternatívu. Vlastné čipy už má aj Google a Amazon, ktorý sa svojím novým počinom cez Amazon Web Services (AWS) chváli a stavia do popredia výhodnú cenu za využívanie cloudových služieb cez modely umelej inteligencie Titan. Spolu s Microsoftom budú tieto spoločnosti v najbližšom období viesť súťaže o to, kto poskytne najvýhodnejšie a zároveň najkvalitnejšie služby v cloudovom sektore, čo by malo pre spotrebiteľov znamenať širokú škálu výberu a podporu vývoja pokročilejších technológií.

Európska zelená energetika čelí nekalej konkurencii Číny. Okrem toho firmy láka odchod do USA

30.04.2024

V oblasti obnoviteľných zdrojov energie dochádza k zmenám, pretože spoločnosti, ktoré kedysi mali svoje korene v Európe si „balia kufre“ a smerujú do Spojených štátov amerických. Príčinou je súhra viacerých faktorov, a to silná konkurencia zo strany Číny, vlažná podpora zo strany EÚ a lákadlo USA v podobe Zákona o znižovaní inflácie (IRA), ktorý ponúka [...]

Technologické firmy zaradené v Metaverse indexe majú našliapnuté k ďalšiemu rastu

10.04.2024

Metaverse index, ktorý spolu so svojimi kolegami-analytikmi Wonderinterest Trading zostavujeme pravidelne od roku 2019, pokračuje aj v tomto roku vo výraznom raste. Od začiatku roka sa hodnota spoločností v ňom zahrnutých zvýšila o viac ako 30 %. Index bol najviac ťahaný predovšetkým akciami technologickej spoločnosti Nvidia. Od januára 2024 Nvidia zvýšila svoju hodnotu [...]

Akcie z Metaverse majú za sebou výborný rok. Najviac rástli akcie Coinbase

19.02.2024

Akcie v Metaverse indexe majú za sebou výborný rok. Po postupnom odznení inflácie a ďalších problémov, ktoré trápili ekonomiku prišiel priestor na rast akciového trhu, z ktorého ťažili predovšetkým technologické akcie. Viaceré akcie v indexe Metaverse dosiahli historické maximá, pričom výrazne rástal hodnota celého indexu. Napriek negatívnemu roku 2022, v ktorom [...]

požiar v Berlíne, IRIS-T, Nemecko, Diehl, hasiči

Rozsiahly požiar v Nemecku: horí výrobná hala firmy produkujúcej zbrane pre Ukrajinu

03.05.2024 15:49

Firma je súčasťou skupiny Diehl, do ktorej patrí aj výrobca systému protivzdušnej obrany Iris-T, ktorý Nemecko poskytlo Ruskom napadnutej Ukrajine.

minister obrany Robert Kalinak

Minister obrany Kaliňák poďakoval za príspevok Španielska do jednotky NATO na Slovensku

03.05.2024 15:23

Od júla bude na Slovensku pôsobiť do 780 španielskych vojakov aj s technikou.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová

Rusi pripravovali útok v Nemecku, chceli odpáliť vojenskú pomoc Ukrajine. Boli odhalení

03.05.2024 14:50

Nórsko tiež podozrieva Moskvu z prípravy sabotáže proti infraštruktúre krajiny.

Tomáš Drucker, minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR

Drucker: Reedukačné centrá v Bystričanoch a Trstíne sa zatvoria

03.05.2024 14:40

Deti by mali byť do konca júna premiestené do iných zariadení.