Založ si blog

Akcie farmaceutických firiem po skončení pandémie stále prospievajú

Vo svete liečiv sa akciám farmaceutických spoločností darilo najviac počas pandémie COVID-19, v ktorej sa zameriavali na vývin potrebných vakcín pre potlačenie vírusu. V súčasnosti sa snažia rozširovať svoje výrobné pôsobenie a pracujú na nových liekoch pre závažné choroby, či už ide o cukrovku alebo chronické ochorenie obličiek. V tejto analýze sa bližšie pozrieme na plány popredných farmaceutických spoločností a ich možné budúce výsledky.

Švajčiarska farmaceutická spoločnosť Novartis oznámila plány na akvizíciu biotechnologickej firmy Chinook Therapeutics so sídlom v americkom Seattli v hodnote 3,5 miliardy USD. Účelom kúpy je rozšírenie ponuky liečiv v pokročilom štádiu vývoja a nový druh liečby zriedkavého ťažkého ochorenia obličiek IgAN pomocou liekov atrasentan a zigakibart. Proces akvizície by sa mal uzavrieť v druhej polovici roka 2023, pričom akcionári dostanú 3,2 miliardy USD alebo 40 USD za akciu a právo na podmienenú hodnotu vo výške až 300 miliónov USD. Akcie zareagovali na túto správu pozitívne, v minulom mesiaci sa dokonca priblížili historickému maximu. Od svojho vstupu na burzu v roku 1995 spoločnosť zaznamenala viac ako 430-ný nárast hodnoty akcií a súčasné plány ukazujú jej sľubnú budúcnosť.

Wonderinterest Trading-Lacenova-Novartis planuje velku akviziciu v oblasti liecby vazneho ochorenia obliciek

Výkonnosť akcií spoločnosti Novartis za posledných päť rokov. (Zdroj: Google) ; (1 EUR = 0,97 CHF)

 

Novo Nordisk plánuje investíciu v Dánsku

Dánska farmaceutická spoločnosť Novo Nordisk oznámila významnú investíciu vo výške 15,9 miliardy DKK (2,29 miliardy USD) do rozšírenia závodu v Dánsku. Dopyt po produktoch využívaných na liečbu vážnych chronických ochorení rastie a spoločnosť ho chce pokryť touto investíciou do závodu zameraného na hlavné biologicky aktívne farmaceutické zložky liekov (API). Spoločnosť pocítila obmedzenia v dodávkach semaglutidu, ktorý sa používa pri výrobe populárnych liekov na cukrovku Ozempic a Wegovy, kvôli vysokému dopytu. V snahe uspokojiť tento záujem preto zredukuje dodávky začiatočných dávok lieku Wegovy v USA. Výstavba nového zariadenia už prebieha a produkcia zložiek API začne podľa plánov v roku 2029, tento proces je pre spoločnosť kľúčový v rámci kontinuálneho vývoja produktov. Akcie zaznamenávajú v posledných rokoch pekný konštantný rast, čo spoločnosť prezentuje ako stabilnú investičnú príležitosť.

Wonderinterest Trading-Lacenova-Novo Nordisk investuje do rozsirenia tovarne na vyrobu liekov na cukrovku

Výkonnosť akcií spoločnosti Novo Nordisk za posledných päť rokov. (Zdroj: Google); (1 EUR = 7,45 DKK)

 

BioNTech pred súdom kvôli vakcínam na COVID-19

Nemecká farmaceutická spoločnosť BioNTech bola obžalovaná nemeckou ženou, ktorej totožnosť je chránená zákonom, a ktorá údajne pocítila vedľajšie účinky po zaočkovaní vakcínou proti vírusu COVID-19. Od spoločnosti požaduje najmenej 150-tisíc EUR ako odškodné za telesné poškodenie týkajúce sa opuchu hornej časti tela, či poruchy spánku a náhradu bližšie nešpecifikovanej materiálnej ujmy. Nemecké zákony v oblasti farmácie uvádzajú, že výrobcovia sú zodpovední za náhradu škody len vtedy, ak lekárska veda preukáže, že ich výrobky spôsobujú neprimeranú škodu v porovnaní s ich prínosom. Podľa spoločnosti prípad nie je opodstatnený a potvrdzuje pozitívny prínos svojej vakcíny, ktorej povolenie na uvedenie pre nemecký trh vlastní so spoločnosťou Pfizer. Európska agentúra pre lieky (EMA) opätovne potvrdila bezpečnosť schválených vakcín COVID-19 vrátane Comirnaty spoločnosti BioNTech. Podobných obžalôb je v Nemecku približne 250.

 

Wonderinterest Trading-Lacenova-BioNTech je pod tlakom kvoli sudnemu sporu a klesajucemu predaju vakcin

Výkonnosť akcií spoločnosti BioNTech za posledných päť rokov. (Zdroj: Google)

 

Európska zelená energetika čelí nekalej konkurencii Číny. Okrem toho firmy láka odchod do USA

30.04.2024

V oblasti obnoviteľných zdrojov energie dochádza k zmenám, pretože spoločnosti, ktoré kedysi mali svoje korene v Európe si „balia kufre“ a smerujú do Spojených štátov amerických. Príčinou je súhra viacerých faktorov, a to silná konkurencia zo strany Číny, vlažná podpora zo strany EÚ a lákadlo USA v podobe Zákona o znižovaní inflácie (IRA), ktorý ponúka [...]

Technologické firmy zaradené v Metaverse indexe majú našliapnuté k ďalšiemu rastu

10.04.2024

Metaverse index, ktorý spolu so svojimi kolegami-analytikmi Wonderinterest Trading zostavujeme pravidelne od roku 2019, pokračuje aj v tomto roku vo výraznom raste. Od začiatku roka sa hodnota spoločností v ňom zahrnutých zvýšila o viac ako 30 %. Index bol najviac ťahaný predovšetkým akciami technologickej spoločnosti Nvidia. Od januára 2024 Nvidia zvýšila svoju hodnotu [...]

Akcie z Metaverse majú za sebou výborný rok. Najviac rástli akcie Coinbase

19.02.2024

Akcie v Metaverse indexe majú za sebou výborný rok. Po postupnom odznení inflácie a ďalších problémov, ktoré trápili ekonomiku prišiel priestor na rast akciového trhu, z ktorého ťažili predovšetkým technologické akcie. Viaceré akcie v indexe Metaverse dosiahli historické maximá, pričom výrazne rástal hodnota celého indexu. Napriek negatívnemu roku 2022, v ktorom [...]

Zuzana Dolinková / Robert Fico /

Dvestomiliónová injekcia pre nemocnice má vyriešiť ich nekončiace dlhy. Dolinková však nastavila pravidlá

03.05.2024 10:00

Ústavné zdravotnícke zariadenia sú zadlžené natoľko, že čelia žalobe Európskej komisie pred Európskym súdnym dvorom za neskoré platby.

Niger / Rusko /

Ruské jednotky vstúpili na leteckú základňu v Nigeri, ktorá hostí americké sily

03.05.2024 09:07

Krok ruskej armády stavia americké a ruské jednotky do tesnej blízkosti v čase, keď sa vojenská a diplomatická rivalita oboch krajín čoraz viac vyostruje v súvislosti s konfliktom na Ukrajine.

Jekaterina Sobjanukova

Najbohatšia poslankyňa označila nezamestnaných Rusov za červy a rada by ich videla v pracovných táboroch

03.05.2024 08:00

Jelena Sobkaňuková tvrdí, že veľa ľudí nechce robiť. Bola preto zvedavá, čo si myslia ostatní poslanci o táboroch smutne známych zo Stalinovho obdobia.