Založ si blog

Stellantis má v Kanade a Taliansku problémy. Potenciál objavil vo Francúzsku

Globálny automobilový priemysel sa snaží dosiahnuť dekarbonizáciu a zameriava sa na alternatívne zdroje pohonu, čím chce postupne prejsť na udržateľnú mobilitu. Elektrické vozidlá a po novom aj autá poháňané vodíkom zohrávajú v tomto pláne dôležitú úlohu. Jedným z veľkých hráčov v sektore je spoločnosť Stellantis, ktorá v súčasnosti čelí ťažkostiam v Kanade, kde musela pozastaviť výrobu nového závodu na batérie, a taktiež štrajkom v Taliansku. Jej výhľady do budúcnosti a zdroje ziskov by v najbližšom období mala posilniť významná akvizícia so Symbio, spoločnosti zameranej na výrobu vodíkových systémov.

Spoločnosť Stellantis, pod ktorú patria značky ako Dodge, Alfa Romeo, Ram, Citroën, Peugeot alebo Opel, zastavila v Kanade výstavbu závodu na výrobu automobilových batérii. Do tohto projektu boli plánované investície vo výške viac ako 5 miliárd CAD (3,7 miliardy USD) a prerušili sa kvôli rokovaniam s federálnou vládou ohľadom finančnej podpory. Spoločnosť tvrdí, že kanadská vláda nedodržala svoju časť dohody, ktorá súvisela s dotáciou 13 miliárd CAD pre nemeckú automobilku Volkswagen, ktoré jej vláda prisľúbila.

 

Nové pracovné miesta

Spoločnosť Stellantis spolu s juhokórejským výrobcom LG Energy Solution by v rámci svojho plánu chcela dosiahnuť ročnú výrobnú kapacitu presahujúcu 45 gigawatthodín a pre kanadský región Winsdor poskytnúť približne 2500 nových pracovných miest. Vláda má od rokovaní pozitívne očakávania, no ministerka financií Chrystia Freelandová zdôraznila, že vládne zdroje nie sú neobmedzené a apelovala na vládu provincie Ontario, aby splnila svoju časť dohody. Ontárijský premiér Doug Ford požiadal federálnu vládu, aby podporila Stellantis rovnako ako Volkswagen, keďže ten dostal od Kanady najväčšiu jednotlivú investíciu v dodávateľskom reťazci elektrických vozidiel. Minister priemyslu Francois-Philippe Champagne zdôraznil, že je potrebné, aby Ontário zaplatilo svoj spravodlivý podiel a prelomil tak súčasnú patovú situáciu.

 

Štrajky v Taliansku spomaľujú výrobu

Zamestnanci v Taliansku protestujú proti pracovným podmienkam v závode Stellantis v Pomigliane v južnom Taliansku, ktorý sa zameriava na výrobu SUV Alfa Romeo Tonale a Fiat Panda. Závod zamestnáva viac ako 4000 ľudí, z ktorých je momentálne viac ako 20 percent na dovolenke platenej štátom. Spoločnosť chce znížiť náklady a zároveň zvyšovať výrobu kvôli súčasnému trendu EV, preto tlačí na zamestnancov, aby podávali počas zmien vyššie výkony, pričom nenaberá nové pracovné sily. Hovorca spoločnosti popiera obvinenia zo zanedbávania pracovných podmienok, pričom zdôraznil, že rešpektuje svojich zamestnancov aj s ohľadom na konkurenčný charakter automobilového priemyslu. V marci sa Stellantis dohodla s talianskymi odbormi na zvýšení miezd, ktoré by mali za prvé dva roky stúpnuť o 11 percent. Príjmy spoločnosti sa v prvom kvartáli zvýšili o 14 percent na 47,2 miliardy EUR (52 miliárd USD)  vďaka dodávkam čipov a zvýšeniu cien produktov. Na zvyšok roka ostávajú výhľady opatrné vzhľadom na rastúce zásoby vozidiel, no Stellantis sľubuje generovať kladný peňažný tok.

 

Vodíkový pohon od spoločnosti Symbio

Okrem toho spoločnosť oznámila, že plánuje získať podiel v hodnote 33,3 percent vo firme Symbio, ktorá sa zameriava na vodíkovú mobilitu s nulovými emisiami, čím chce rozšíriť svoje pôsobenie na poli automobilovej výroby a priblížiť sa k udržateľnej budúcnosti. Vďaka tomu by mohla spoločnosť Symbio rozšíriť svoje pôsobenie na území Európy aj USA. Generálny riaditeľ Stellantis, Carlos Tavares, vyzdvihol dôležitosť využívania všetkých dostupných technologických nástrojov pre alternatívny pohon vozidiel v úsilí bojovať voči ohrozeniu životného prostredia a vyjadril snahu dosiahnuť uhlíkovú neutralitu spoločnosti do roku 2038. Symbio chce do roku 2025 vyrábať 50-tisíc palivových článkov ročne vo svojej gigafactory v Saint-Fons. Produkcia začne v druhej polovici roka 2023 v rámci projektu HyMotive, ktorom sa práve vodík považuje za kľúčovú zložku pri dekarbonizácii automobilového priemyslu.

 

Akcie strádajú

Za posledný rok vzrástla hodnota akcií na burze o 15 percent. Pri pohľade na päťročnú výkonnosť akcií však môžeme vidieť, že sa v dôsledku reštrikcií spojených s pandémiou, ktorá výrazne zasiahla dodávateľov aj samotné automobilové spoločnosti, stále nachádza v červených číslach.  S ohľadom na aktuálnu situáciu na globálnych trhoch je možné, že kým sa akcie spoločnosti plne zotavia, ešte to nejaký čas potrvá, ale momentálne sa zdá, že sú na dobrej ceste.

Wonderinterest Trading-Lacenova-Akcie automobilky Stellantis sa pomaly zotavuju z pandemie-Investicia v Kanade zatial stoji

Výkonnosť akcií spoločnosti Stellantis za posledných päť rokov (Zdroj: Google)

 

 

 

Technologické firmy zaradené v Metaverse indexe majú našliapnuté k ďalšiemu rastu

10.04.2024

Metaverse index, ktorý spolu so svojimi kolegami-analytikmi Wonderinterest Trading zostavujeme pravidelne od roku 2019, pokračuje aj v tomto roku vo výraznom raste. Od začiatku roka sa hodnota spoločností v ňom zahrnutých zvýšila o viac ako 30 %. Index bol najviac ťahaný predovšetkým akciami technologickej spoločnosti Nvidia. Od januára 2024 Nvidia zvýšila svoju hodnotu [...]

Akcie z Metaverse majú za sebou výborný rok. Najviac rástli akcie Coinbase

19.02.2024

Akcie v Metaverse indexe majú za sebou výborný rok. Po postupnom odznení inflácie a ďalších problémov, ktoré trápili ekonomiku prišiel priestor na rast akciového trhu, z ktorého ťažili predovšetkým technologické akcie. Viaceré akcie v indexe Metaverse dosiahli historické maximá, pričom výrazne rástal hodnota celého indexu. Napriek negatívnemu roku 2022, v ktorom [...]

Stojíme na prahu lietania bez uhlíkovej stopy? Virgin Atlantic vypustili prvú lastovičku

08.01.2024

Virgin Atlantic, ktorú založil britský podnikateľ Richard Branson s cieľom ponúknuť alternatívu k vtedajším leteckým spoločnostiam, uskutočnila prvý let lietadla Boeing 787, s motorom poháňaným palivom, tvoreným zo 70 percent biomasou. Spoločnosť tvrdí, že sa jej podarilo uskutočniť krok k nulovej uhlíkovej stope do roku 2050, keďže podľa nich je palivo 100 [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.