Založ si blog

Spoločnosť Philips sa rozhodla rapídne zvýšiť ziskovosť: Prepustí 6000 zamestnancov

Holandský výrobca elektrotechniky a zdravotníckej techniky chce v ťažkých časoch zlepšiť ziskovosť

Popredná holandská spoločnosť v oblasti elektrotechniky a zdravotníckych technológií na začiatku tohto týždňa oznámila svoje veľké rozhodnutie – zrušiť 6000 pracovných miest. Týmto krokom chce napraviť straty vzniknuté po stiahnutí svojich dýchacích prístrojov z trhu, ktoré spoločnosť od ohlásenia informácie pripravili približne o 70% trhovej hodnoty. Polovica pracovných miest sa zruší tento rok, prepustenie druhej polovice zamestnancov bude prebiehať až do roku 2025.

 

Prácu zamestnancom odviali dýchacie ventilátory

Spoločnosť musela z trhu nutne stiahnuť milióny ventilátorov používaných na liečbu spánkového apnoe. Dôvodom bola pena používaná v týchto prístrojoch. Spoločnosť sa obáva, že by mohla byť pre pacientov toxická. Pôvodné prepúšťanie plánované už v októbri minulého roka sa týkalo len 5% pracovnej sily, teda 4000 zamestnancov, teraz sa toto číslo navýšilo o ďalších 2000 miest.

„Phillips nevyužíva plný potenciál silných trhových pozícií, pretože momentálne čelí niekoľkým výrazným prevádzkovým výzvam,“ uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Roy Jakobs. Takéto zjednodušenie organizácie podľa neho prinesie pacientom vyššiu bezpečnosť a kvalitu poskytovaných služieb. Firma by mala podľa týchto plánov v priebehu nasledujúcich mesiacov taktiež zvýšiť spoľahlivosť dodávateľského reťazca.

Wonderinterest Trading-Lacenova-Philips utrpel velke straty kvoli chybe pri ventilatoroch

Výkonnosť Philips za posledných 5 rokov. (Zdroj: Google)

 

Rok 2022 bol problémový

Spoločnosť informovala o hodnotách zisku EBITA za posledné tri mesiace roka 2022, ktorý predstavoval 651 miliónov EUR. Pre porovnanie – v rovnakom období rok predtým to bolo 647 miliónov EUR. Analytici v prieskume spoločnosti predpovedali pokles zisku na 428 miliónov EUR. Rok 2022 priniesol Philipsu problémy s nedostatkom komponentov, tie sa našťastie v posledných troch mesiacoch zmiernili a firma zaznamenala nárast tržieb o 3 percentá. V rámci celého roka 2022 však nedostatok komponentov spôsobil pokles o 3 percentá. Preto Philips tvrdí, že dodávateľský trh je stále náročný a bude sa zlepšovať len veľmi pomaly.

Ostatné veľké spoločnosť v oblasti technológií, ako je napríklad Meta, Microsoft alebo Amazon taktiež plánujú masívne prepúšťať. Ako dôvod uviedli okrem zníženia tržieb a čoraz častejšieho využívania umelej inteligencie aj vysoký prísun pracovných síl počas pandemického obdobia. Vo všetkých prípadoch majú tieto opatrenia spôsobiť zvýšenie ziskovosti a spoločnosti ich vo všeobecnosti vnímajú ako krok správnym smerom.

Akcie z Metaverse majú za sebou výborný rok. Najviac rástli akcie Coinbase

19.02.2024

Akcie v Metaverse indexe majú za sebou výborný rok. Po postupnom odznení inflácie a ďalších problémov, ktoré trápili ekonomiku prišiel priestor na rast akciového trhu, z ktorého ťažili predovšetkým technologické akcie. Viaceré akcie v indexe Metaverse dosiahli historické maximá, pričom výrazne rástal hodnota celého indexu. Napriek negatívnemu roku 2022, v ktorom [...]

Stojíme na prahu lietania bez uhlíkovej stopy? Virgin Atlantic vypustili prvú lastovičku

08.01.2024

Virgin Atlantic, ktorú založil britský podnikateľ Richard Branson s cieľom ponúknuť alternatívu k vtedajším leteckým spoločnostiam, uskutočnila prvý let lietadla Boeing 787, s motorom poháňaným palivom, tvoreným zo 70 percent biomasou. Spoločnosť tvrdí, že sa jej podarilo uskutočniť krok k nulovej uhlíkovej stope do roku 2050, keďže podľa nich je palivo 100 [...]

Temná stránka elektromobility: emisie pri výrobe sú ešte stále vysoké

04.01.2024

V posledných rokoch zažívame revolúciu v podobe rozmachu elektrických áut. Cieľom je postupne sa zbavovať závislosti na rope a redukovať spaľovanie fosílnych palív, ktoré tvoria emisie a prispievajú ku klimatickým zmenám. Navyše, znečisťujú ovzdušie a ohrozujú zdravie ľudí, najmä vo veľkých mestách, kde je premávka prehustená. Aj nástup elektromobilov však [...]

žena, nemocnica, lôžko, pacient, tehotná, tehotenstvo, gravidita, pankreas, cukrovka

Fatálne zlyhanie v pražskej nemocnici. Žene urobili potrat pri kontrole, splietli si pacientky

28.03.2024 14:52

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke došlo k obrovskému omylu.

Mahmúd Abbás

Palestínska samospráva má novú vládu

28.03.2024 14:51

Jej predsedom bude dlhoročný poradca prezidenta Muhammad Mustafá.

Krišjanis Kariňš

Šéf lotyšskej diplomacie Kariňš odstupuje pre trestné stíhanie

28.03.2024 14:37

Lotyšská generálna prokuratúra rozhodla o začatí trestného stíhania v súvislosti s jeho výdavkami na leteckú dopravu vrátane využívania súkromných lietadiel.

Jana Bittó Cigániková

SaS kritizuje prerozdelenie peňazí v zdravotníctve, žiada zrušenie tzv. prerozdeľovacej vyhlášky

28.03.2024 14:36, aktualizované: 14:55

Kompetenciu prerozdeľovať peniaze navrhuje presunúť na zdravotné poisťovne.