Založ si blog

Ďalšia búrka na obzore? Alebo ju vystrieda býčí maratón?

Posledný kvartál na finančných trhoch je štatisticky v drvivej väčšine v znamení býčieho trendu.

 

Štvrtý kvartál v roku dokáže byť pre akciové tituly na trhu poriadne býčím obdobím. Pred dverami je Black Friday, ktorý vďaka výpredajom zabezpečí firmám vysoké zisky, čo sa pravidelne odrazí aj v pozitívnom sentimente investorov na akciových trhoch. Krátko na to ich vystrieda rally predvianočných nákupov. Po náročnom období posledných týždňov, by to bola nepochybne vítaná zmena.

V priebehu roka tlačili na akciové trhy udalosti spojené s vojnou na Ukrajine, neistota spojená so sankciami západu voči ruskej veľmoci, rýchly rast inflácie a s ňou spojeného zdražovania naprieč všetkými segmentmi, na čele ktorého stojí energetická kríza a vysoký rast cien ropy, plynu, ale aj elektriny. Keď sa k tomu pripočíta rast úrokových sadzieb centrálnych bánk a obavy z recesie, nemožno sa čudovať, že americký akciový index S&P 500 sa koncom septembra nachádzal o 25 percent nižšie oproti svojim maximám z úvodu roka.

 

Istota neexistuje

Dôležité je uvedomiť si, že žiadny rok nie je rovnaký a historické dáta ešte nemusia znamenať, že minulá výkonnosť sa opakuje. A to sa týka strát aj ziskov. Podmienky v ekonomike a na trhoch sa totiž neustále menia a vždy sú špecifické pre dané obdobie. Na druhej strane, z historickej výkonnosti môžeme pozorovať, že štvrtý kvartál v roku býva pre americké akcie najsilnejší.

Wonderinterest-Lacenova-Stvrty kvartal je tradicne v znameni rast na financnych trhoch

Graf: Vývoj priemerných štvrťročných výnosov indexu S&P 500 (1950-2021).

 

Pozitívne faktory

Pri pohľade na dáta  o spoločnosti Carson Group môžeme vidieť, že index S&P 500 rastie počas posledného kvartálu v roku v priemere o 4,1 percenta, v takmer 80 – percentách času. Okrem toho býva  toto obdobie historicky ešte lepšie, ak počas septembra trhy výrazne klesali.  Keďže tento rok sa september stal jedným z najhorších v histórii pre akciové tituly, mohol by to byť dobrý signál pre rast na ďalšie obdobie po turbulentných korekciách na trhu. Navyše, október je známy tým, že väčšinou ukončí medvedí trend. Tento rok bol najhorším začiatkom roka od roku 1974 a 2002, pričom v oboch prípadoch medvedí trend skončil v októbri. Takže otázka znie: Čaká nás zmena trendu na býčí?  S ohľadom na blížiacu sa koncoročnú nákupnú horúčku, môžeme očakávať, že s najväčšou pravdepodobnosťou áno.

Technologické firmy zaradené v Metaverse indexe majú našliapnuté k ďalšiemu rastu

10.04.2024

Metaverse index, ktorý spolu so svojimi kolegami-analytikmi Wonderinterest Trading zostavujeme pravidelne od roku 2019, pokračuje aj v tomto roku vo výraznom raste. Od začiatku roka sa hodnota spoločností v ňom zahrnutých zvýšila o viac ako 30 %. Index bol najviac ťahaný predovšetkým akciami technologickej spoločnosti Nvidia. Od januára 2024 Nvidia zvýšila svoju hodnotu [...]

Akcie z Metaverse majú za sebou výborný rok. Najviac rástli akcie Coinbase

19.02.2024

Akcie v Metaverse indexe majú za sebou výborný rok. Po postupnom odznení inflácie a ďalších problémov, ktoré trápili ekonomiku prišiel priestor na rast akciového trhu, z ktorého ťažili predovšetkým technologické akcie. Viaceré akcie v indexe Metaverse dosiahli historické maximá, pričom výrazne rástal hodnota celého indexu. Napriek negatívnemu roku 2022, v ktorom [...]

Stojíme na prahu lietania bez uhlíkovej stopy? Virgin Atlantic vypustili prvú lastovičku

08.01.2024

Virgin Atlantic, ktorú založil britský podnikateľ Richard Branson s cieľom ponúknuť alternatívu k vtedajším leteckým spoločnostiam, uskutočnila prvý let lietadla Boeing 787, s motorom poháňaným palivom, tvoreným zo 70 percent biomasou. Spoločnosť tvrdí, že sa jej podarilo uskutočniť krok k nulovej uhlíkovej stope do roku 2050, keďže podľa nich je palivo 100 [...]

Andrej Danko, semafor

Polícia po viac ako troch mesiacoch zverejnila video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 13:04

Zábery pochádzajú z kamery električky. K dopravnej nehode lídra SNS došlo 11. januára v bratislavskej Dúbravke.

Antony Blinken / Si Ťin-pching /

USA a Čína musia byť partnermi, vyhlásil prezident Si na stretnutí s Blinkenom

26.04.2024 12:24

Americký minister zahraničných vecí, ktorý v piatok končí návštevu Číny, predtým rokoval so svojím čínskym náprotivkom Wang Iom viac ako päť a pol hodiny.

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21, aktualizované: 12:25

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.