Založ si blog

Investícia do energetiky ako príležitosť?

Posledné mesiace ukázali, ako sa môže vývoj v oblasti energetiky zvrtnúť a ceny, ktoré boli roky „zastabilizované“ začať rapídne rásť. Postupujúca energetická kríza, ktorú ešte viac umocnila vojna na Ukrajine a sankcie voči Rusku nám ukazuje, že máme značné deficity v oblasti primárnych energií, a že investície do fosílnych palív neboli dostatočné rovnako ako adaptácia prechodu na obnoviteľné zdroje.

Zelená transformácia a elektrifikácia v praxi neprebiehajú dostatočne rýchlo. Pre investorov to však môže predstavovať potencionálne zaujímavú príležitosť v sektore obnoviteľných a neobnoviteľných zdrojov energie, ktoré bude nevyhnutne treba na prekonanie spomínanej krízy a s ňou spojenými „nástrahami“.

 

Závislosť na fosílnych palivách

Napriek tomu, že téma prechodu na zelené energie  sa riešila už pred nástupom pandémie, vrátane elektrifikácie rôznych častí ekonomiky s cieľom znížiť emisie uhlíka, ktoré sú súčasťou aktuálneho spôsobu života, zo Statistical Review of World Energy pre rok 2022 od britskej spoločnosti BP vyplýva, že celosvetové využitie fosílnych palív je aktuálne na úrovni 82 percent, zatiaľ čo pred piatimi rokmi sa nachádzalo na úrovni 85 percent. V praxi to znamená, že ekonomika je stále závislá na fosílnych palivách a aj keď sa ich podiel bude postupne znižovať, zrejme ešte značný čas potrvá, kým dokážu prvenstvo prevziať obnoviteľné zdroje. „Zelená energetika“ nerastie tak rýchlo ako by bolo potrebné. V tejto súvislosti môže byť zaujímavá diverzifikácia portfólia do akcií spoločností ťažiacich uhlie, ktoré si ešte stále drží prvenstvo ako palivo pre výrobu elektrickej energie.

 

Cena elektriny raketovo rastie

Vedeli ste, že cena elektrickej energie v Európe dosiahla v polovici augusta 9-násobok oproti roku 2007? A stále rastie. Prispelo k tomu aj ukončovanie závislosti na dodávkach energie z Ruska, ktoré značne obmedzuje možnosti objemu dostupnej energie z iných zdrojov, nehovoriac o potrebe výstavby s tým súvisiacej infraštruktúry.

 

Rast naprieč Európou

Pri pohľade na graf Statista.com, ktorý ukazuje vývoj cien vo vybraných európskych krajinách od roku 2020 môžeme vidieť, že napríklad v Taliansku sa cena elektrickej energie pohybovala v júli 2020 na úrovni 38 eur za megawatthodinu, zatiaľ čo v júli 2022 to bolo už 441,74 eur za megawatthodinu, čo predstavuje v priebehu 2 rokov nárast o 1 062 percent. Podobne vysoký nárast možno sledovať aj v ďalších vybraných krajinách ako Grécko, Maďarsko, Nemecko alebo Francúzsko. Veľký potenciál pri skladaní investičného portfólia teda môže mať aj zaradenie akcií rôznych energetických spoločností súvisiacich  s elektrickou energiou.

Wonderinterest-Lacenová-Ceny elektriny v Európe vyskočili za 2 roky 7-násobne

 

Zaujímavé sú plyn aj ropa

Prechod na zelenú energiu a zbavenie sa závislosti na fosílnych palivách bez zastavenia rastu bohatstva krajín je pravdepodobne najväčšia výzva akej globálna ekonomika kedy čelila, keďže rast bohatstva predstavuje rast HDP krajiny a ten je už desaťročia úzko spojený s emisiami CO2. Na druhej strane so sebou nesie potencionálnu možnosť investície do energetického sektora a to nielen čo sa týka elektrickej energie alebo uhlia, ale aj ropného a plynárenského sektora a s nimi súvisiacich odvetví, kde môžeme tiež pozorovať vysoký rast cien.  Ale o tom si viac povieme v ďalších príspevkoch.

Technologické firmy zaradené v Metaverse indexe majú našliapnuté k ďalšiemu rastu

10.04.2024

Metaverse index, ktorý spolu so svojimi kolegami-analytikmi Wonderinterest Trading zostavujeme pravidelne od roku 2019, pokračuje aj v tomto roku vo výraznom raste. Od začiatku roka sa hodnota spoločností v ňom zahrnutých zvýšila o viac ako 30 %. Index bol najviac ťahaný predovšetkým akciami technologickej spoločnosti Nvidia. Od januára 2024 Nvidia zvýšila svoju hodnotu [...]

Akcie z Metaverse majú za sebou výborný rok. Najviac rástli akcie Coinbase

19.02.2024

Akcie v Metaverse indexe majú za sebou výborný rok. Po postupnom odznení inflácie a ďalších problémov, ktoré trápili ekonomiku prišiel priestor na rast akciového trhu, z ktorého ťažili predovšetkým technologické akcie. Viaceré akcie v indexe Metaverse dosiahli historické maximá, pričom výrazne rástal hodnota celého indexu. Napriek negatívnemu roku 2022, v ktorom [...]

Stojíme na prahu lietania bez uhlíkovej stopy? Virgin Atlantic vypustili prvú lastovičku

08.01.2024

Virgin Atlantic, ktorú založil britský podnikateľ Richard Branson s cieľom ponúknuť alternatívu k vtedajším leteckým spoločnostiam, uskutočnila prvý let lietadla Boeing 787, s motorom poháňaným palivom, tvoreným zo 70 percent biomasou. Spoločnosť tvrdí, že sa jej podarilo uskutočniť krok k nulovej uhlíkovej stope do roku 2050, keďže podľa nich je palivo 100 [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.