Založ si blog

Rast cien ropy v posledných mesiacoch z nej robí zaujímavú komoditu v hľadáčiku investorov. Patrí totiž do energetického sektora, v ktorom ceny od začiatku energetickej krízy rastú výrazným tempom. K zdražovaniu čierneho zlata prispieva okrem iného aj vojna na Ukrajine a s ňou spojená neistota a negatívny sentiment investorov ohľadom dodávok ropy a plynu z Ruska, na ktorých je Európa stále závislá.  Nemožno sa čudovať, že ropné spoločnosti sa dostali aj do pozornosti Warrena Buffetta.

Buffet je známy tým, že vie dobre zhodnotiť budúci vývoj v oblasti investícií a možné atraktívne spoločnosti, ktoré sa potencionálne oplatí zaradiť do investičného portfólia. V poslednom čase sa zameral práve na energetické nákupy a jeho spoločnosť Berkshire Hathaway získala povolenie regulátorov na nákup polovičného podielu v ropnej firme Occidental Petroleum. A prečo práve ropa?

 

Ceny ropy sa držia vysoko

Ceny ropy sa v posledných mesiacoch pohybujú na maximách. Počas uplynulého utorka síce zaznamenali miernu korekciu v dôsledku obáv zo sprísňovania menovej politiky s ohľadom na rýchly rast inflácie, ktorá by mohla zbrzdiť vývoj globálnej ekonomiky a s ním spojený dopyt po rope, ale ceny aj naďalej zostávajú vysoké. Cena futures kontraktu na ropu WTI s dodávkou v novembri 2022 sa počas stredajšieho obchodného dňa pohybovala okolo úrovne 89 USD za barel a cena futures kontraktu severomorskej Brent s dodávkou v novembri 2022 dosahovala okolo 96 USD za barel.

 

Negatívne faktory ovplyvňujúce cenu

Faktory, ktoré môžu negatívne zasiahnuť vývoj cien ropy v nasledujúcich týždňoch sú obavy z možnej recesie a plánované zvyšovanie úrokových sadzieb zo strany Fedu a ECB, čo by investorov motivovalo uchýliť sa do bezpečných prístavov a znamenalo by potencionálny odlev kapitálu z investícii do ropy. Cenu môžu tlačiť dole aj opätovne pribúdajúce prípady COVID-19 v Číne a s nimi spojené obmedzenia,  pokles činnosti tovární, ale aj nepokojný sektor nehnuteľností, v dôsledku ktorých zaznamenáva druhá najväčšia ekonomika sveta slabý rast. Medvedie signály hlási aj OPEC+, ktorý oznámil, že základným scenárom je tohtoročný prebytok ropy vo výške 900-tisíc barelov denne, čo je o 100 000 barelov denne viac ako pred mesiacom. Saudská Arábia však pred pár dňami naznačila, že OPEC+ by mohol znížiť súčasnú produkciu a ceny komodity tak stabilizovať.

 

Faktory nahrávajúce rastu

K faktorom, ktoré môžu v najbližšom období naopak pozitívne ovplyvniť cenu čierneho zlata sú podľa údajov z American Petroleum Institute (API) zásoby benzínu, ktoré klesli o približne 3,4 milióna barelov, zatiaľ čo zásoby, ktoré zahŕňajú naftu a letecké palivo, klesli za týždeň, ktorý sa skončil 26. augusta, o približne 1,7 milióna barelov. Pokles zásob benzínu predstavoval takmer trojnásobok poklesu o 1,2 milióna barelov, ktorý v priemere očakávali analytici oslovení agentúrou Reuters. V prípade zásob predpokladali pokles približne na úrovni 1 milión barelov. Na druhej strane – zásoby ropy vzrástli o približne 593-tisíc barelov, zatiaľ čo odhady analytikov hovorili o poklese okolo 1,5 milióna barelov. Podporu cenám v posledných dňoch poskytlo aj zintenzívnenie boja medzi Moskvou a Bruselom, ktoré sa prejavilo v tom, že Gazprom v stredu zastavil tok zemného plynu na kľúčovej dodávateľskej trase v Európe.

WonderInterest-Lacenová-Cena ropy sa opäť dvíha

Vývoj ceny ropy Brent za posledných 12 mesiacov,   Zdroj. Investing.com

 

Ropné spoločnosti s potenciálom

Dáta hovoria jasnou rečou. Podľa údajov z Investing.com vzrástla cena ropy Brent za posledný rok o 33 percent a cena WTI o 28 percent. Potenciál na investíciu v súvislosti s predikciami rastu energií v budúcnosti môžu predstavovať – tak ako som naznačila už v úvode-  najmä akcie ropných spoločností.  Nie nadarmo jednu do svojho portfólia zaradil aj známy veštec z Omahy.

Akcie z Metaverse majú za sebou výborný rok. Najviac rástli akcie Coinbase

19.02.2024

Akcie v Metaverse indexe majú za sebou výborný rok. Po postupnom odznení inflácie a ďalších problémov, ktoré trápili ekonomiku prišiel priestor na rast akciového trhu, z ktorého ťažili predovšetkým technologické akcie. Viaceré akcie v indexe Metaverse dosiahli historické maximá, pričom výrazne rástal hodnota celého indexu. Napriek negatívnemu roku 2022, v ktorom [...]

Stojíme na prahu lietania bez uhlíkovej stopy? Virgin Atlantic vypustili prvú lastovičku

08.01.2024

Virgin Atlantic, ktorú založil britský podnikateľ Richard Branson s cieľom ponúknuť alternatívu k vtedajším leteckým spoločnostiam, uskutočnila prvý let lietadla Boeing 787, s motorom poháňaným palivom, tvoreným zo 70 percent biomasou. Spoločnosť tvrdí, že sa jej podarilo uskutočniť krok k nulovej uhlíkovej stope do roku 2050, keďže podľa nich je palivo 100 [...]

Temná stránka elektromobility: emisie pri výrobe sú ešte stále vysoké

04.01.2024

V posledných rokoch zažívame revolúciu v podobe rozmachu elektrických áut. Cieľom je postupne sa zbavovať závislosti na rope a redukovať spaľovanie fosílnych palív, ktoré tvoria emisie a prispievajú ku klimatickým zmenám. Navyše, znečisťujú ovzdušie a ohrozujú zdravie ľudí, najmä vo veľkých mestách, kde je premávka prehustená. Aj nástup elektromobilov však [...]

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.