Založ si blog

Priplatíme si za letenky? Šéf Ryanairu v tom má jasno

Ultralacným letenkám do 10 eur bude čoskoro koniec. Priemerná cena letenky by mala narásť zo 40 na 50 eur.

Prudký nárast cien pohonných hmôt nemá dopad iba na automobilový priemysel, ale najnovšie zrejme výrazne ovplyvní aj výber dovolenkových destinácií, ktoré turisti navštevujú vďaka výhodným ponukám nízkonákladových leteckých spoločností. Generálny riaditeľ Ryanairu, Michael O‘Leary, totiž oznámil, že éra lacných leteniek za ceny do 10 eur končí.

Informáciu poskytol spravodajský web BBC s tým, že letecká spoločnosť už neplánuje ponúkať lety za extrémne nízke ceny, keďže pohonné hmoty výrazne stúpajú.  O´Leary ďalej uviedol, že priemerná cena letenky spoločnosti by sa mala v priebehu nasledujúcich piatich rokov zvýšiť  z minuloročných 40 eur na zhruba 50 eur, čo predstavuje za dané obdobie nárast na úrovni 25 percent.

 

Náklady na dovolenku budú stúpať

Spolu s neustále rastúcou infláciou a s ňou súvisiacim rastom životných nákladov to pre verejnosť nepredstavuje pozitívnu správu.  Potenciálni dovolenkári si totiž za svoj vytúžený oddych budú musieť priplatiť v rade desiatok percent na osobu. Keďže na princípe ponuky low – cost leteniek fungujú aj ďalšie spoločnosti ako EasyJet a Wizz Air, je pravdepodobné, že môžeme očakávať  podobný scenár aj v ich prípade.

 

Ľudia sa sústredia na lacnejšie alternatívy

Na druhej strane sa šéf Ryanairu vyjadril, že si nemyslí, že by ľudia kvôli zvyšovaniu cien leteniek začali obmedzovať počet letov. Pravdepodobnejšie je, že svoj výber sústredia na lacnejšie destinácie, aby svoj rozpočet udržali v stanovenom limite a zároveň si dopriali plnohodnotný oddych.

 

Dopad na akcie spoločnosti

V reakcii na zverejnenie informácie o zdražovaní cien letov sa hodnota spoločnosti na burze v priebehu včerajšieho obchodného dňa pohybovala zmiešane, no žiadne veľké straty nezaznamenala.  Najskôr sa nachádzala v zelených číslach, no neskôr si zisky odpísala. Do 18. hodiny sa jej hodnota nachádzala na úrovni pod hranicou 75 USD za akciu, zatiaľ čo tesne po otvorení obchodného dňa to bolo okolo 75,5 USD za akciu.

Wonderinterest-Lacenová-Ryanair oznámil zdražovanie leteniek

 

Vývoj hodnoty akcií spoločnosti Ryanair za posledných 5 rokov. (Zdroj: Investing.com)

 

Komerčné lety čelia aj výčitkám kvôli emisiám

Odvetvie komerčných letov čelí aktuálne aj tlaku na zníženie uhlíkových emisií, na ktorých sa podieľa celosvetovo približne 2,4 percentami. Kampane na túto tému majú presvedčiť ľudí, aby prešli na iné spôsoby dopravy, ako je napríklad cestná (v ktorej sa trend pomaly ale isto presúva na elektromobilitu) alebo železničná. Pri kratších letoch sú najmä železnice reálnou alternatívou, avšak dlhšie lety reálnu alternatívu nemajú. Kým budú cenovo dostupné, stredná trieda sa bude snažiť spoznávať svet. Túto situáciu však výrazne by mohli zmeniť napríklad nové emisné poplatky. Samotné aerolinky záujem dramaticky dvíhať cenu leteniek mať nebudú.

Technologické firmy zaradené v Metaverse indexe majú našliapnuté k ďalšiemu rastu

10.04.2024

Metaverse index, ktorý spolu so svojimi kolegami-analytikmi Wonderinterest Trading zostavujeme pravidelne od roku 2019, pokračuje aj v tomto roku vo výraznom raste. Od začiatku roka sa hodnota spoločností v ňom zahrnutých zvýšila o viac ako 30 %. Index bol najviac ťahaný predovšetkým akciami technologickej spoločnosti Nvidia. Od januára 2024 Nvidia zvýšila svoju hodnotu [...]

Akcie z Metaverse majú za sebou výborný rok. Najviac rástli akcie Coinbase

19.02.2024

Akcie v Metaverse indexe majú za sebou výborný rok. Po postupnom odznení inflácie a ďalších problémov, ktoré trápili ekonomiku prišiel priestor na rast akciového trhu, z ktorého ťažili predovšetkým technologické akcie. Viaceré akcie v indexe Metaverse dosiahli historické maximá, pričom výrazne rástal hodnota celého indexu. Napriek negatívnemu roku 2022, v ktorom [...]

Stojíme na prahu lietania bez uhlíkovej stopy? Virgin Atlantic vypustili prvú lastovičku

08.01.2024

Virgin Atlantic, ktorú založil britský podnikateľ Richard Branson s cieľom ponúknuť alternatívu k vtedajším leteckým spoločnostiam, uskutočnila prvý let lietadla Boeing 787, s motorom poháňaným palivom, tvoreným zo 70 percent biomasou. Spoločnosť tvrdí, že sa jej podarilo uskutočniť krok k nulovej uhlíkovej stope do roku 2050, keďže podľa nich je palivo 100 [...]

Britain Clinton

Brusel chce uľahčiť život v Británii aj mladým Slovákom. Použije na nich Londýn dvojaký meter?

23.04.2024 14:00

Európska komisia by rada zmäkčila nepríjemné dopady brexitu na občanov členských štátov EÚ vo veku do 30 rokov. Aký postoj zaujali politici v Londýne?

Reedukačné centrum Bystričany

PS vyzýva na zatvorenie reedukačného centra v Bystričanoch. Dochádzalo tam údajne k sexuálnemu násiliu

23.04.2024 13:36, aktualizované: 14:15

Predstavitelia Progresívneho Slovenska realizovali vlastný prieskum zariadenia, v ktorom podľa ich slov dochádza k porušovaniu pravidiel.

medveď

Odstrelom problémového medveďa v L. Mikuláši sa bude zaoberať enviropolícia

23.04.2024 12:55

Občianska iniciatíva My sme les spochybňuje, že pri Liptovskom Mikuláši došlo k usmrteniu správneho medveďa.

Pellegrini

Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho

23.04.2024 12:36, aktualizované: 13:08

Udalosťou sa zaoberá česká Bezpečnostná informačná služba a ďalšie úrady.