Založ si blog

Kam smerujú akcie Roblox?

Herný sektor patril k tým, ktoré počas pandémie získali, aktuálne ho však sťahuje nadol plošný prepad technologických akcií. Vzorovou ukážkou je firma Roblox a jej rovnomenná herná platforma.

 

Téma videohier sa stala veľmi pálčivou najmä po prepuknutí pandémie COVID-19. Vzhľadom k tomu, že sa jednotlivci utiahli viac do svojich domovov, vlna digitalizácie sa urýchlila. Hlavnými zdrojmi zábavy sa počas lockdownov stali práve videohry a strieamovacie platformy.  Jednou z hier, ktoré sa tak dostali do hľadáčika nadšencov sa stal Roblox, ktorý je označovaný za jednu z najlepších online hier. Lenže v poslednom období musí čeliť poklesu záujmu, čo sa odráža aj na hodnote jeho akcií, ktoré 10. mája dosiahli historické minimum.

Ide o multiplayerovú online hru, ktorá umožňuje vytváranie vlastných hier s otvoreným svetom, jej zdieľanie s ostatnými hráčmi. Jednoducho povedané – je to virtuálny vesmír, ktorý umožňuje vytvárať a zdieľať zážitky s ostatnými prostredníctvom 3D.

Hru vytvorila spoločnosť Roblox Corporation, ktorá je americkým vývojárom videohier so sídlom v San Mateo v Kalifornii. Firma vznikla v roku 2004  a jej zakladateľmi boli David Baszucki a Erik Casselo, pričom druhý menovaný sa stal  vývojárom legendárnej hry s totožným názvom, ktorá bola na trh uvedená v roku 2006. Málokto vie, že jej vývoj začal ešte o dva roky skôr v Španielsku pod pôvodným menom DynaBlocks.

Pri inštalácii hry Roblox sa užívateľom stiahne aj Roblox štúdio, v ktorom je možné vytvárať vlastné hry, získať hernú menu pod názvom Robux a dokonca aj reálne peniaze.

Roblox je v podstate globálna komunita vývojárov. Podľa údajov na oficiálnej stránke strávia milióny aktívnych používateľov strávi viac ako 1 miliardu hodín mesačne online gamingom na Robloxe  prostredníctvom hier Jailbreak alebo MeepCity. Títo kreatívci podľa zverejnených informácií zarobili v roku 2019 približne 100 miliónov USD, čo prestavovalo nárast zo 70 miliónov v roku 2018.

S akciami spoločnosti Roblox Corporation sa začalo obchodovať 10. marca 2021 na burze NYSE. K 10. máju 2022 sa ich hodnota pohybovala na úrovni 23 USD za akciu, čo predstavuje za posledný rok výrazný prepad hodnoty v objeme 70 percent. Najvyššiu hodnotu dosiahla v novembri 2021, keď sa ich cena dostala pod 130 USD za akciu. Naopak najnižšiu hodnotu zaznamenala po oznámení hospodárskych výsledkov za 1. kvartál 2022, keď sa cena zastavila nad 21 USD za akciu, čo je menej ako počas úpisu spoločnosti na trh.

Wonderinterest-Lacenová-Akcie Roblox za posledné mesiace výrazne klesli

Vývoj akcií Roblox za posledných 6 mesiacov (zdroj: Investing.com)

Roblox oznámil hospodárske výsledky po skončení utorkového obchodného dňa. Podľa zverejnených informácií stratil 27 centov na akciu. Analytici oslovení spoločnosťou FactSet očakávali, že stratí „iba“ 22 centov na akciu.

Spoločnosť zároveň oznámila, že počet rezervácií medziročne klesol o 3 percentá , pričom v apríli to bolo medziročne menej o 8 až 10 percent. Za toto obdobie mala v priemere 54,1 milióna aktívnych používateľov denne, čo je o 28 percent viac ako v rovnakom kvartáli minulého roka. Zvýšil sa aj počet hodín strávených na platforme, a to na 11,8 miliardy, čo predstavuje nárast o 22 percent.

Sensor Tower označila hru Roblox za najväčšiu  mobilnú hru roku 2020 v USA z pohľadu príjmov. Prekonala konkurenčnú Candy Crush, ktorá sa držala na vrchole počas predchádzajúcich troch sezón.  Uvidíme ako sa Robloxu bude dariť v najbližšom období. Dôležité je však poznamenať, že svetom hýbe trend Metaverse, na ktorého základe je hra postavená, čo môže predstavovať jej dobrý základ pre budúci rast.

Akcie z Metaverse majú za sebou výborný rok. Najviac rástli akcie Coinbase

19.02.2024

Akcie v Metaverse indexe majú za sebou výborný rok. Po postupnom odznení inflácie a ďalších problémov, ktoré trápili ekonomiku prišiel priestor na rast akciového trhu, z ktorého ťažili predovšetkým technologické akcie. Viaceré akcie v indexe Metaverse dosiahli historické maximá, pričom výrazne rástal hodnota celého indexu. Napriek negatívnemu roku 2022, v ktorom [...]

Stojíme na prahu lietania bez uhlíkovej stopy? Virgin Atlantic vypustili prvú lastovičku

08.01.2024

Virgin Atlantic, ktorú založil britský podnikateľ Richard Branson s cieľom ponúknuť alternatívu k vtedajším leteckým spoločnostiam, uskutočnila prvý let lietadla Boeing 787, s motorom poháňaným palivom, tvoreným zo 70 percent biomasou. Spoločnosť tvrdí, že sa jej podarilo uskutočniť krok k nulovej uhlíkovej stope do roku 2050, keďže podľa nich je palivo 100 [...]

Temná stránka elektromobility: emisie pri výrobe sú ešte stále vysoké

04.01.2024

V posledných rokoch zažívame revolúciu v podobe rozmachu elektrických áut. Cieľom je postupne sa zbavovať závislosti na rope a redukovať spaľovanie fosílnych palív, ktoré tvoria emisie a prispievajú ku klimatickým zmenám. Navyše, znečisťujú ovzdušie a ohrozujú zdravie ľudí, najmä vo veľkých mestách, kde je premávka prehustená. Aj nástup elektromobilov však [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.