Založ si blog

Investícia do podielových fondov: Áno alebo nie?

Zrejme netreba vysvetľovať, že podielové fondy sú najznámejšou formou kolektívneho investovania, ktorá môže byť efektívnym nástrojom na ochranu majetku proti inflácii a aj na jeho efektívne zhodnotenie. O tom, prečo môže byť takáto investícia zaujímavá a na čo si dať pozor, aby ste sa nepopáli sa rozprávali odborníci vo Webinári Zlatej mince s názvom Patria podielové fondy do portfólia?

Ako si vybrať?

Pri výbere podielového fondu by si mal investor zodpovedať dve základné otázky, a to dĺžku investičného horizontu a aké riziko je ochotný podstúpiť.  Až následne sa rozhoduje o konkrétnom druhu fondu podľa svojich preferencií.  Ideálnym investičným horizontom je podľa odborníkov 20-40 rokov. Najčastejšou chybou je, že ľudia si vyberajú najlacnejšiu alternatívu, ale zabúdajú na ďalšie dôležité faktory, ktoré sú výbere nezanedbateľné, vrátane histórie správcovskej firmy, ktorá môže veľa napovedať o kvalite jej poskytovaných služieb. V prípade, že nemáte dostatočné skúsenosti a prehľad o tejto forme investície je lepšie nechať si poradiť odborníkmi.

Dôležité je obrniť sa

Samozrejme, tak ako pri každej investícií je dôležité pripraviť sa na možné poklesy. Spúšťačom môže byť celý rad faktorov a neočakávaných situácií ako vírus alebo čierne labute, ktoré spustia nejaký prepad alebo väčšiu neočakávanú korekciu ako sme mohli vidieť napríklad v roku 2008-2009. Sú to korekcie aj  v objeme 30 – 40 percent. Najmä akciový investor musí mať dostatočne dlhý investičný horizont a musí byť mentálne pripravený na to, že investícia v priebehu času môže stratiť aj takúto hodnotu,“ vyjadril sa Ľudovít Javorský, Senior Sales Manager z Franklin Templeton Investment Funds.  Samozrejme poklesy sú možné aj skrz celý rad iných produktov.

Poplatky verzus výnosy

Nepochybne kľúčovou informáciou pre investorov je aj to, aké poplatky sú spojené s investíciou do do podielových fondov. Pri výbere podielového fondu by však nemali byť alfou-omegou. Podľa Vladimíra Bencza, predsedu predstavenstva IAD Investments,  je dôležitejším faktorom, na ktorý by sa investori mali zamerať, výška potencionálnych výnosov. „Výnosy fondov sú už očistené od všetkých poplatkov. Na konci dňa je teda podstatnejšie, či produkt, ktorý si klient vybral spĺňa jeho investičné ciele a on je dostatočne spokojný s dosahovanými výnosmi,“ zhodnotil.  Zároveň dodal, že existujú rôzne stratégie, pri ktorých je možné dosiahnuť rovnaké výnosy pri rôznych výškach poplatkov.

ETF nemusí byť vždy výhodnejšie

Miroslav Ovčarik, Country Manager z Amundi Asset Management, zasa objasnil, že aj keď  investori dosť často uprednostňujú investíciu do ETF, pretože majú pocit, že sú lacnejšie ako podielové fondy, v praxi to nemusí byť vždy pravda. „Áno, môžu byť výhodnejšie, ale len v prípade, ak klient ide na burzu a priamo od nejakého lacného brokera  kúpi ETF. Ak si kúpi portfólio ETF u obchodníka s cennými papiermi, tak je to v podstate len inak zabalený podielový fond, ktorý má trochu inak prerozdelené poplatky a iný názov,“ upozornil. Ideálnou kombináciou v rámci diverzifikácie portfólia preto môže byť nákup aktívne riadených fondov v kombinácii s ETF, ktoré ponúkajú všetky veľké správcovské spoločnosti.

Kryptomeny  ako novinka

Najmä pre mladú generáciu a mojich rovesníkov môže byť zaujímavý fakt, že existujú aj podielové fondy, ktoré majú ako target aj firmy zaoberajúce sa blockchain technológiou, alebo fungujú na blockchaine. „Generácia Y a Z v dnešnej dobe inklinuje pri tvorbe portfólia k dvom témam. Prvou je investovanie do udržateľnosti a druhou je investovanie do kryptomien. Podielové fondy si nemôžu a nechcú dovoliť také vysoké riziko aké máme v krypto (volatilita a málo informácii napr.), ale využívajú to najlepšie a to je práve blockchain, o ktorom vieme že bude budúcnosťou v mnohých odvetviach,“ doplnil František Michalovich, Head of Sales CZ & SK z ARTS Asset Management.

 

Na záver je dôležité si pamätať že tak ako pri každej investícii, aj pri podielových fondoch platí, že minulá výkonnosť negarantuje budúce výnosy.  Na druhej strane, môže poukázať na to, či možno vybranému správcovi dôverovať a zveriť mu svoje financie.

 

Viac o tejto téme si môžete pozrieť tu.

 

Technologické firmy zaradené v Metaverse indexe majú našliapnuté k ďalšiemu rastu

10.04.2024

Metaverse index, ktorý spolu so svojimi kolegami-analytikmi Wonderinterest Trading zostavujeme pravidelne od roku 2019, pokračuje aj v tomto roku vo výraznom raste. Od začiatku roka sa hodnota spoločností v ňom zahrnutých zvýšila o viac ako 30 %. Index bol najviac ťahaný predovšetkým akciami technologickej spoločnosti Nvidia. Od januára 2024 Nvidia zvýšila svoju hodnotu [...]

Akcie z Metaverse majú za sebou výborný rok. Najviac rástli akcie Coinbase

19.02.2024

Akcie v Metaverse indexe majú za sebou výborný rok. Po postupnom odznení inflácie a ďalších problémov, ktoré trápili ekonomiku prišiel priestor na rast akciového trhu, z ktorého ťažili predovšetkým technologické akcie. Viaceré akcie v indexe Metaverse dosiahli historické maximá, pričom výrazne rástal hodnota celého indexu. Napriek negatívnemu roku 2022, v ktorom [...]

Stojíme na prahu lietania bez uhlíkovej stopy? Virgin Atlantic vypustili prvú lastovičku

08.01.2024

Virgin Atlantic, ktorú založil britský podnikateľ Richard Branson s cieľom ponúknuť alternatívu k vtedajším leteckým spoločnostiam, uskutočnila prvý let lietadla Boeing 787, s motorom poháňaným palivom, tvoreným zo 70 percent biomasou. Spoločnosť tvrdí, že sa jej podarilo uskutočniť krok k nulovej uhlíkovej stope do roku 2050, keďže podľa nich je palivo 100 [...]

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.