Založ si blog

Mutácia koronavírusu odolná voči očkovaniu? Vynárajú sa stále nové otázniky

Začiatkom roka 2021 finančné trhy a celý svet zalial pozitívny sentiment v dôsledku začiatku očkovania proti COVID-19. Postupne sa však vynárajú nielen nežiadúce vedľajšie účinky, fakt, že aj zaočkovaní jedinci pravdepodobne môžu byť prenášačmi, ale najnovšie prevládajú obavy z možného neúčinku očkovania pred novou delta variantou.

Izraelské ministerstvo zdravotníctva v utorok uviedlo, že vakcína od firiem Pfizer a BioNTech má iba 64-percentnú účinnosť proti delta mutácií, čo rozvírilo vlnu nervozity nielen v radoch verejnosti, ale aj na finančných trhoch. Akcie oboch vyššie spomínaných spoločností reagovali na informáciu miernou korekciou. Klinické štúdie z roku 2020 totiž uvádzali, že vakcína týchto dvoch spoločností mala pri predchádzajúcich mutáciách vírusu účinnosť až 95 percent.

Napriek týmto správam však ministerstvo uviedlo aj jednu pozitívnu informáciu. Konkrétne to, že vakcína stále chráni očkovaných jednotlivcov pred ťažkým priebehom ochorenia až na úrovni 93 percent.

Otázkou zostáva nový, podľa dostupných informácií horší variant delta plus. Podľa portálu CNBC.com sa niektorí vedci obávajú, že sa nový plus variant môže šíriť oveľa rýchlejšie ako pôvodná delta mutácia.

Obavy stúpajú aj v súvislosti so šírením nového variantu epsilon v Amerike, ktorý je nielen nákazlivejší ale podľa vedcov z Kalifornskej univerzity v San Franciscu môže spôsobovať aj vážnejší priebeh ochorenia. V úvode júla sa v štúdii zverejnenej v časopise Science objavili informácie, že táto mutácia by mohla byť odolná voči očkovaniu, konkrétne voči protilátkam vytvoreným po očkovaní vakcínami založenými na technológii mRNA, ale aj protilátkam, ktoré sa v tele vytvárajú po prekonaní samotného koronavírusu. Kalifornský variant epsilon sa prvýkrát objavil začiatkom tohto roka a postupne sa rozšíril do desiatok krajín.

Kanadu zasa tento rok na jar zasiahla tretia vlna epidémie a momentálne sú hranice zatvoreté pre cudzincov vrátane tých z USA. Podľa tamojšieho premiéra zostanú hranice zatvorené, až kým počet prípadov neklesne a populácia nedosiahne zaočkovanosť na úrovni 75 percent.  Niektoré oblasti museli zostať v lockdowne a vláda uvoľnila značné finančné prostriedky na pomoc obyvateľom, aby dokázali prekonať toto náročné obdobie.

Ako sa ukázalo ešte v máji, ani zaočkovanie významnej časti populácie nemusí obyvateľov a ekonomiku krajiny ochrániť pred ďalšou vlnou nákazy. Napriek tomu, že Seychely patrili k najzaočkovanejším krajinám, kde v tom čase viac ako 60 percent obyvateľov dostalo obe dávky AstraZeneca a Sinopharm, štát musel bojovať s rekordným počtom nakazených.

Ak sa nakoniec preukáže, že očkovanie nie je účinné proti novým mutáciám koronavíru, mohlo by to spôsobiť výraznejší výpredaj hodnoty farmaceutických spoločností, ktoré vakcínu vyvinuli, nehovoriac o hrozbe ďalších vĺn rozšírenia nákazy, ktoré by mohli mať zdrcujúci dopad na už tak oslabenú globálnu ekonomiku. Otázna stále zostáva aj doba, počas ktorej v tele pretrvávajú po očkovaní protilátky.

Technologické firmy zaradené v Metaverse indexe majú našliapnuté k ďalšiemu rastu

10.04.2024

Metaverse index, ktorý spolu so svojimi kolegami-analytikmi Wonderinterest Trading zostavujeme pravidelne od roku 2019, pokračuje aj v tomto roku vo výraznom raste. Od začiatku roka sa hodnota spoločností v ňom zahrnutých zvýšila o viac ako 30 %. Index bol najviac ťahaný predovšetkým akciami technologickej spoločnosti Nvidia. Od januára 2024 Nvidia zvýšila svoju hodnotu [...]

Akcie z Metaverse majú za sebou výborný rok. Najviac rástli akcie Coinbase

19.02.2024

Akcie v Metaverse indexe majú za sebou výborný rok. Po postupnom odznení inflácie a ďalších problémov, ktoré trápili ekonomiku prišiel priestor na rast akciového trhu, z ktorého ťažili predovšetkým technologické akcie. Viaceré akcie v indexe Metaverse dosiahli historické maximá, pričom výrazne rástal hodnota celého indexu. Napriek negatívnemu roku 2022, v ktorom [...]

Stojíme na prahu lietania bez uhlíkovej stopy? Virgin Atlantic vypustili prvú lastovičku

08.01.2024

Virgin Atlantic, ktorú založil britský podnikateľ Richard Branson s cieľom ponúknuť alternatívu k vtedajším leteckým spoločnostiam, uskutočnila prvý let lietadla Boeing 787, s motorom poháňaným palivom, tvoreným zo 70 percent biomasou. Spoločnosť tvrdí, že sa jej podarilo uskutočniť krok k nulovej uhlíkovej stope do roku 2050, keďže podľa nich je palivo 100 [...]

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25, aktualizované: 08:29

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.