Založ si blog

Bitka digitálnych mien sa začala. Kto si ukradne najväčší „kus koláča“ na trhu?

Európska únia si veľmi dobre uvedomuje digitálny rozmach a zvyšujúci sa záujem verejnosti o kryptomeny. Aj preto definitívne oznámila svoje plány na vytvorenie digitálneho eura. Jeho podoba by mala byť známa už v priebehu júla 2021.

Keďže kryptomeny sa postupne, ale isto stávajú súčasťou bežného života aj platobných systémov, je logické, že centrálne banky riešia potrebu viac bezpečnej a centralizovanej podoby. Digitalizáciu vo svete ešte viac umocnila a posunula vpred pandémia a reštrikcie, ktoré s ňou boli spojené. Vlastné digitálne meny testuje hneď niekoľko krajín a už onedlho by sme mohli poznať aj konkrétnejšiu podobu digitálneho eura. A práve to sa stalo predmetom prvej verejnej diskusie Zlatej mince na túto tému v Čechách a na Slovensku pod názvom: Bude digitálne euro užitočné?, ktorej hosťami boli  poslanec Európskeho parlamentu Mikuláš Peksa, finančný expert Európskej komisie v pracovnej skupine Financial Services User Group Ján Šebo a zakladateľ regulovanej fintechovej platformy Payout Peter Stražovec.

Vo vývoji oficiálnych digitálnych platidiel momentálne vedie Čína, ktorá pracuje na vývoji digitálneho jüanu už od roku 2014 a nachádza sa v testovacej fáze. Pilotný program prvej európskej digitálnej meny v spolupráci s komerčnými bankami prebieha zasa v Švédsku.  Od marca uviedli do života aj e-menu na Bahamách, kde má byť prístupná len tamojším občanom a nebude určená na expanziu do zahraničia. Záujem o vytvorenie vlastnej digitálnej meny potvrdilo aj Gruzínsko. Vo svetle týchto skutočností je  teda dôležité, aby Európa spustila vlastnú e-menu čo najskôr.

Konkurenčná výhoda

„Je potrebné byť medzi prvými, pretože kto to urobí dobre v prvej vlne, ten si odtrhne najväčší kus koláča na globálnom trhu s digitálnymi financiami,“ vysvetlil potrebu rýchlej reakcie na nový trend europoslanec Mikuláš Peksa, ktorý sa nachádza priamo v centre rokovaní na túto tému. V Európskej únii sa momentálne rozbiehajú prípravy, ale stále nie je jasné, či bude mať digitálne euro podobnosť s kryptomenami alebo nie.  Osobne si myslím, že do určitej miery bude Európska centrálna banka (ECB) čerpať inšpiráciu aj vo virtuálnych menách. Každopádne konkrétny návrh toho, aká bude podoba digitálneho eura v praxi by mala ECB predstaviť už v priebehu júla 2021, teda približne o mesiac.

Udržanie menovej stability EÚ

Stimulov na tvorbu e-meny má centrálna banka hneď niekoľko. Okrem iného sú to aj stablecoinové asociácie a spomínané kryptomeny, keďže ECB má za úlohu udržať cenovú stabilitu a finančnú stabilitu celého bankového systému. Ak by na „nový trend“ digitálnych mien rýchlo nereagovala, mohla by stratiť kontrolu nad systémom a možnosťou ovplyvňovať infláciu alebo púšťať viac peňazí do obehu za účelom podpory hospodárskej stability eurozóny. „Digitálne euro je silne prepojené s požiadavkou na účinnú menovú politiku realizovanú Európskou centrálnou bankou. Práve realizácia menových opatrení cez klasický bankový sektor môže byť digitálnymi menami iných hráčov oslabená. Preto ECB skúma, či by zapojením hráčov z nefinančného sektora na digitálne euro, dokázala účinne rozšíriť kanály pre transmisijný mechanizmus,“ vyjadril sa k tejto téme Ján Šebo.

Keďže oficiálne digitálne meny majú podporu vlád, mohli by teoreticky viesť k obmedzeniu záujmu verejnosti o využívanie súkromných kryptomien, čím by sa obmedzil súčasný vplyv neeurópskych hráčov, ktorý tento trh do značne miery ovládajú.

 

Digitálny nosič hodnoty

Aká bude praktická podoba digitálnej eura? „Pôjde o menu vydávanú centrálnou bankou, ktorá by mala fungovať paralelne s hotovosťou, ktorá umožní platby tam, kde by bola hotovosť menej praktická,“ uviedol vo webinári Peksa. To však neznamená, že hotovosť zanikne. Aspoň zatiaľ. Najpravdepodobnejšími nosičmi bude platobná karta alebo aplikácia, s ktorou bude možné platiť rovnako ako v prípade klasických fiat mien. Podľa Šeba by koncoví užívatelia  mohli byť v úvode implementácie do obehu motivovaní napríklad odmenou za platbu digitálnym eurom. Samozrejme ide len o hypotézu a uvidíme, či táto myšlienka bude pretavená aj do reality.

Tak ako vo všetkých aspektoch konkurenčného prostredia aj tu bude platiť, že posledné slovo bude mať ten, kto prinesie podnikateľom a koncovým užívateľom najlepšie funkčné vlastnosti. „Áno, súboj sa bude odohrávať na úrovni funkčnosti platforiem jednotlivých digitálnych mien. Ak napríklad Švédi urobia menu na platforme, ktorá bude mať podporu pre smart kontrakty a bude sa v nej dať automaticky účtovať, rýchlejšie platiť alebo umožní mikropôžičky, užívatelia sa pre ňu rozhodnú. Tak ako dnes niekto podniká v Estónsku alebo na Malte, pretože tam vie jednoduchšie založiť a riadiť spoločnosť, rovnako by to malo prebiehať pri digitálnych menách jednotlivých krajín Európskej únie. Podnikatelia a koncoví užívatelia teda budú mať možnosť výberu.“ potvrdil moju úvahu Peter Stražovec.

 

O prvenstvo sa nebojuje prvýkrát

Ako uviedol Peksa vo webinári, podobnú „vojnu“ mien sme mohli sledovať aj pri hotovosti,  keď napríklad v Kosove ľudia namiesto domácej meny, ktorá nemala ten správny „cveng“ začali používať americký dolár, euro alebo iné alternatívy.  Otázkou zostáva, ktorá digitálna mena bude patriť k tým, po ktorých ľudia automaticky siahnu ako po prvej voľbe. Medzi menami tak ako ich poznáme dnes mal ešte donedávna dominantnú pozíciu americký dolár. Postupne však jeho postavenie na globálnom trhu slabne a príchod digitálnych mien môže jeho pozíciou otriasť ešte významnejšie.

 

Záznam z celého webináru si môžete pozrieť na Youtube tu alebo na Facebooku tu.

Technologické firmy zaradené v Metaverse indexe majú našliapnuté k ďalšiemu rastu

10.04.2024

Metaverse index, ktorý spolu so svojimi kolegami-analytikmi Wonderinterest Trading zostavujeme pravidelne od roku 2019, pokračuje aj v tomto roku vo výraznom raste. Od začiatku roka sa hodnota spoločností v ňom zahrnutých zvýšila o viac ako 30 %. Index bol najviac ťahaný predovšetkým akciami technologickej spoločnosti Nvidia. Od januára 2024 Nvidia zvýšila svoju hodnotu [...]

Akcie z Metaverse majú za sebou výborný rok. Najviac rástli akcie Coinbase

19.02.2024

Akcie v Metaverse indexe majú za sebou výborný rok. Po postupnom odznení inflácie a ďalších problémov, ktoré trápili ekonomiku prišiel priestor na rast akciového trhu, z ktorého ťažili predovšetkým technologické akcie. Viaceré akcie v indexe Metaverse dosiahli historické maximá, pričom výrazne rástal hodnota celého indexu. Napriek negatívnemu roku 2022, v ktorom [...]

Stojíme na prahu lietania bez uhlíkovej stopy? Virgin Atlantic vypustili prvú lastovičku

08.01.2024

Virgin Atlantic, ktorú založil britský podnikateľ Richard Branson s cieľom ponúknuť alternatívu k vtedajším leteckým spoločnostiam, uskutočnila prvý let lietadla Boeing 787, s motorom poháňaným palivom, tvoreným zo 70 percent biomasou. Spoločnosť tvrdí, že sa jej podarilo uskutočniť krok k nulovej uhlíkovej stope do roku 2050, keďže podľa nich je palivo 100 [...]

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

Polícia SR

Nastúpila do MHD a domov sa už nevrátila. Polícia pátra po 14-ročnej Liliane

26.04.2024 10:44

Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc.

Viktor Orbán

Gyöngyösi: Orbán je nepriateľ národa, premenil Maďarsko na diktatúru. Budapešť by nemala zabudnúť na sovietske tanky

26.04.2024 10:40

Myslím, že sme sa v Maďarsku vrátili do boľševických časov, tvrdí predseda strany Jobbik.

požiar, elektromobil, Lešť

Ako horí elektromobil? Požiar zlikvidovali hasiči do hodiny, vrak skončil vo vodnom kúpeli

26.04.2024 10:40

Z podzemnej garáže, v ktorej sa vznietil elektromobil, šľahali obrovské plamene.