Založ si blog

Počet preplatiteľov streamovacích služieb rastie a spolu s nimi aj akcie takýchto firiem

Netflix, Disney+ a ďalšie platformy dokázali počas pandémie výrazne rozvinúť svoje podnikanie. Nedávny dočasný pokles trhov je príležitosťou pre investorov, ako profitovať z predpokladaného rastu aj tento rok.

Už krátko po prepuknutí pandémie sa ukázalo, že akcie streamovacích spoločností výrazne ťažia z toho, že ľudia trávia viac času doma. Tento trend pretrváva aj naďalej a počet predplatiteľov takýchto služieb neustále rastie, rovnako ako trhová hodnota spoločností, ktoré ich prevádzkujú. Aj preto by v aktuálnom období mohli byť vhodnou a nepochybne zaujímavou príležitosťou na diverzifikáciu portfólia investorov.

V dôsledku reštrikcií a lockdownu vo väčšine krajín sa ľudia primárne zdržiavajú doma a cestujú len minimálne. Sociálny dištanc sa stal každodennou realitou. Kamenné obchody, reštaurácie, kiná, divadlá a koncertné sály fungujú vo väčšine sveta len v obmedzenom režime alebo vôbec. Sledovanie seriálov a filmov v pohodlí domova sa tak stáva obľúbeným spôsobom oddychu, ale aj úteku od náročnej spoločenskej situácie. A ochota ľudí platiť za takéto služby stále rastie. Koniec koncov, nemožno sa čudovať, keď je cena za mesačné predplatné porovnateľná s asi dvoma lístkami do kina – ale na rozdiel od nich ponúka neobmedzený prístup k filmovej a seriálovej tvorbe poskytovateľa.

Nepochybným lídrom medzi poskytovateľmi streamovacích médií je momentálne Netflix, ktorý vo štvrtom kvartáli 2020 dosiahol o 1/5 vyššie tržby v porovnaní s rovnakým obdobím pred rokom a počet platiacich zákazníkov vzrástol na 204 miliónov. Ešte pred vypuknutím pandémie to bolo „iba“ okolo 166 miliónov. Za posledný rok tak ich celkový počet stúpol o 38 miliónov. Pre ilustráciu – za prvých desať rokov fungovania firmy dosiahol v roku 2018 počet platiacich zákazníkov úroveň 140 miliónov.

Akcie spoločnosti si vo svetle týchto skutočností za uplynulý rok pripísali k hodnote 50-percentný rast a pred otvorením štvrtkového obchodného dňa dosahovali cenu 523 USD za akciu. V súčasnej trhovej cene spoločnosti je započítaný predpokladaný medziročný rast zisku na úrovni 40 percent a Netflix predpokladá ďalší rast zákazníkov v objeme 6 miliónov za prvý kvartál 2021. Vo svetle týchto informácií  by mali akcie spoločnosti aj naďalej zotrvať na rastovej vlne.

Druhou potencionálne zaujímavou spoločnosťou, ktorá by nemala chýbať  v hľadáčiku investorov  je Walt Disney a jeho Disney+, ktorá sa môže pochváliť rastom počtu predplatiteľov z aprílových 50 miliónov na súčasných 86 miliónov platiacich zákazníkov. Keďže firma je stále v procese plánov na expanziu, priestor na rast nových zákazníkov, ktorí budú ochotní za túto službu platiť je stále obrovský. A spolu s ním aj priestor na ďalší rast hodnoty spoločnosti na burze. Samozrejme, firma sa počas roka musela vysporiadať aj s dopadmi pandémie na časť svojho podnikania – konkrétne uzavretím zábavných parkov a prepúšťaním veľkej časti zamestnancov v nich.

Napriek tomu akcie Walt Disney vzrástli za posledný rok o 25 percent  a pred začiatkom piatkového obchodného dňa sa pohybovali na úrovni okolo 172 USD za akciu.

K zaujímavým investičným aktívam môžu v tomto segmente patriť napríklad akcie nováčika Discovery Communications, ktorý počas minulého mesiaca oznámil vstup do sveta streamu s Discovery+, ale aj aj celý rad ďalších poskytovateľov, ktorých akcie sú obchodovateľné.

Počas uplynulého týždňa v dôsledku negatívneho sentimentu spojeného so šírením pandémie, problémami s dodávkami vakcín, mutáciami vírusu COVID-19 a znížením výhľadu vývoja globálnej ekonomiky centrálnymi bankami zaznamenali akciové trhy výraznejší pokles. Miernu korekciu sme mohli pozorovať aj u poskytovateľov streamu. Tá môže s ohľadom na aktuálne očakávania v súvislosti s ďalším rastom akcií týchto spoločností v roku 2021 predstavovať dobrú príležitosť na nákup.  Pokiaľ totiž budú pretrvávať opatrenia spojené so zabránením šírenia koronavírusu, ktoré budú ešte nepochybne nejaký čas pretrvávať a ochota ľudí platiť za tieto služby, je pravdepodobné, že budeme môcť sledovať ďalší výrazne býčí trend.  Navyše, pohľad na spoločenský život verejnosti sa po prepuknutí pandémie výrazne zmenil a táto zmena bude zrejme do určitej miery pretrvávať aj po jej skončení.

Francúzska firma Sanofi vsádza na umelú inteligenciu pri vývoji liekov BIO

30.05.2024

Francúzska farmaceutická spoločnosť Sanofi uzavrela pred pár dňami významné partnerstvo so spoločnosťami OpenAI a Formation Bio, aby dokázala lepšie napredovať vo svojich projektoch vývoja liekov pomocou umelej inteligenice (AI). Využitím rozsiahlych skúseností, predchádzajúcich spoluprác a vysokých ambícií v oblasti AI, by sa tak Sanofi mohla stať prvou spoločnosťou, [...]

Európska zelená energetika čelí nekalej konkurencii Číny. Okrem toho firmy láka odchod do USA

30.04.2024

V oblasti obnoviteľných zdrojov energie dochádza k zmenám, pretože spoločnosti, ktoré kedysi mali svoje korene v Európe si „balia kufre“ a smerujú do Spojených štátov amerických. Príčinou je súhra viacerých faktorov, a to silná konkurencia zo strany Číny, vlažná podpora zo strany EÚ a lákadlo USA v podobe Zákona o znižovaní inflácie (IRA), ktorý ponúka [...]

Technologické firmy zaradené v Metaverse indexe majú našliapnuté k ďalšiemu rastu

10.04.2024

Metaverse index, ktorý spolu so svojimi kolegami-analytikmi Wonderinterest Trading zostavujeme pravidelne od roku 2019, pokračuje aj v tomto roku vo výraznom raste. Od začiatku roka sa hodnota spoločností v ňom zahrnutých zvýšila o viac ako 30 %. Index bol najviac ťahaný predovšetkým akciami technologickej spoločnosti Nvidia. Od januára 2024 Nvidia zvýšila svoju hodnotu [...]

koláž, fotky, mReportér

Legendárna AC/DC v plnej paráde. Najväčší hit rozpálil 100-tisíc ľudí, pozrite si, ako to vyzeralo

27.07.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Denys Šmyhaľ, Robert Fico, Ukrajina

Fico opäť volal s ukrajinským premiérom o zastavenej rope, navrhol mu riešenie

26.07.2024 17:00, aktualizované: 17:10

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá.