Založ si blog

Prelomové IPO? Prvýkrát v histórii nevstúpi na burzu firma

Bude to úplná premiéra, keď na burzu nevstúpi cez IPO firma, ale osobná značka. Talianska blogerka sa rozhodla vstúpiť na trh so svojím menom a chce zistiť „koľko je hodná“.

Pred niekoľkými týždňami som sa zaoberala témou o tom, že primárnym úpisom akcií sa tento rok napriek pandémii korony darí a veľkým spoločnostiam, ktoré sa rozhodli vstúpiť na burzu priniesli častokrát aj vyššie ako očakávané zisky. Výnimkou nebola ani verejná ponuka akcií spoločnosti Pilulka.cz. Tá skončila počas uplynulého utorka a záujem o ňu prekonal všetky očakávania. Obchodovanie však bude zahájené až 26. októbra.

Podľa zverejnených informácii prostredníctvom pražskej burzy podali investori na najvyššej upisovacej cene 424 Kč asi 2 350 objednávok v celkovom počte 3,89 milióna cenných papierov firmy.  Samotná spoločnosť pritom počítala s ponukou do 800 000 akcií. Záujem investorov tak prevýšil ponuku o 536 percent.

A zdá sa, že už čoskoro sa dočkáme úplnej novinky na kapitálových trhoch. Historicky prvýkrát sa rozhodla ísť na trh s vlastnou kožou talianska  influencerka, módna blogerka a podnikateľka Chiara Ferragni. V postate nejde o žiadny prekvapivý ťah, keďže módni trendsetteri v podobe influencerov sa v posledných rokoch stali významnými hráčmi pre marketing veľkých módnych firiem. Podľa informácií Influencer MarketingHub značky vkladajú 10 až 20 percent zo svojho rozpočtu na propagáciu značky práve do spoluprác s influencermi.

Ferragni chce prostredníctvom verejnej ponuky speňažiť svoje meno na burze Borsa Italiana v Miláne, ktorá patrí pod London Stock Exchange Group Holdings (Italy) Limited , pričom jej materskou organizáciou je (ako už napovedá samotný názov) britská burza cenných papierov.

Podľa odhadov by sa mohla trhová hodnota jej mena pohybovať na úrovni okolo 80 miliónov eur. Z globálneho hľadiska by tak išlo o malé IPO, ale veľký krok v novom prístupe realizácie primárnych emisií prostredníctvom vlastnej sebaprezentácie v online prostredí.

Ak by bolo obchodovanie „značky“ Ferragni úspešné, je možné, že po jej vzore by sme mohli očakávať vstup na burzu ďalších zvučných mien influencerov a to nielen z módneho, ale aj z ďalších segmentov ako cestovanie, varenie a podobne, ktoré by mohli potenciálne priniesť úplne novú éru na kapitálových trhoch a vzbudiť záujem nových investorov.

Podrobnosti IPO zatiaľ nie sú známe, rovnako a to, ktorá z firiem Frregni vstúpi na burzu. V súčasnosti totiž vlastní tri spoločnosti: TBD Crew, ktorá vlastní jej blog s názvom „The Blonde Salad“, Sisterhood, ktorá má pod záštitou jej marketingové kampane a módnu spoločnosť Serendipity.

Na druhú stranu si však treba uvedomiť aj fakt, že pandémia korony a s ňou spojené dopady vytvára určité riziko, či budú investori ochotní „nový koncept“ prijať.

Technologické firmy zaradené v Metaverse indexe majú našliapnuté k ďalšiemu rastu

10.04.2024

Metaverse index, ktorý spolu so svojimi kolegami-analytikmi Wonderinterest Trading zostavujeme pravidelne od roku 2019, pokračuje aj v tomto roku vo výraznom raste. Od začiatku roka sa hodnota spoločností v ňom zahrnutých zvýšila o viac ako 30 %. Index bol najviac ťahaný predovšetkým akciami technologickej spoločnosti Nvidia. Od januára 2024 Nvidia zvýšila svoju hodnotu [...]

Akcie z Metaverse majú za sebou výborný rok. Najviac rástli akcie Coinbase

19.02.2024

Akcie v Metaverse indexe majú za sebou výborný rok. Po postupnom odznení inflácie a ďalších problémov, ktoré trápili ekonomiku prišiel priestor na rast akciového trhu, z ktorého ťažili predovšetkým technologické akcie. Viaceré akcie v indexe Metaverse dosiahli historické maximá, pričom výrazne rástal hodnota celého indexu. Napriek negatívnemu roku 2022, v ktorom [...]

Stojíme na prahu lietania bez uhlíkovej stopy? Virgin Atlantic vypustili prvú lastovičku

08.01.2024

Virgin Atlantic, ktorú založil britský podnikateľ Richard Branson s cieľom ponúknuť alternatívu k vtedajším leteckým spoločnostiam, uskutočnila prvý let lietadla Boeing 787, s motorom poháňaným palivom, tvoreným zo 70 percent biomasou. Spoločnosť tvrdí, že sa jej podarilo uskutočniť krok k nulovej uhlíkovej stope do roku 2050, keďže podľa nich je palivo 100 [...]

Andrej Danko, upratovanie Dúbravky,

Danko upratuje Dúbravku. Zaplatil pokutu tisíc eur a chce ukázať dôkaz o vylomenom zube

26.04.2024 09:26, aktualizované: 09:41

Danko sa zaviazal zametať Dúbravku potom ako v januári zdemoloval semafor a z miesta činu ušiel. Nájsť sa ho podarilo podľa olejovej škrvny.

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 10:01

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.