Založ si blog

COVID-19 symbolicky dorazil do Bieleho domu. Je prezidentská kandidatúra Trumpa ohrozená?

Na informáciu, že 74-ročný americký prezident Donald Trump a jeho manželka Melania majú pozitívne potvrdený COVID-19, reagovali finančné trhy po celom svete. Situácia Trumpa však môže byť zdravotne vážnejšia, keďže patrí medzi rizikových pacientov.

Trhy reagovali na Trumpove ochorenie poklesom

Trump musí aktuálne zostať v karanténe a minimálne na niekoľko dní zastaviť kampaňovanie pred novembrovými prezidentskými voľbami. Ak by zdravotný stav sedemdesiatnika Trumpa zhoršil, mohlo by to mať podľa New York Times dopad aj na jeho kandidatúru.  Trump, ako to je uňho zvykom, oznámil všetky novinky cez Twitter. Vo štvrtok v noci sa nechal otestovať krátko po tom, ako mala pozitívny test jedna z jeho najbližších poradkýň Hope Hicksová. Súčasný stav pomôcť Trumpovmu protikandidátovi, demokratovi Joe Bidenovi, v jeho kritike Trumpa za príliš pomalé a neúčinné opatrenia proti pandémii. Trump dlho popieral vážnosť pandémie a presadzoval  otváranie ekonomík štátov v USA v čase, keď počet prípadov v Spojených štátoch prudko rástol.

Na Trumpov pozitívny test citlivo reagovali kapitálové trhy. Americké akciové futures na ázijskom trhu po oznámení klesli o viac ako 1 percento. Index S&P 500 v Ázii stratil v priebehu skorého popoludnia 1,21 percenta.  Futures na technologický index Nasdaq klesol o 1,7 percenta a futures na FTSE si odpísali 1,02 percenta.

Ropu tlačí nadol nižší dopyt

Ropa išla rovnako cenovo dole. Futures v prípade severomorskej ropy Brent počas piatkového doobedia klesli o 3 percentá nižšie na 39,6 USD za barel, americké futures WTI rovnako išlo dole o 3 percentá na 37,5 USD za barel. Ropa pritom bola pod tlakom už vo štvrtok, keďže rastúce čísla v 2. vlne pandémie môžu mať logicky dopad na nižší dopyt po komodite.

Víťazom dňa je americký dolár

Trumpov pozitívny test na COVID-19 ovplyvnil aj ďalšie trhy na opačnej strane zemegule. Austrálsky index S & P/ASX 200 klesol o 0,98 percenta, pretože pokles cien ropy a medi ovplyvnil sektor zdrojov krajiny. Najširší index ázijsko-tichomorských akcií spoločnosti MSCI mimo Japonska klesol o 0,27 percenta.  Japonský index Nikkei 225 vymazal všetky zisky a klesol o 0,69 percenta, keď sda obnovilo obchodovanie na tokijskej burze po vôbec najhoršom výpadku tretieho najväčšieho akciového trhu sveta.

Zo zlých správ na trhu profitoval len americký dolár, ktorí posilnil voči britskej libre, austrálskemu a novozélandskému doláru v dôsledku averzie voči vzniknutému riziku. Po otvorení amerického trhu logicky prišiel takisto pokles. Či bude negatívny trend pokračovať aj budúci týždeň bude závisieť nielen od vývoja ochorenia u Trumpa, ale najmä od ďalších správ z ekonomiky.

Technologické firmy zaradené v Metaverse indexe majú našliapnuté k ďalšiemu rastu

10.04.2024

Metaverse index, ktorý spolu so svojimi kolegami-analytikmi Wonderinterest Trading zostavujeme pravidelne od roku 2019, pokračuje aj v tomto roku vo výraznom raste. Od začiatku roka sa hodnota spoločností v ňom zahrnutých zvýšila o viac ako 30 %. Index bol najviac ťahaný predovšetkým akciami technologickej spoločnosti Nvidia. Od januára 2024 Nvidia zvýšila svoju hodnotu [...]

Akcie z Metaverse majú za sebou výborný rok. Najviac rástli akcie Coinbase

19.02.2024

Akcie v Metaverse indexe majú za sebou výborný rok. Po postupnom odznení inflácie a ďalších problémov, ktoré trápili ekonomiku prišiel priestor na rast akciového trhu, z ktorého ťažili predovšetkým technologické akcie. Viaceré akcie v indexe Metaverse dosiahli historické maximá, pričom výrazne rástal hodnota celého indexu. Napriek negatívnemu roku 2022, v ktorom [...]

Stojíme na prahu lietania bez uhlíkovej stopy? Virgin Atlantic vypustili prvú lastovičku

08.01.2024

Virgin Atlantic, ktorú založil britský podnikateľ Richard Branson s cieľom ponúknuť alternatívu k vtedajším leteckým spoločnostiam, uskutočnila prvý let lietadla Boeing 787, s motorom poháňaným palivom, tvoreným zo 70 percent biomasou. Spoločnosť tvrdí, že sa jej podarilo uskutočniť krok k nulovej uhlíkovej stope do roku 2050, keďže podľa nich je palivo 100 [...]

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

kvet, strom, sneh, úroda, mrazy

Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne. Mnohí hlásia stopercentnú škodu

25.04.2024 16:52

Hovorí sa o najhoršej situácii za posledných sto rokov. Odhadom už bolo zničených približne 100 000 ton ovocia.

SIS / Slovenská informačná služba /

Slovensko dostáva už len filtrované informácie od tajných služieb, tvrdí Galko. Gašpar to označil za hoax

25.04.2024 16:16

Poslanec Tibor Gašpar dodal, že výmeny informácií na úrovni spravodajských služieb nie sú verejné veci.

harvey Weinstein

Súd zrušil odsúdenie Weinsteina za sexuálne delikty, začne sa nový proces

25.04.2024 16:02, aktualizované: 16:09

Na slobodu sa 72-ročný Weinstein podľa CNN nedostane.