Založ si blog

Unilever ako investícia s potenciálom. Vďaka COVID-19

Prepady na akciových trhoch, ktoré sme videli v prvej polovici marca, neobišli ani spoločnosť Unilever, ktorá patrí k najväčším dodávateľom výrobkov pre osobnú starostlivosť a starostlivosť o domácnosť, potravín a nápojov. To sa však vďaka zvýšenému záujmu o čistiace a dezinfekčné výrobky v súvislosti s COVID-19 môže v najbližšom období zmeniť.  Zvýšený záujem o výrobky tohto druhu môže mať pozitívny dopad nielen na ďalšie zisky a kvartálne hospodárske výsledky, ale aj hodnotu samotných akcií spoločnosti.

Po prepuknutí koronavírusu v Európe sa akcie Unileveru, ktoré sa obchodujú na burze v Londýne, v prvej polovici marca prepadli zo 4 480 GBP za akciu na 3 726 GBP za akciu, na ktorej sa pohybovali 16. marca 2020. V priebehu nasledujúcich troch dní sa cena akcií zotavila a stúpla o 20 percent na 4 381 GBP, no následne opäť oslabovala.

Akcie spoločnosti za posledný rok celkovo klesli z hodnoty okolo 4 384 GBP  za akciu na 3 981 GBP a počas štvrtkového obchodného dňa sa ich hodnota pohybovala na hodnote 3 980 GBP, čo za uvedené  obdobie predstavuje pokles o 9 percent.

Analýza údajov Euromonitor agentúry Reuter ukazuje, že počas pandémií ako vtáčia chrípka či napríklad Mers z roku 2013 spotreba čistiacich prostriedkov rapídne stúpa. To môže pre firmy, ktoré ich vyrábajú znamenať výrazné zvýšenie príjmu z predaja. Podľa údajov, ktoré vo svojom článku uviedol Investing.com, minuli spotrebitelia v roku 2019 celosvetovo na čističe povrchov takmer 22 miliárd USD a ďalších 1,43 miliárd USD na čistiace utierky.

Niektoré zo spoločností môžu podľa odborníkov dokonca plánovať nákup vzoriek koronavírusu, aby mohli vytvoriť čistiace prostriedky, ktoré budú zabíjať kmeňové bunky vírusu. Vývoj výrobkov však môže trvať  niekoľko mesiacov alebo aj rok. Firma Unilever, rovnako ako niektoré ďalšie spoločnosti však na otázku v súvislosti s podobnými plánmi neodpovedala.

Firma pred pár dňami na svojich stránkach zároveň informovala verejnosť, že prispôsobí svoje existujúce výrobné linky tak, aby dokázala produkovať viac dezinfekčných prostriedkov, ktoré sa budú môcť využívať v nemocniciach, školách a ďalších verejných inštitúciách. Aktuálny vývoj situácie na trhu tak naznačuje, že akcie firmy by mohli byť zaujímavé z hľadiska investície.

Technologické firmy zaradené v Metaverse indexe majú našliapnuté k ďalšiemu rastu

10.04.2024

Metaverse index, ktorý spolu so svojimi kolegami-analytikmi Wonderinterest Trading zostavujeme pravidelne od roku 2019, pokračuje aj v tomto roku vo výraznom raste. Od začiatku roka sa hodnota spoločností v ňom zahrnutých zvýšila o viac ako 30 %. Index bol najviac ťahaný predovšetkým akciami technologickej spoločnosti Nvidia. Od januára 2024 Nvidia zvýšila svoju hodnotu [...]

Akcie z Metaverse majú za sebou výborný rok. Najviac rástli akcie Coinbase

19.02.2024

Akcie v Metaverse indexe majú za sebou výborný rok. Po postupnom odznení inflácie a ďalších problémov, ktoré trápili ekonomiku prišiel priestor na rast akciového trhu, z ktorého ťažili predovšetkým technologické akcie. Viaceré akcie v indexe Metaverse dosiahli historické maximá, pričom výrazne rástal hodnota celého indexu. Napriek negatívnemu roku 2022, v ktorom [...]

Stojíme na prahu lietania bez uhlíkovej stopy? Virgin Atlantic vypustili prvú lastovičku

08.01.2024

Virgin Atlantic, ktorú založil britský podnikateľ Richard Branson s cieľom ponúknuť alternatívu k vtedajším leteckým spoločnostiam, uskutočnila prvý let lietadla Boeing 787, s motorom poháňaným palivom, tvoreným zo 70 percent biomasou. Spoločnosť tvrdí, že sa jej podarilo uskutočniť krok k nulovej uhlíkovej stope do roku 2050, keďže podľa nich je palivo 100 [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.