Založ si blog

Akcie Tesly lámu rekordy. S hodnotou na hranici 600 USD má Tesla zrazu vyššiu hodnotu ako Volkswagen

Tesla zažíva posledný rok spanilú jazdu. Tá sa ešte posilnila minulú stredu po informácii, že spoločnosť vykázala druhý kvartálny zisk za sebou. Len za posledných desať dní akcie Tesly posilnili o 13 percent a podarilo sa im po prvýkrát prekonať hranicu 600 USD za akciu. Avšak oproti minulému roku sa cena akcií Tesly viac ako strojnásobila.

Tesla sa vezie na rastovej vlne: bez zahrnutia mimoriadnych položiek zarobila v poslednom štvrťroku minulého roka 2,06 USD na akciu. Na porovnanie, analytici zo spoločnosti Refinitiv predpokladali zisk na úrovni 1,72 USD na akciu. Počas štvrtého kvartálu 2019 spoločnosť zarobila 105 miliónov USD a vykázala tak druhý štvrťročný zisk za sebou. To je na Teslu mimoriadne pozitívna správa, keďže za celý minulý rok vykázala stratu 862 miliónov USD. A za rovnaké obdobie v roku 2018 bola až 976  miliónov USD v strate.

Pozitívny sentiment investorov povzbudila aj informácia, že Tesla plánuje v tomto roku dodať zákazníkom viac ako pol milióna vozidiel. Predchádzajúcou pozitívnou správou bolo zase oznámenie, že Tesla zvýšila dodávky zákazníkom na približne 367 500 áut, čo predstavovalo nárast o enormných 50 percent. V poslednom kvartáli dosiahli reálne dodávky zákazníkom 112-tisíc elektromobilov.

Vo štvrtok 30.1. sa akcie spoločnosti pohybovali okolo hodnoty 581 USD za akciu.  Len od začiatku roka 2020 ide o raketový nárast hodnoty o 37 percent (úvodom roka sa hodnota pohybovala na úrovni 425 USD za akciu). Z hľadiska ročného výkonu akcií ide neuveriteľný, až 88-percentný nárast.

Výsledkom je rekordná trhová kapitalizácia spoločnosti v automobilovom sektore. Kapitalizácia Tesly dnes dosahuje viac ako 104 miliárd USD, čím predstihla aj hodnotu nemeckého koncernu Volkswagen, najväčšie svetového výrobcu áut. Hodnota VW sa včera štvrtok pohybovala na úrovni 84 miliárd EUR, čiže 92 miliárd USD.

 

Technologické firmy zaradené v Metaverse indexe majú našliapnuté k ďalšiemu rastu

10.04.2024

Metaverse index, ktorý spolu so svojimi kolegami-analytikmi Wonderinterest Trading zostavujeme pravidelne od roku 2019, pokračuje aj v tomto roku vo výraznom raste. Od začiatku roka sa hodnota spoločností v ňom zahrnutých zvýšila o viac ako 30 %. Index bol najviac ťahaný predovšetkým akciami technologickej spoločnosti Nvidia. Od januára 2024 Nvidia zvýšila svoju hodnotu [...]

Akcie z Metaverse majú za sebou výborný rok. Najviac rástli akcie Coinbase

19.02.2024

Akcie v Metaverse indexe majú za sebou výborný rok. Po postupnom odznení inflácie a ďalších problémov, ktoré trápili ekonomiku prišiel priestor na rast akciového trhu, z ktorého ťažili predovšetkým technologické akcie. Viaceré akcie v indexe Metaverse dosiahli historické maximá, pričom výrazne rástal hodnota celého indexu. Napriek negatívnemu roku 2022, v ktorom [...]

Stojíme na prahu lietania bez uhlíkovej stopy? Virgin Atlantic vypustili prvú lastovičku

08.01.2024

Virgin Atlantic, ktorú založil britský podnikateľ Richard Branson s cieľom ponúknuť alternatívu k vtedajším leteckým spoločnostiam, uskutočnila prvý let lietadla Boeing 787, s motorom poháňaným palivom, tvoreným zo 70 percent biomasou. Spoločnosť tvrdí, že sa jej podarilo uskutočniť krok k nulovej uhlíkovej stope do roku 2050, keďže podľa nich je palivo 100 [...]

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.