Založ si blog

Situácia na Blízkom východe sa upokojuje. Trhy veria v pozitívny vývoj a ropa klesá

Úvodom januára sa trhy tešili z informácií o dohode medzi USA a Čínou, ktorá bola na spadnutie. Keď do toho prišiel atentát na iránskeho generála, reakcia bola logická – nárast cien ropy. Vývoj ceny kľúčovej komodity teraz závisí od od toho, či sa bude napätie ďalej stupňovať alebo sa situáciu podarí upokojiť.  Reakcia trhov ukazuje, že veria v druhú možnosť.

Na eskaláciu vzťahov medzi Teheránom a Washingtonom reagovali negatívne ako prvé ázijské trhy, ale logicky „utrpela“ aj cena ropy. Trhy sa obávali zastavenia vývozu ropy z Perzského zálivu v prípade, ak by Irán pristúpil k blokácii Hormuzského prielivu. Padali aj oveľa vážnejšie obavy z uzavretia úžiny medzi Iránom a Ománom, ktorá slúži ako prepojovací uzol medzi producentmi na Blízkom východe a kľúčovými trhmi po celom svete.

Dôvody na obavy boli silné. Podiel exportu cez Hormuzský prieliv na celosvetovej spotrebe ropy je približne 20 percent, konkrétne 21 miliónov barelov ropy denne. Blokácia prielivu by preto mala na ceny ropy výrazný efekt. Avšak ešte zásadnejšie by ceny ropy vyhnalo nahor uzavretie úžiny medzi Ománom a Iránom. Niektoré odhady v tomto prípade hovoria o hranici 100 USD za barel, blízko ktorej sa naposledy obchodovala v roku 2014. Takzvané najslabšie ohnivko pomyslenej reťaze by mohla predstavovať Čína, ktorá z Blízkeho východu dováža približne 40 percent ropy, ktorú spotrebuje.

Aktuálna situácia však  naznačuje upokojovanie situácie. Kým krátko po útokoch sa cena severoamerickej ropy Brent vyšplhala na úroveň okolo 70 USD za barel, počas včerajšieho obchodného dňa sa pohybovala na hodnote 64 USD za barel.

Klesla aj cena ľahkej texaskej WTI, ktorej cena sa po útokoch vyšplhala až nad hodnotu 65 USD za barel, no počas včerajšieho, štvrtkového obchodného dňa ju mohli investori nakúpiť za 58 USD za barel.

Ak to zhrniem, ak situácia ostane pokojná, na cenový nárast budeme spomínať len ako na jednorazový výkyv. V opačnom prípade však môže prísť zdraženie ropy aj v desiatkach percent.

 

 

Technologické firmy zaradené v Metaverse indexe majú našliapnuté k ďalšiemu rastu

10.04.2024

Metaverse index, ktorý spolu so svojimi kolegami-analytikmi Wonderinterest Trading zostavujeme pravidelne od roku 2019, pokračuje aj v tomto roku vo výraznom raste. Od začiatku roka sa hodnota spoločností v ňom zahrnutých zvýšila o viac ako 30 %. Index bol najviac ťahaný predovšetkým akciami technologickej spoločnosti Nvidia. Od januára 2024 Nvidia zvýšila svoju hodnotu [...]

Akcie z Metaverse majú za sebou výborný rok. Najviac rástli akcie Coinbase

19.02.2024

Akcie v Metaverse indexe majú za sebou výborný rok. Po postupnom odznení inflácie a ďalších problémov, ktoré trápili ekonomiku prišiel priestor na rast akciového trhu, z ktorého ťažili predovšetkým technologické akcie. Viaceré akcie v indexe Metaverse dosiahli historické maximá, pričom výrazne rástal hodnota celého indexu. Napriek negatívnemu roku 2022, v ktorom [...]

Stojíme na prahu lietania bez uhlíkovej stopy? Virgin Atlantic vypustili prvú lastovičku

08.01.2024

Virgin Atlantic, ktorú založil britský podnikateľ Richard Branson s cieľom ponúknuť alternatívu k vtedajším leteckým spoločnostiam, uskutočnila prvý let lietadla Boeing 787, s motorom poháňaným palivom, tvoreným zo 70 percent biomasou. Spoločnosť tvrdí, že sa jej podarilo uskutočniť krok k nulovej uhlíkovej stope do roku 2050, keďže podľa nich je palivo 100 [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.