Založ si blog

Ázijské trhy sú kvôli Blízkemu východu ako na hojdačke

Po amerických leteckých útokoch v Iraku a Sýrii minulý piatok sa pozornosť investorov počas pondelkového obchodovania sústredila najmä na bezpečný prístav v podobe drahých kovov, zatiaľ čo v dôsledku stúpajúceho geopolitického napätia ázijské trhy strácali. V utorok sa síce situácia mierne upokojila a obchodný deň zakončili v zelených číslach, no krátko nato nasledoval útok Iránu na sily pod vedením USA v Iraku. Vďaka tomu napätie spôsobené zabitím iránskeho generála Kásima Sulejmáního opäť eskalovalo a poslalo hlavné ázijské akciové indexy späť do červených čísel.

Čínsky Shanghai Composite v polovici týždňa stratil 1,22 percenta a obchodný deň zakončil na hodnote 3 066 bodov.  Menší Shenzhen Composite si odpísal 1,24 percenta na 1 769 bodov a hongkongský Hang Seng sa prepadol o 0,83 percenta na 28 087 bodov. Japonský Nikkei 225 odpísal 1,57 percenta a širší benchmark japonských akcií Topix klesol o 1,37 percenta. Juhokórejský Kospi prišiel o 1,11 percenta a austrálsky S&P/ASX odovzdal 0,13 percenta.

Do centra pozornosti sa dostali aj správy o páde ukrajinského lietadla pri Teheráne, pri ktorom zahynulo všetkých 176 ľudí na palube. Doterajšie informácie však hovoria o tom, že pád lietadla nemá s útokmi nič spoločné. Príčina havárie zatiaľ nie je jasná.

Štvrtok sa už niesol v znamení uvoľnenia napätia medzi Washingtonom a Teheránom.  Investorov upokojil fakt, že zatiaľ nedošlo k vyhroteniu situácie, aj keď vyjadrenia prezidenta Donalda Trumpa boli pomerne ostré. Pozitívny sentiment na ázijské trhy priviala správa čínskeho ministerstva obchodu, že čínsky vicepremiér Liou Che budúci týždeň vycestuje do Washingtonu, kde podpíše očakávanú čiastkovú obchodnú dohodu s USA. Hlavné akciové indexy na východnej pologuli tak po predchádzajúcom výpredaji reagovali rastom.

Najviac posilnil japonský Nikkei 225, ktorý si pripísal 2,31 percenta,  Topix vzrástol o 1,63 percenta, hongkongský Hang Seng nadobudol 1,68 percenta, juhokórejský Kospi sa zvýšil o 1,63 percenta, čínsky Shanghai Composite vykázal rast o 0,91 percenta a Shenzhen Composite si polepšil o 1,79 percenta.

Austrálsky S&P/ASX 200 si pripísal rast na úrovni  0,83 percenta. V raste mu pomohol aj fakt, že finančný sektor, ktorý tvorí približne polovicu indexu stúpol o pol percenta.

Takmer celý týždeň sa tak niesol v znamení volatility vyššie spomínaných indexov, ktorých hodnota striedavo stúpala a klesala. Uvidíme, či záver obchodného týždňa prinesie rozuzlenie tejto situácie, ktorá je aj naďalej neistá. Zatiaľ sa však z rétoriky Donalda Trumpa, že si na upokojenie vzniknutého napätia budeme musieť ešte nejaký čas počkať. Je teda možné, že sa ázijské akciové indexy ďalším výkyvom následkom situácie na Blízkom Východe nevyhnú.

Francúzska firma Sanofi vsádza na umelú inteligenciu pri vývoji liekov BIO

30.05.2024

Francúzska farmaceutická spoločnosť Sanofi uzavrela pred pár dňami významné partnerstvo so spoločnosťami OpenAI a Formation Bio, aby dokázala lepšie napredovať vo svojich projektoch vývoja liekov pomocou umelej inteligenice (AI). Využitím rozsiahlych skúseností, predchádzajúcich spoluprác a vysokých ambícií v oblasti AI, by sa tak Sanofi mohla stať prvou spoločnosťou, [...]

Európska zelená energetika čelí nekalej konkurencii Číny. Okrem toho firmy láka odchod do USA

30.04.2024

V oblasti obnoviteľných zdrojov energie dochádza k zmenám, pretože spoločnosti, ktoré kedysi mali svoje korene v Európe si „balia kufre“ a smerujú do Spojených štátov amerických. Príčinou je súhra viacerých faktorov, a to silná konkurencia zo strany Číny, vlažná podpora zo strany EÚ a lákadlo USA v podobe Zákona o znižovaní inflácie (IRA), ktorý ponúka [...]

Technologické firmy zaradené v Metaverse indexe majú našliapnuté k ďalšiemu rastu

10.04.2024

Metaverse index, ktorý spolu so svojimi kolegami-analytikmi Wonderinterest Trading zostavujeme pravidelne od roku 2019, pokračuje aj v tomto roku vo výraznom raste. Od začiatku roka sa hodnota spoločností v ňom zahrnutých zvýšila o viac ako 30 %. Index bol najviac ťahaný predovšetkým akciami technologickej spoločnosti Nvidia. Od januára 2024 Nvidia zvýšila svoju hodnotu [...]

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

krizovatka-d1-d4

Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá

27.07.2024 07:04

Diaľnica D1 v úseku od 27. do 12,5. kilometra v smere z Trnavy do Bratislavy je do 12.00 h úplne uzavretá.

Russia Military

Škandál v Rusku: Putinov hrdina sedí za mrežami. Generál zamieňal hovädzie mäso za bravčové a kuracie

27.07.2024 06:25

Vladimir Putin za logistickú operáciu v Sýrii vyznamenal Dmitrija Bulgakova, teraz tento generál spoznáva pobyt vo vyšetrovacej väzbe.