Založ si blog

Ázijské trhy sú kvôli Blízkemu východu ako na hojdačke

Po amerických leteckých útokoch v Iraku a Sýrii minulý piatok sa pozornosť investorov počas pondelkového obchodovania sústredila najmä na bezpečný prístav v podobe drahých kovov, zatiaľ čo v dôsledku stúpajúceho geopolitického napätia ázijské trhy strácali. V utorok sa síce situácia mierne upokojila a obchodný deň zakončili v zelených číslach, no krátko nato nasledoval útok Iránu na sily pod vedením USA v Iraku. Vďaka tomu napätie spôsobené zabitím iránskeho generála Kásima Sulejmáního opäť eskalovalo a poslalo hlavné ázijské akciové indexy späť do červených čísel.

Čínsky Shanghai Composite v polovici týždňa stratil 1,22 percenta a obchodný deň zakončil na hodnote 3 066 bodov.  Menší Shenzhen Composite si odpísal 1,24 percenta na 1 769 bodov a hongkongský Hang Seng sa prepadol o 0,83 percenta na 28 087 bodov. Japonský Nikkei 225 odpísal 1,57 percenta a širší benchmark japonských akcií Topix klesol o 1,37 percenta. Juhokórejský Kospi prišiel o 1,11 percenta a austrálsky S&P/ASX odovzdal 0,13 percenta.

Do centra pozornosti sa dostali aj správy o páde ukrajinského lietadla pri Teheráne, pri ktorom zahynulo všetkých 176 ľudí na palube. Doterajšie informácie však hovoria o tom, že pád lietadla nemá s útokmi nič spoločné. Príčina havárie zatiaľ nie je jasná.

Štvrtok sa už niesol v znamení uvoľnenia napätia medzi Washingtonom a Teheránom.  Investorov upokojil fakt, že zatiaľ nedošlo k vyhroteniu situácie, aj keď vyjadrenia prezidenta Donalda Trumpa boli pomerne ostré. Pozitívny sentiment na ázijské trhy priviala správa čínskeho ministerstva obchodu, že čínsky vicepremiér Liou Che budúci týždeň vycestuje do Washingtonu, kde podpíše očakávanú čiastkovú obchodnú dohodu s USA. Hlavné akciové indexy na východnej pologuli tak po predchádzajúcom výpredaji reagovali rastom.

Najviac posilnil japonský Nikkei 225, ktorý si pripísal 2,31 percenta,  Topix vzrástol o 1,63 percenta, hongkongský Hang Seng nadobudol 1,68 percenta, juhokórejský Kospi sa zvýšil o 1,63 percenta, čínsky Shanghai Composite vykázal rast o 0,91 percenta a Shenzhen Composite si polepšil o 1,79 percenta.

Austrálsky S&P/ASX 200 si pripísal rast na úrovni  0,83 percenta. V raste mu pomohol aj fakt, že finančný sektor, ktorý tvorí približne polovicu indexu stúpol o pol percenta.

Takmer celý týždeň sa tak niesol v znamení volatility vyššie spomínaných indexov, ktorých hodnota striedavo stúpala a klesala. Uvidíme, či záver obchodného týždňa prinesie rozuzlenie tejto situácie, ktorá je aj naďalej neistá. Zatiaľ sa však z rétoriky Donalda Trumpa, že si na upokojenie vzniknutého napätia budeme musieť ešte nejaký čas počkať. Je teda možné, že sa ázijské akciové indexy ďalším výkyvom následkom situácie na Blízkom Východe nevyhnú.

Akcie z Metaverse majú za sebou výborný rok. Najviac rástli akcie Coinbase

19.02.2024

Akcie v Metaverse indexe majú za sebou výborný rok. Po postupnom odznení inflácie a ďalších problémov, ktoré trápili ekonomiku prišiel priestor na rast akciového trhu, z ktorého ťažili predovšetkým technologické akcie. Viaceré akcie v indexe Metaverse dosiahli historické maximá, pričom výrazne rástal hodnota celého indexu. Napriek negatívnemu roku 2022, v ktorom [...]

Stojíme na prahu lietania bez uhlíkovej stopy? Virgin Atlantic vypustili prvú lastovičku

08.01.2024

Virgin Atlantic, ktorú založil britský podnikateľ Richard Branson s cieľom ponúknuť alternatívu k vtedajším leteckým spoločnostiam, uskutočnila prvý let lietadla Boeing 787, s motorom poháňaným palivom, tvoreným zo 70 percent biomasou. Spoločnosť tvrdí, že sa jej podarilo uskutočniť krok k nulovej uhlíkovej stope do roku 2050, keďže podľa nich je palivo 100 [...]

Temná stránka elektromobility: emisie pri výrobe sú ešte stále vysoké

04.01.2024

V posledných rokoch zažívame revolúciu v podobe rozmachu elektrických áut. Cieľom je postupne sa zbavovať závislosti na rope a redukovať spaľovanie fosílnych palív, ktoré tvoria emisie a prispievajú ku klimatickým zmenám. Navyše, znečisťujú ovzdušie a ohrozujú zdravie ľudí, najmä vo veľkých mestách, kde je premávka prehustená. Aj nástup elektromobilov však [...]

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.

SR Bratislava politika vláda 19. schôdza BAX

Poslanci z SNS predložili zmeny v zákone o neziskových organizáciách

28.03.2024 15:53

Novela hovorí aj o právomoci Ministerstva vnútra SR rozpustiť občianske združenie.